- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Čerešňovo makový koláč

kolac hlavna [1]

Tento koláč som našla na pintereste u blogerky Pink Sugar, viacmenej som sa držala jej receptúry, akurát som si urobila vlastnú makovú nápň. V pôvodnom recepte bol použitý hotový makový fix [2]..je to mokrá konzistencia plnky priamo vhodná na roztieranie……..bola by skvelá na ušetrenie času, ale ja už hotové sypké, či mokré makové náplne nepoužívam….nemôžem si pomôcť, ale mne chuťou pripomínajú také kupované koláče. Niežeby boli zlé, ale sú skrátka kúpené v pekárni…..Rozpisujem sa o ňom preto, lebo som ho videla predávať v bystrickom Lidli, takže ho už možno kúpiť aj na Slovensku a niekto by mal možno záujem o  moju empirickú skúsenosť.
Niet nad pomletý mak v trieštivom mlynčeku, fakt sa mu nič nevyrovná.  V Selciach je makový mlynček napevno prirobený v našej veľkej komore o regál, tak, že tatko sedi na stolčeku a melie o dušu….už si to vyšperkoval tak, že si tam nosí tranzistor a má od všetkých svätý pokoj, pretože pri tejto činnosti ho nikto neruší. Sami viete, aké je skvelé mať namletú veľkú veľkú kopu maku. Ten selčiansky mlynček už má svoju krásu dávno za sebou….násypka je urobená zo starej plechovej varechy..neviem ktorý majster  to mamičke tak šikovne urobil…Že bol kedysi žltý vieme podľa farebných fľakov po celom tele….ale vymeniť ho za nový, považujeme za úplne zbytočné, lebo melie stále ako ďas. Keď sa objavila v obchodoch suchá maková náplň bola som od šťastia celá bez seba, dovtedy kým som ju prvý krát nepoužila a viac už ani za nič. Potom sa začal objavovať mak, ktorý už je pomletý, ale neochutený…pri tom tá pachuť pri makovej plnke nie je, ale….no zase ale. Ten mak nie je pomletý tak ako na tom trieštivom mlynčeku, neviem ako ho melú vo veľkovýrobe, ale nemá tú jemnú konzistenciu… maková plnka je z neho taká…akokeby škriabavá, neviem ako to popísať. Bola som celkom zúfalá, pretože v Mníchove nemám v tom svete , taký nábytok kde by som ten mlynček našroubovala, až Dobrý Manžel zistil, že sa predávajú aj také, čo majú vákuovú príchytku….neverila som tomu, ale on fakt drží a melie….ale čo už…nemôžem pri tom sedieť a počúvať tranzistor :-).

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   forma 20 x 25 cm

Suroviny:

Na cesto :
200 g hladká múka
160 g studené maslo
1 vajce
60 g cukor
štipka soli

Na náplň
300 g čerstvé čerešne
125 g mletý mak
2 PL cukor + 1 balíček vanilkový cukor
slabých 100 ml sladké mlieko
menší orech masla

Na jogurtovú zálievku :
400 g kyslá smotana
4 vajcia
80 g cukor + 1 bal vanilkový cukor
2 PL s kopčekom kuchynský škrob (maizena, gustin, solamyl a pod)

Postup

Vykôstkujeme čerešne…..mám na to dobrú vychytávku [3], ale tieto čerešne boli nesmierne húževnaté, jednoduchšie mi ich bolo rozrezať nožíkom a kôstku  vypreparovať. Pokiaľ nemáte čerešne čerstvé, tak postačí aj kompót….neviem aké množstvo…odhadnite to podľa obrázka.
Menej ako polovicu mlieka na makovú plnku odoberieme. Do hrnčeka dáme zvyšok mlieka, maslo,  cukor a necháme zvariť.  Pridáme mletý mak a vymiešame…nikdy neviem koľko mlieka použijem, preto nikdy nedávam naraz všetko….Plnka by mala byť fakt mokrá a šťavnatá a podľa toho dolievame mlieko…
No a ideme urobiť cesto…ja tento druh cesta, robím zásadne v robote, odpadne mi čas na vychladnutie hotového cesta….no a je to pochopiteľe omnoho rýchlejšie a jednoduchšie.
Maslo vytiahneme z chladničky a nakrájame ho na malé kocky, dotýkajte sa ho rukami čo najmenej.
Do robota so sekacími nožmi nasypeme múku, pridáme maslo, trošku soli, cukor a vajce.
Pulzovne ho vymiešame do kompaktnej hmoty. Trvá to veľmi krátko Akonáhle máme všetko v kope prestaneme.
Kto nemá robot, robí veľmi rýchlo rukami, je to tak ako ked robíme cesto na vianočné pečivo.
Hlboký pekáčik…musí byť vážne hlboký, vyložíme papierom na pečenie, tak aby bol papier aj po bokoch.

Cesto preložíme do pekáčika…vôbec si nerobte násilie a nevaľkajte…je toho málo a tak to len rukami roztapkajte po dne…ja som este navlhčeným opakom lyžice vyhladila. Po dne nahusto popicháme vidličkou.

kolac cesto v robote [4] kolac cesto [5]

 

 

 

 

Po dne po kúskoch rozdelíme mak a čerešne. Ak použijete kompótované, tak ich samozrejme najprv nechajte odtiecť.

kolac plnenie [6]
Smotanu prešľaháme metličkou s vajciami, pridáme cukor…ja som ešte pridala aj pár kvapiek vanilkového extraktu,  a kuchynským škrobom.
Touto zmesou zalejeme ovocie a mak.
Pekáčik vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme hodinu, ale kontrolujte si to.  Ja som ho vybrala, napriek tomu, že stred bol ešte vlhký, ono to počas chladnutia ztuhlo.

kolac pred pecenim [7] kolac po upeceni [8]

 

 
Myslela som, že pred podávaním ešte pocukrujem aby sa zakryli nerovnosti na povrchu koláča, ale cukor sa rozpúšťal na vlhkom povrchu. Tak som nasuchlo opražila do svetlozlata mandle a tie som posypala na kocky. Nabudúce vyskúšam tie mandle, ešte kým je povrch koláča v trúbe vlhký, posypať priamo pred dopečením.