Dusené hovädzie so zaprávaným kalerábom

hovadzie-zapravane-hlavna

Keď som chcela uvariť toto jedlo a povykladala som o tom Dobrému Manželovi, tak bol , priznávam, značne rozpačitý. Za prvé…netušil, aký je to zaprávaný kaleráb…keď som mu to popísala, tak sa buchol do čela…ahaaa, Ty myslíš kedlubnové zelí. Po slovensky kalerábová kapusta. Potom som ostala v pomykove aj ja, lebo ešte z čias mojich aktivít na Topreceptoch  som mala asi 3 rcp, uložených v „na vyskúšanie“ a načisto na ne zabudla. Moja predstava o kalerábovej kapuste bola taká, že do kapusty sa struhne kaleráb a dodusí sa.  Vyhrabala som tie odložené rcp a ajhľa nie je to tak. A tak mi príde celkom zmätený názov…kalerábová kapusta…keď to okolo kapusty ani nechodilo. Ja som to poznala, ako zaprávany kaleráb.  Je to veľmi zaujímave sledovať, tieto názvy naprieč krajinami.
No a za druhé bol DM rozpačitý, že ten kaleráb budem robiť s hovädzím…veď predsa tá kedlubna,  je akože zelí, a zelí jedine s bravčovým…:D.
A ja zase trpezlivo..že toto nie je zelí, že nech to chápe napríklad tak, ako prívarok a tam sa dáva uplne bežne hovädzina.
Nuž, dnes ráno sme sa rozprávali ako dvaja nemtudom a obed bol prijímaný s veľkým, ozaj veľkým očakávaním 😀
Všetko dopadlo super…dohodli sme sa nakoniec, že dobre…že to budeme volať kalerábová kapusta, ale nikto nebude dvíhať obočie nad tým, že bude s hovädzím A ešte jeden ústupok….ja by som k tomu uvarila určite zemiaky…lebo veď prívarok….ale nie….vraj knedla…tak bola teda knedla (to som si ani predstaviť nevedela)
Nakoniec všetko dopadlo na jednotku

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   

Suroviny:

Na dusené mäso :
700 g hovädzia kližka  (močing, nožina)
3 cesnakove strúčiky (ja som dala sušený)
malá červená cibuľa (ja som dala sušenú)
hladká múka na obalenie
soľ, mletá sladká paprika, čerstvo drvené korenie
4 PL olej
Na zaprávaný kaleráb
700 g čistá váha očistený a ošúpaný kaleráb
veľký orech bravčová masť
1 cibuľa
1 CL soľ + 1 PL drvená rasca
2 CL cukor
1 PL hladká múka

Postup

Hovädzie som mala v plátoch, tak 2 cm hrubé,  ktoré by mnohé kuchárky brali, akože osso bucco. No nie…nie je to osso….ktoré je zásadne z teľacieho…toto je už hovädzia kližka s kosťou. 😀
Plátky osolíme, opaprikujeme, okoreníme, ja som posypala ešte sušeným cesnakom a cibuľou. Pokiaľ nemáte sušené samozrejme môžete potrieť rozotretým cesnakom a posypať veľmi najemno nasekanou cibuľou. Na hovädzie nepoužívam voňavé bylinky ako rozmarín, tymian  a podobne. Vy si  ochuťte kľudne po svojom.
Na ochutené mäso dám z obidvoch strán hladkú múku a dobre ju zatlačím dlaňou do mäsa.  Múka má pokryť koreniny , aby pri opekaní neprihoreli.
Prebytočnú múku sklepneme, ale necháme si ju na neskôr.

hovadzie-surovina hovadzie-obalene hovadzie-podliate-pred-dusenim
Do hlbokej panvice, rozotrieme a rozohrejeme olej. Mäso z obidvoch strán opečieme do tmavozlata.
Tu som zistila, že som nenarezala mäso po obvode a začalo sa mi krútit, ale počas dusenia sa to vyrovnalo. Takže ked chcete, tak pred opekaním pláty po bokoch narežte.
Dajte si zovrieť vodu a opečené rezne podlejeme. Nepodlievala som veľmi, len tak do polovice. Panvicou prikryjeme,  dusíme, za občasného podliatia. Vodu som nikdy nedoliala tak, aby mi to mäso v nej plávalo. Do 60 minút ja mäso dôkladne mäkké, oddeľovalo sa od seba na medajlónky a dalo sa oddeliť od kosti, špik z kosti už bol dávno vypadnutý a vydusený.  Šťava mala krásnu hnedú farbu.
hovadzie-hotove
Kým sa mäso dusí, kaleráb očistíme a nastrúhame na veľkej slzičke.
Bravčovú masť rozohrejeme v kastróle a podusíme  na nej kolieska očistenej cibule. Pridáme dve   lyžice cukru a miešame kým sa úplne neroztopí a trošku nezhnedne.
Pridáme nastrúhaný kaleráb , posolíme a orascíme. Za žiadnu cenu nepridávajte ocot.  Kaleráb dobre premiešame a na chvíľu ho prikryjeme pokrievkou…stačia dve minútky.
Podlejeme horúcou vodou, tak aby nebol celkom ponorený vo vode a začneme dusiť pod pokrievkou.
hovadzie-cibula-pod-kalerab hovadzie-zapravany-kalerab-podlievanie
Kaleráb sa nespráva pri dusení ako kapusta…nepúšťa toľko vody a ani nezredukuje natoľko svoj objem ako kapusta, dávajte trošku väčší pozor , aby Vám neprihorel.
Po 15 minútach dusenia,  bol ten môj uz hotový, vsypala som do neho ostatok ochutenej múky z obaľovania mäsa, bolo jej tak za plnu polievkovu lyžicu. Premiešame  s kalerábom, ak treba dolejeme ešte horúcu vodu a necháme prevrieť.
Podľa chuti dochutíme octom…ja som dala asi lyžičku a ešte som dosolila.

hovadzie-zapravany-kalerab
Niekto má radšej keď je kaleráb taký kašovitejší, v tom prípade môžete  do trochy mlieka ešte rozmiešať lyžičku múky a vliať…dolievame dovtedy kým nemáte hustotu akú chcete.  Po prevretí odstavíme.
Na tanier dáme po celej ploche kaleráb, do stredu naskladáme mäso a prelejeme troškou šťavy.

Ako som písala, keby bolo na mne, tak sú ako príloha, bežné varené zemiaky, ale DM rozhodol, že knedla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.