Ovocný šľahačkový zákusok veľmi rýchly

zakusok hlavna

Dobrý manžel mal narodeniny. Celý začiatok apríla je u nás veľmi hektický, pretože v priebehu týždňa slávime moje narodeniny a meniny a narodeniny Dobrého Manžela. Narodeninko a meninko si skrátka v tomto období v našej domácnosti môže aj ruky a nohy zodrať. Už sme manželia dosť dlho na to, aby sme sa besneli s prekvapeniami a darčekmi, takže ja dostávam nejaké obzvlásť krásne kvietky a DM ananásový zákusok. Ale tento rok bol môj narodeninko fakt prekvapenim. DM stále nechodil von, lebo nôžka a keď som bola na nákupe tak som si v jeho mene kúpila fakt zvláštne tulipány, ktoré po rozkvitnutí výzerali ako pivónie. No a čo sa nestalo…DM sa vynašiel a kvietky mi objednal a pán UPC mi ich priniesol…hľadela som ako puk….normálne som sa bála, že odniekiaľ vyskočia traja páni v trblietavých sakách a klobúkoch a aj mi zaspievajú…Nádherne naviazaná kytica z mojich najobľúbenejšich kvietkov. kvietky

Aj s vázou…vraj bola zadarmo…DM si mal len vybrať a vybral vážne dobre, pretože sadla ako ritka na šerbel k tej kytici. Riskovala som a položila som ju do mačacej zóny, len aby som ju neustále mala na očiach a kým som ju po týždni musela vyhodiť, tak ju Barbora prevrhla len raz. Nuž a teraz bola rada na mne…nebudete mi veriť, ale ja ten ananásový zákusok tak neznášam robiť…a neznášam ho aj jesť…niežeby som ho robila pre mňa.  Tak som zariskovala a urobila tento. Robila ho moja obľúbená talianska kuchárka Benedetta. Rada ju čítam, ale toto je prvýkrát keď som niečo podľa nej aj urobila. Mala som svoje obavy, pretože DM sa občas vyjadrí v tom zmysle, že nemá rád šľahačku, ale tento zákusok padol okamžite. A teraz vážne….pokial máte doma všetky suroviny…tak zákusok od chvíle keď ho začnete robiť, môžete mať do 45 minút na stole. Nemormálne rýchle urobený a  presne tak isto rýchle aj zjedený. V Selciach by ho okrem Dobrej Švagrinej nikto nejedol…možno ešte Dobrá Cerka. Raz som urobila krém s mascarpone a nikto, to nechcel jesť. Mamka ako si k tým zákuskom sadla, tak aj rýchle odsadla….a povedala mi hned aj prečo to nemôže jesť….vraj keď bola mladá cukrárka, tak im do vozili smotanu v tých veľkých konvách…neviem, či to bolo z hliníka, alebo z čoho. a keď otvorili veko, tak smotana, ktorá sa prichytila na tom veku, tak smrdela, ako mascarpone…toľko k príhode. Dobrý Brat a Dobrý Tatko…nič…vôbec sa nechytili.Takže toto bude zákusok len pre Dobrého manžela. Ešte raz všetko najlepšie Zlatko.

Cas pripravy Čas prípravy: 45 minút
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  plech 35 x 35

Suroviny:

Na piškót :
4 vajcia
150 g cukor
150 g hladká múka
1 plná čajová lyžička kypriaci prášok do pečiva
2 PL voda
2 PL olej

Na ovocnú náplň :
300 g mrazené bobuľovité  drobné ovocie
šťava z celej limety
3 polievkové lyžice cukor
1 vanilkový cukor
4 polievkové lyžice voňavý alkohol…ja som dala griotku

Na krém :
250 g mascarpone
1 PL práškový cukor + 1 balíček vanilkový cukor
pol ampulky vanilková príchuť
250 ml šľahačková smotana , ja som mala 32 percentnú

 

Postup

Zapneme rúru na 180 stupňov.

K mrazenému ovociu dáme cukor a limetovú šťavu. Dáme na plameň a varíme 5 minút.
Ovocie na sitku prelejeme a šťavu zachytíme. Do šťavy pridáme dve lyžice vody a alkohol. Všetko odložíme na neskôr.
V mise prešľaháme celé vajcia s cukrom. Zašľaháme vodu a olej a nakoniec vsypeme múku a prášok do pečiva. Všetko premiešame.
Ja som chcela mať  štvorcový  tvar korpusu a nemám taký  plech. Papier na pečenie som upravila na štvorec 35 x 35 a položila na plech. Cesto na korpus som rozotrela na papier, nič Vám nebude stekať, ale pri pečení bude mať tendenciu sa  trošku rozutekať, tak rozotrite len centimeter od kraja.
Dáme piecť do vyhriatej rúry. Piekla som cca 15 minút, ale Vy si to strážte podľa svojej rúry.
Ja som pred pečením zvýšila teplotu na 200. Mamka ma učila, že keď pečiem tenké cesto, tak radšej mám piecť intenzívne a krátko, pretože keby som piekla pomaly a dlhšie , tak by som to zbytočne vysušovala..
Cesto po upečení, ihneď stiahneme z plechu a odstránime opatrne papier. Pri manipulácii s cestom buďte opatrní, aby sa Vám nestalo to čo mne….tak mi spadlo na zem že až. Boli to fajné piškótové puzzle.  zakusok piskot
Mascarpone a cukor šľahačom poriadne prešľaháme…ako sa zdá, ja som to urobila halabala, pretože mi ostali hrčky.
Vyšľaháme pevnú šľahačku. Niekoľko lyžíč pridáme k sladkému mascarpone a prešľaháme..pridáme ďaľšie dve lyžice a prešľaháme. Nakoniec zamiešame všetko čo ostalo.
Pokiaľ by ste chceli aby bol krém farebný, môžete pridať trošku ovocnej šťavy. Kuchárka Benedetta používala ako ovocie mrazené čučoriedky a krém s ich šťavou bol trošičku do modra.
Ja som chcela krém biely, takže som od toho upustila.
Štvorec cesta rozrežeme na 4 menšie štvorce.
Prvý pokvapkáme dobre šťavou, potrieme krémom a posypeme časťou ovocia, priklopíme ďaľším štvorcom, ten zase hojne pofŕkame šťavou, potrieme krémom, posypeme ovocím. Videla som že mám krému dostatok, tak túto vrstvu som na ovocie znovu naniesla krém a až tak priklopila cestom. Takto pokračujeme plnením.
zakusok stava zakusok ovocie zakusok krem
Naplnený štvorec potiahneme krémom. Ja som plánovala, že celý povrch torty pokladiem nahusto malinami..ale bolo to dosť vysoké, tak som to nerobila.  Potom som plánovala, že posypem napr. kokosom, alebo mletými praženými mletými orieškami. Ale nemala som ani jedno , ani druhé, tak som to nechala tak.
zakusok hotova kocka zakusok krajanie
Pri krájaní som naplnenú tortičku  rozrezala na ďaľšie  štvorce a každú časť na tri rezy. Takého krájanie mi ohromne uľahčilo život.
Tortu môžeme podávať vlastne okamžite a u nás sa aj okamžite  jedla. Zjedla sa do poslednej štvrtiny. Tá posledná ostala do druhého dňa a DM tvrdil, že bola ešte lepšia.
Obidvaja doporučujeme…je rýchla a je skvelá.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.