Teľacie roládičky s mangoldom v červenej omáčke

roladicky hlavna

Pri tomto rcp som musela zaimprovizovať. Do mäsa sa mal zarolovať mangold, kvôli tomu som to jedlo chcela variť, pretože som ešte s mangoldom nič nikdy nerobila. Išla som ako na hotové…jeden obchod, druhý obchod…ničové nič . Tak som išla k Turkovi…k väčšiemu Turkovi,  do zdravej výživy…ničové nič. Išla som k Číňanovi…k veľkému Číňanovi….ničové nič. Ani len medvedí cesnak nemali…a to ho Magdalénka z topreceptov, za domom už kosí. Tak som úbohá prišla domov, že čo tam ja dám. V mrazničke som našla ešte pár  posekaných  listov medv. cesnaku a mala som veľmi mladý pak choi. Tak ked už sa ten pak choi, tak podobá na mangold, aj keď sú botanicky niekde inde, rozhodla som sa teda do jednej pre ten cesnak a do druhej pre pa choi. Ochutnala som obidve a ten pak choi, tam vyzeral  síce náramne dobre…bol výrazne zelený aj po uvarení, na reze sa urobila pekná mozaika, ale nemôžem si pomôcť…ten pak choi tam jednoducho nepatril. S tym medvedím cesnakom to bolo v poriadku, až na to, že sa na reze úplne stratil…prisudzujem to tomu, že bol zmrazený a sekaný , s čerstvými listami, by to bola iná káva. V každom prípade….neviem ako to chutí s mangolgom.  Varila som to už minulý týždeň a stále som otáľala s vložením na blog, že akonáhle dostanem ten mangold, alebo čerstvý medvedí cesnak…uvarím a nafotím znovu. Furt ho nemajú a ja už mám v pláne variť ďaľšie veci….už sa nebudem fixovať a vložím to tak ako to je s tým, že názov je s mangoldom a varenie bez.  Chcem aby to bolo jasné, aby ma nikto neobvinil, že zavádzam….V texte rcp, uz nebudem spomínať pak choi…tá chuť ma neoslovila a Dobrý Manžel , tiež nebol oslnený, hoci zjedol….on ale zje všetko, kde je tento typ omáčky. Pokiaľ chuťove nevyhovuje jedlo aspoň jednému z nás, tak to jedlo na blog nevkladám, preto som sa rozhodla takto. Dúfam, že tí, ktorí mangold v kuchyni využívaju, si tento rcp nájdu a ja ….až na ten mangold konečne natrafím, ho uvarím znovu.
To bolo o mangolde…teraz o syre. Tento rcp sa uvádza ako taliansky….má pôvodný názov teľacie roládičky Napoli. Okrem mangoldu sa do rolády dával aj taliansky syr Tallegio. Verím, že na sídlisku v samoške ho nedostanete….silne pochybujem, žeby bol aj v Bille a podobne. Ale napríklad v bratislavskom Avione v Raji syrov ho majú. Takže ak si nezoderiete nohy kvôli mangoldu, môžete si ich zodrať kvôli tallegiu. Ten syr vyzerá povedzme ….ako  vysoký nezrelý camembert bez bielej plesne. Samozrejme, že len VYZERÁ. Je  to mäkký smotanový syr v bochníkoch so žltou kôrou.  Zauvažovala som, že kde by som ja úbohá kupovala takýto syr v Sásovej a tak som sa vykašlala úplne na spôsob Napoli a z talianskeho receptu som urobila úplne bežný, slovenský…čo už. V Mníchove som si kúpila syr, ktorý je obdobou slovenského tekovského salámového údeného . A poslúžil dobre.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 4 porcie

Suroviny:

4 teľacie rezne, alebo 4 bravčové zo stehna, každý po cca 150 g
600 g mangoldové listy, alebo  medvedí cesnak
plátky tekovského salámového údeného syra
soľ, čerstvo drvené korenie
hladká múka na obalenie
na omáčku :
1 červená cibuľa + 3 cesnakové strúčiky
vanička čerešňových paradajok, alebo  400 g plechovka krájaných paradajok
2 PL paradajkový pretlak
balzamikový ocot
cukor
soľ, čerstvo drvené korenie
olej

Postup

Kým začnete variť, prosím prečítajte si aj úvodný pokec….tentokrát nie je zo života, ale je priamo k rcp.

Mangold umyjeme a očistíme od poškodených častí a hrubých koncov stopiek.  Nepoškodené časti stoniek odrežeme od listov a tieto stonky nasekáme. Listy na minútu ponoríme do vriacej osolenej vody, vyberieme ich a zľahka osušíme.
Na vyklepanie mäsa, použijte hladkú časť , ak takýto tĺčik nemáte, vyklepte ich napríklad dnom rajnice. Mäso klepeme cez fóliu.
Rúru zapneme na 200 stupňov.
Plátky z obidvoch strán osolíme, okoreníme . Pri varení už zásadne používam len čerstvo drvené korenie, používam na to eletrický mlynček, ale napríklad na SK som mala ručný a slúžil mi dlho a dobre. Posledne sa mi rozpadol, nasťastie predávaju už koreniny priamo v dózičkách, ktoré sú jednorázovým mlynčekom  a tak som používala ten. Narodeninko aspoň dostal tip na darček. Prestante kupovať mleté korenie, a skúste si ho drviť takto…zbadáte ten rozdiel.
Na každý plátok rozdeľte mangoldové listy, po dva plátky syr. Natesno zarolujte a zabezpečte špáradlami, alebo čímkoľvek čo zvyknete používať.
Roládičky obalíme v múke a na rozohriatom oleji opečieme zo všetkých srán do tmavozlata. Odložíme ich bokom na teplé miesto.
Čerešňové paradajky poprekrajujeme. Ak máme konzervované krájané paradajky, tak nám táto práca odpadne :-).
Ošúpanú cibuľu a cesnak naplátkujeme , ak treba do výpeku po opekaní, pridáme ešte 1 PL oleja, rozohrejeme a restujeme 2 minúty cibuľu, cesnak a nasekané mangoldové stonky, Pridáme paradajkový pretlak a restujeme ešte minútku a všetko zalejeme horúcou vodou. Ja som v tejto fáze zabudla na paradajkový pretlak a doplnila ho až keď som dochucovala omáčku po upečení rolád.
Do pekáčika vložíme rolády.
Vlejeme k nim rozriedený paradajkový výpek, pridáme čerstvé, alebo konzervované paradajky.
Dolejeme horúcou vodou, tak, aby boli roládičky takme ponorené.
Takmer v každom rcp, kde sa dolieva tekutina, tak sa píše, aby sa dolial vývar. Nie každý si varí vývar na dolievanie a použije len ten bujónový…takto som to robievala pred rokmi aj ja. Ak to robievate…je to fakt zbytočné..DM absolútne nepostrehol, kedy som prešla z bujónovej kocky na obyčajnú vodu….pokiaľ omáčku dobre ochutíme soľou a korením a inými koreninami a bylinkami, tak žiaden bujón Vám chýbať nebude.
Pekáčik prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry.  Vôbec si už nepamätám ako dlho som presne piekla, ale viac ako 45 minút to nebolo. Vy si to strážte podľa svojej rúry…ja mám napríklad plynovú a je to rozdiel oproti elektrickej. Naviac, tentokrát som nepiekla v rúre, ale v takej elektrickej remoske.

roladicky pred pecenim roladicky po upeceni
Po upečení som roládičky vybrala a omáčku preliala do kastróla. Možno by bolo dobre, keby ste tú omáčku preliali cez sitko a prepasírovali, alebo spasírovali ju tyčovým mixérom. Ja toto nerobievam, máme radi omáčku tak,  že ju v ústach aj „cítime“, nielen nám pretečie priamo do hrdla.
Ja do týchto paradajkových talianskych omáčok pridávam aj cukor…DM to má rád na sladko….a chuť vyvážim balsamikovým octom.
Roládičky zbavíme spáradiel, prekrojíme. Podávala som s cestovinami, preliate omáčkou a posypané bazalkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.