Rýchly jablkový koláč s čokoládovou polevou ganache

jablkova hlavna

Pokiaľ robíme jablkový koláč len z čistých jabĺk, tak je to celkom nevýrazna chuť. Jablká sa musia jednoducho ochutiť. Najrýchlejšie je to škoricou…..lenže mne škorica príde akokeby zimná, v lete mi to príde také nepatričné, ale to je len vec názoru. Moja mamka asi nemala škoricu rada, pretože ona dochucovala jablkové koláče pikantným lekvárom aj v zime…najlepšie našim domácim ríbezľovým. Btw….neviem ako na Slovensku, ale v Mníchove čistý ríbezľový džem jednoducho nekúpim…bobuľový, ktorý ho nahrádza je príliš sladký na môj vkus. Ja keď robím jablkové záviny, tak kvôli DM sypnem aj tú škoricu, ale radšej dávam hrubodrvené vlašské orechy. No a k tomu koláču…..je jednoduchý, ako vidíte, cesto sa okrem cukru ničím neochucuje…..takže som mala obavy, že to bude len taká…..vlhká piškótová vec, napriek tomu, že jablká ktoré som  kúpila boli kyslejšie a výraznejšie.  To čo dáva tomuto koláču ráz, báječnú chuť a kúzlo,  je poleva. Nie je to žiadna novinka, ale ja som ju robila prvýkrát v živote a sme ňou absolútne nadšený. Je mäkká a pritom pevná, drží svoj tvar, v ústach sa rozplýva a doslova podtrhuje jablkovú chuť. Ako keby sme jedli jablkovú čokoládu.  Je super vhodná na jemné múčniky, ktoré budeme okamžite konzumovať. Čo si budeme hovoriť, svadobné, vianočné a podobné zákusky, ktorých robíme veľké množstvo, potrebujú aby nejaký ten čas vydržali, prežili transport  a nezruinovali nás…tak tam gamache….ee. Ale bohvie…možno si niekto veľkú svadobnú tortu dá urobiť práveže s touto polevou…ja zas toľko skúseností nemám. Dosť na tom….na domáci jablkový koláč….nemá chybu.

Cas pripravy Čas prípravy: 35 min pečenie + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  tortová forma 24 cm

Suroviny:

4 vajcia
100 g cukor
100 g polohrubá + 80 g hladká múka
1 balíček prášok do pečiva
1 kg kyslejšie jablká
120 ml mlieko
70 ml olej
Na polevu :
200 g horká varová čokoláda
150 ml šľahačková smotana
1 orech maslo

Postup

Jablká ošúpeme a zbavíme jadrincov. Postrúhame nahrubo a na sitku necháme odtekať z pustenej šťavy.
Celé vajcia začneme šlahať a postupne pridávame cukor. Šľaháme kým nie je krém biely zhustený….konzistencia ako riedky puding. jablkova krem

Pokiaľ Vám to nedá, tak oddeľte bielky od žĺtkov. Vyšľahajte,  s postupným pridávaním cukru, tuhý sneh a do neho po jednom zašľahajte žĺtka. Ja osobne som to tiež tak chcela urobiť,  ale čo sa nestalo…..Začala som šľahať  bielky a miesto cukru som začala pridávať žĺtka…..:D. Tak pri nejakom druhom som si uvedomila, že z tohto pochopiteľne sneh už v žiadnom prípade nevyšľahám 😀 Tak som to dala všetko dokopy. Neviem ako by koláč vyzeral v prípade správneho postupu, ale takto vyzeral úplne normálne, takže na základe mojej empirickej skúsenosti píšem…celé vajcia.
Do vyšľahaných vajec pridáme nakyprené múky, prášok do pečiva, premiešame. Pridáme vyžmýkané jablká, mlieko a olej.
Zmes je celkom riedka….mala som svoje obavy ..namôjdušu….ale ako vidíte, je to tak v poriadku.
Zapneme rúru na plný výkon.  Formu v ktorej budeme piecť,  vymažeme maslom a vysypeme kokosom. Na vysypanie môžete použiť aj múku, ja som zvyknutá na kokos.
Vyhriatu rúru prepneme na 200 stupňov a pečieme 35 minút. Strážte si to podľa svojej rúry.
jablko pred upecenim jablkova po upeceni
Koláč nevyberáme z formy necháme ho úplne vychladnúť.
Smotanu zohrejeme tak, aby takmer vrela, ale nevrie celkom
Čokoládu nalámeme, pridáme k nej orech masla a zalejeme horúcou smotanou.
Necháme postáť 5 minút. V Mníchove sa predáva varová čokoláda veľmi hrubá, preto som nechala tých 5 minút. Na Slovensku je čokoláda tenká, tam by možno stačilo len dve.
Po tomto čase je čokoláda zmäknutá a môžeme metličkou vymiešať hladkú smotanovú čokoládu…..miešame dovtedy, kým nám nezmiznú hrčky. Ja som raz dokonca musela zľahka nad plameňom zahriať, pretože smotana už vychladla a hrozilo, že tú hrubú čokoládu nerozmiešam.  Všetko sa podarilo a poleva bola hladká ako hodváb. Necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu a nalejeme na vychladnutý múčnik. Rozotrieme rovnomerne, vložíme do chladu a necháme ztuhnúť.
jablkova po zatuhnuti
Koláč vyberieme z formy až po zatuhnutí. Krája sa veľmi ľahko, ale aj tak si nôž ponorte do horúcej vody.
Miesto horkej môžete použiť mliečnu, alebo bielu čokoládu….tam bude nutné ale gramáž čokolády zvýšiť, neskúšala som…netuším na koľko, skúste nájsť na internete ak budete mať záujem.
No a na záver..inšpiráciu som našla na blogu http://prstohvatsoli.com/

5 názorov na “Rýchly jablkový koláč s čokoládovou polevou ganache

  1. mbclo

    V nadpise zrejme zaúradoval tlačový škriatok. Správne má byť poleva ganaš (nie gamaš).
    pekný deň.

  2. vybusna Autor

    Dobrý večer, znamená to, že použijeme maslo v množstve, ako vyzera vlašský orech. Pekný začiatok týždňa prajem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.