Tvarohovo-čokoládový múčnik s jahodami

jahodova hlavna

 

 

Tento múčnik som mala v pláne už asi rok. Vyšiel v mojom nemeckom mesačníku v jahodovej sezóne a strašne som sa tešila na jeho chuť. Bolo po sezóne a mne ostala len stále  chuť ho urobiť….a potom časopis zmizol…bez jednej stopy. Teraz sme v Banskej Bystrici a vyzerá to na pár týždňov, takže som musila  poriešiť kompletnejšie úložné priestory …a čo sa nestalo..našiel sa časopis. Tak som sa mu potešila , že až. Ale v BB, ako sa zdalo bol práve čas bezjahodový, skoro som si nohy zodrala kým som zohnala….Potom som uvažovala, aké suroviny použiť, či tie v pôvodnom nemeckom rcp, alebo použiť tie naše. Niežeby sa nedali kúpiť tu aj tie nemecké, ale bolo by to drahšie a čo si budeme hovoriť, aj náročnejšie ich kúpiť..povedzme asi tak, ako pre mňa  kúpiť v tomto období v BB jahody.  Takže som išla do slovenských komponentov a podľa ich vlastnosti som upravila aj rcp….dúfam, že vyskúšate a bude Vám chutiť. On je ten múčnik veľmi nenáročný na prípravu a jedine z čoho som mala obavu je želatína na povrchu, ja mám pred želatínou v akejkoľvek úprave nenormálny rešpekt, pretože z 5 pokusov mi 4 nevyšli…..no a toto klaplo okamžite na jednotku..takže vážne dobrý a na prípravu nenáročný múčniček je to.

jahodova hlavna 1

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): Okrúhla forma s odnímateľným ráfkom 26 cm, alebo hlboká forma na koláče 20 x 30

Suroviny:

Na čokoládový základ:
100 g čokoláda na varenie
100 g maslo
2 vajcia
150 g jemný cukor
100 g polohrubá múka
Na tvarohovú plnku :
450 g tučný krémový tvaroh
250 g tučná kyslá smotana
strúhana kôra z jedného pomaranča
pomarančová šťava z pol pomaranča
2 vajcia
2 balíčky vanilkového cukru Dr. Oetker
50 g práškový cukor
1 balíček vanilkový puding  Dr. Oetker
1 balíček vanilkový puding Ole bez varenia Dr. Oetker
Na jahodovú vrchnú vrstvu :
750 g čerstvé jahody
1 balíček tortové želé červené Dr. Oetker
červený sirup
červený džem
2 Pl cukor

Postup

Čokoládu s maslom dáme do rajničky a necháme ich roztopiť vo vodnom horúcom kúpeli. Po roztopení vymiešame do hladka a necháme vychladnúť. Dve vajcia  a 150 g cukru šľaháme 5 minút do penista a zhustnutia…..do vaječného krému vlejeme  vychladnutú čokoládu. Premiešame a nakoniec zapracujeme múku a všetko vymiešame do hladka.
Rúru predhrejeme na 180 stupńov. Tortovú formu, alebo hlbokú koláčovú formu vytrieme tukom, vysypeme strúhraným kokosom. Do formy vlejeme čokoládové cesto a vložíme do rúry predpiecť na  10 minút.
Kým sa predpeká, urobíme rýchle tvarohovú plnku…..Tu chcem popísať niečo o tvarohu a smotane. Keby som bola v Mníchove tak použijem syr Philadelphia a crème fraîche, viem, žeby som ich kúpila aj v BB, ale zdajú sa mi neúmerne drahé, tak preto som išla do slovenských komponentov a vybrala som si tie najtučnejšie značky Melina. V rozpise surovín som vložila odkazy na tieto výrobky.
Takže v mise rýchle zmiešame tvaroh, kyslú smotanu , pomarančovú kôru, šťavu, vanilkový a práškový cukor . Vmiešame dve vajcia a pudingový prášok. Cesto sa mi zdalo veľmi riedke a mala som svoje obavy…tak som tam vsypala ešte pudingový prášok Ole a ten plnku zahustil už poriadne….ja som dala celý, ale asi by stačila len polovička. Urobte to bud podľa mňa, alebo zaexperimentujte…myslím, že sa nič tomu nemôže stať.
Vytiahneme z rúry predpečené čokoládové cesto a naložíme naň po lyžiciach tvarohovú plnku, jemne ju rozotrieme okrúhlou špičkou príborového noža a opakom lyžice…treba na to ľahkú ruku, aby sa Vám hnedé cesto neprevalilo cez biele. Povrch uhladíme
Vložíme naspäť do rúry a pomaly pečieme 30 minút na tých 180 stup.
Tortu vytiahneme a ak sa Vám stále zdá tvarohová plna mäkká, tak to neriešte, ona ztuhne. Necháme tortu vychladnúť.
Povrch torty potrieme tenkou vrstvou jahodového lekváru a nahusto nahusto pokladieme  rozštvrtené a očistené jahody.
Na prípravu želé použijeme akýkoľvek červený sirup, fajn by bol samozrejme jahodový, ale ja som mala čerešňový a tak som použila ten.
Do odmerky som dal teda asi 50 ml sirupu, pridala dve lyžice cukru , prášok želatiny  a doliala na 250 ml vodou..
Prelejeme do hrnceka a necháme varit, keď začne vrieť necháme ešte minútu a hneď odložíme. Necháme trošku vychladiť a hneď ako začne tekutina hustnúť, tak lyžicou polievame jahody. Minula som celý stvrť liter.

jahodova celkovo
Múčnik necháme úplne vychladnúť a až potom krájame…nie ako ja, krájala som ho ešte teplý a dopadlo to tak ako dopadlo.

jahodova narez

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.