- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Mäso na marocký spôsob

marocke maso hlavna [1]

Tak…recept z ktorého som vychádzala sa volal marocký jahňací tajin.  Hneď dve veci z toho som nepoužila…jahňacie a tajine. Jahňacie pri všetkej vôli by som ja nejedla a Dobrý Manžel, len povinnú porciu….pre nás dvoch je to škoda jahniatkovho života. A hrniec tajin….no môžem sa aj pokrájať, ale jediný živý tajine som videla u mojej Dobrej Svokry, veľký asi ako prerastený náprstok, ktorý jej priniesla z Maroka ako suvenír moja Dobrá Švagriná Kačenka. DS v ňnom naposledy mala 3 špendlíky. Najprv som chcela uvariť na tento spôsob kuracie, ale nakoniec som sa rozhodla pre krásne prerastanú krkovčku bez kosti, ktorú by pravdepodobne nedal do úst žiaden pravoverný maročan, alebo sa tam bravčové jedáva?…vôbec neviem ako to s týmto majú v ich krajine. V každom prípade…u nás bolo to bravčové….Hneď keď som videla , že tam idú sušené slivky a hrozienka, tak som vedela, že DM toto jedlo ocení…no a keď som tam dala ešte aj zrnká z granátového jablka…na svete nebolo lepšej manželky ako som bola ja…..

Cas pripravy Čas prípravy:  2 hodiny + príprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

600 g krkovička bez kosti
1 červená cibuľa + 3 cesnakové strúčiky
400 g konzervované nakrájané paradajky
200 g konzervovaný cícer
1 čl kumín (rímska rasca)
1 čl mletý ďumbier (zázvor)
1 čl sladká + 1 čl pálivá mletá paprika
1 čl mletá škorica
1 čl mletá kurkuma
1 čl cukor
soľ
4 sušené slivky + 1 veľká PL hrozienka
šťava z pol citróna
petržlenová a koriandrová vňať
opražené pistácie na suchej panvici
hrsť granátových zrniek

Postup

Čo sa týka suchých korenín….keď som bola v bystrickom Tescu…tak všetky tieto exotické koreniny mali. Problém bol v tom, že ich nemali medzi normálnymi koreninami, tam sme ich hľadali ako blázni a nič. Potom sme to vzdali a nakoniec sme ich našli v takom regáli, kde mali hocičo exotické, boli tam aj hotové zavárané pasty na indickú kuchyňu, rôzne druhy čatní, koreniny, činske cestoviny a tak rôzne. Takže v Tescu spoľahlivo nakúpite…..keď sme hľadali v bystrickom Kauflande, tam bol tiež exotický kútik, ale mizerný. O Lidli neviem, ako na tom je v tomto smere.
Pokiaľ nie je leto a nemám istotu, že paradajky dozreli na letnom slnku, najlepšie mimo skleníka, tak radšej používam konzervované…deklarujem to v podstate v každom rcp, kde ich používam…o tých konzervovaných mám takú predstavu, že tam idú fakt už tie prezreté. Cícer si môžete samozrejme uvariť aj sušený..nemusí  byť ten z konzervy. Čo sa týka ďumbiera….mala som čerstvý, tak som dala ten.
No a slivky….v zdrojovom rcp  sa varilo 1,4 kg jahňacie pliecko a išlo do neho  250 g sušených sliviek.  Mala som len úbohé 4 kusy, tak som to doplnila hrozienkami.
Sušené ovocie nevynechávame za žiadnu cenu.

V hrnci rozohrejeme olej a popražíme nasekanú cibuľu a cesnak do voňava…v tejto fáze som dala aj čerstvý nasekaný ďumbier.  Pridáme všetky koreniny okrem soli a miešame nejaké dve minúty. Mäso pokrájame na kocky cca 2×2 cm a pridáme na základ….premiešame, posolíme a restujeme ho 5 minút. Nesmie nám nič prihorieť, stále miešame.
Pridáme konzervované paradajkové kúsky, slivky, hrozienka, Znovu premiešame. Ak máte vývar, môžete podliať tak cca 250 ml horúcim vývarom. Ja som vývar nemala a podliala som horúcou vodou, aby bolo všetko zakryté. Ešte som ocukrila, priviedla k varu, prikryla som pokrievkou. Stíšime zdroj tepla a varila som dve hodiny. Občas som skontrolovala či neprihára a asi raz som doplnila vriacu vodu.
To jahňacie pliecko varili 3 hodiny….aj ja by som mala variť toľko to bravčové. Ide o to, že mäso by sa malo rozpadať na vlákna…no nevarila som 3, ale len dve..už sme sa nevedeli dočkať.
V poslednej polhodine som pridala odcedený  cícer, citrónovú šťavu a dochutila som ešte soľou.
Po uvarení do mäsa nasekáme kyticu koriandrovej a petržlenovej vňate.

marocke po uvareni [2]
Pred podávaním hotové porcie posypeme nasucho opraženými,  pistáciovými orechami a zrnkami granátového jablka.
Ako prílohu môžeme urobiť kuskus. Ja som podávala s arabským chlebom a keď mi došiel, tak na druhý deň úplne prozaicky s tortilami.
Jedlo je to báječné, verím tomu, že s tým jahňacím by to bolo autentickejšie, ale ako píšem…v našej domácnosti by to bolo ako hádzať perly sviniam…Pokiaľ by sme to brali ako v Maroku…tak by sme to mali jesť všetko prstami…v tom prípade, nezabudnime na misku s vodou 🙂