Nigérijská ryža s kuracími prsiami

ryza hlavna

Tento rcp som videla na stránkach BuzzFeed a zaujal ma hlavne jeho názov Nigérijská ryža  Jollof s kuraťom.  Keď som  sa hrabala v internetoch, aby som sa dozvedela o tomto rcp viac, tak som čítala aj komenty pod rcp….moje nervy…ľudská povaha je všadiaľ rovnaká…nenormálna flame war, aleže neskutočná. Ako keď sa u nás hádame, čo je pravý kotlíkový guláš, či halušky po scedení preliať vodou či harulu piect na masti, alebo na oleji, a do segedínu v žiadnom prípade nejde pálivá paprika etc etc….Akurát, že tam sa hádali všetci černosi sveta….a čo tam malo ísť, a čo nemalo a že toto nie je nigérijská, ale ghanská verzia…a kto to kedy videl dávať kura …a čo to za suroviny a to aké korenie tam dali ….no úplne, ale úplne ako keby som bola na diskusii na topreceptoch.Celá nadšená som do neho išla a keď som si čítala jeho prípravu, tak veľké sklamanie….Nie do chuti..to vôbec…presne som vedela ako bude chutiť…báječne….a viete ako som to vedela? Takéto  podobné kura robievam roky rokúce…hádam aj 30  a dostala som ho od dievčiny, ktorá pracovala v  učtárni v nejakej energetike.  Je pravda, že ten starý rcp je  jednoduchšia verzia , ale v zásade to nebolo nič nové pod slnkom…a vraj nigérijské kura s ryžou….a ja som ho varievala v Selciach na dedine a o Nigérii som vedela len to, že je v Afrike….niežeby som onej vedela teraz viac. Nuž ale keď som už bola tak nastavená na to nigérijské kura, tak som ho urobila  Ale najprv som si niečo o tom vyhľadala, aby som zistila, či je to kura ozaj nigérijské, alebo selčianske. No a vážne ono tá ryža  sa takto nejako pripravuje v afrických štátoch…neskôr v časoch prosperity sa začalo pridávať aj kura a  tak vzniklo vlastne také rizotko.  Je celkom možné, že nejaký manžel bol v rámci pomoci na montážach v Afrike a priniesol si rcp na Slovensko.  Ktoho vie ako doputoval, až ku mne do Seliec. Pri jeho príprave som si tak zauvažovala, ako asi taká nigérijská dedičanka robí paradajkové pyré…úplne seriózne som nad tým premýšľala.. No keď som to ochutnala vážne som neľutovala …skvele si Dobrý Manžel pochutil…skvele skvele… zmeny ten rcp zmenili ešte k lepšiemu ako bol.. Raz…pokiaľ som Vás inšpirovala k vareniu ….skúste urobit aj jednu aj druhú variantu….uvidíte, že som mala pravdu.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  5 porcií

Suroviny:

520 kuracie  prsia
400 g zrelé paradajky
2 ks veľká červená cibuľa
3 cesnakové strúčiky
1 veľká červená paprika
1 menšie habanero, alebo menej páliva chilli paprička
1 PL kari korenie
1 čajová lyžička sušený tymián
200 g ryža
150 g olej + 3 PL

Postup

Do mixéra dáme nakrájané paradajky, očistenú  1 cibuľu, očistený cesnak, očistenú papriku a pálivú papričku podľa svojej chuti.
Všetko poriadne zmixujeme.
Kuracie mäso bez kože a kostí nakrájame na kocky, druhú cibuľu očistíme a nakrájame na rebrá
V hrnci rozohrejeme 3 PL oleja a vložíme cibuľu a kuracie kocky, restujeme asi 10 minút a počas restovania posolíme a posypeme kari korením.. Po orestovaní mäso vyberieme a odložíme bokom.
Do hrnca vlejeme zmixovanú omáčku  a necháme ju nejakych 10 minút redukovať na miernom ohni. Vlejeme do nej olej, pridáme tymian, hrnček vody, pridáme soľ, čerstvo mleté korenie a vmiešame kuracie kúsky.
Necháme prevrieť a nakoniec pridáme premytú ryžu a vlejeme hrnček horúcej vody.
Premiešame, hrniec utesníme alobalom a prikryjeme ešte pokrievkou.
Dusíme cca 30 minút na miernom ohni.
Po tomto čase by malo byť všetko mäkké, vsiaknuté a šťavnaté.

ryza po uvareni
Ja som podávala s fazuľovým šalátom a vykropené citrónovou šťavou…nemalo to jednu chybu.

 

 

2 názory na “Nigérijská ryža s kuracími prsiami

  1. Petra

    Mala som priatela z Nigerie. Jollof rice varil často, nedaval tam mäso, to robil v inom hrnci a nikdy to nebolo kura.
    Ta vasa Jollof nevyzera tak ako ma vyzerat, ma to byt cele cervene, no ale..hlave ze to chuti, ze.
    Mne ich jedlo chutilo velmi… aj ked nie vzdy vyzeralo vabne.

    1. vybusna Autor

      Milá Petra. Ako som písala, v úvode receptu, tak každý kto tento recept varieva, tvrdí, že to čo varí ten druhý nie je správne. A ako zase píšete Vy, hlavne, že to chutí nám. Ja priateľa z Nigérie nemám, tak sa musím riadiť len tým, čo mi ponúkne internet. Viem, že mi píšete svoju empirickú skúsenosť a ja Vám za ňu veľmi ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.