Zemiakové knedle s mozaikou

knedle detail

U nás v rodine sa prílohové zemiakové knedle absolútne nerobievali a prvýkrát v živote som ich jedla u mojej Dobre Svokry. Ona je kuchárka skvelá, ale všetky knedlové prílohy robí z práškového polotovaru….a nám to vôbec, ale vôbec nevadí.
Dobrý Manžel odmieta jesť naše parené kysnuté knedle, aleže úplne. Vadí mu, že sú ako vata, keď ich ponorí do omáčky, sú nasiaknuté ako huba a bla bla bla bla…tak som sa snažila ako blázon a robila som kysnutú knedlu  stále tvrdšiu a tvrdšiu a stále som počula len nejaké to bla bla bla.  Potom som mu tie bla bla aj uznala, moje kysnuté knedle boli už ku koncu, strašné, vonkoncom nezodpovedali môjmu selčianskemu ponímaniu knedli ako duša.
Až po rokoch to konečne zadefinoval. Jemu vadia drožďové knedle! No a ja som sa tie, pomocou prášku do pečenia nenaučila robiť. A tak aj ja  kupujem  ten sypký polotovar na výrobu knedlí .

Tu pre poriadok musím uviesť, že na rozdiel  od mojich krajanov, ktorí z Nemecka vozia od práškov na pranie a drogistický tovar , a neviem čo všetko vlastne, lebo je je „lepšie a lacnejšie“,  ja to robím naopak (okrem opisovaného mačacieho jedla, teraz  ho vezieme na Slovensko plný kufor). Zo Slovenska si vozím plný kufor knedlí  v prášku, múku, lieky a vitamíny,  hermelíny,  kremžskú horčicu, salámu Vysočinu a roztierateľné ochutené tavené syry.

Čo sa týka práškových zemiakových knedlí, tak tie mám, na rozdiel od tých , kysnutých , len jeden sáčok „do foroty“. Tie si robievam zo živých nemeckých zemiakov.

Vôbec nechápem, ako som mohla jedávať k pečenej husacine, alebo kačke, alebo k moravskému vrabcovi, kysnutú knedľu. Tie zemiakové dopĺňajú tieto božské pokrmy dokonale.
Na Prvý sviatok vianočný sa zíde vždy celá naša selčianska rodina pri pečených kačkách. Pred pár rokmi som prepašovala k pariacim nadýchaným knedliam aj zemiakové….okrem Dobrého Brata sa nikto nechytil, dokonca ani tatko, ktorý je experimentátor. Jedol ich DM, DB a ja. Tu musím doplniť, že sa nechytili ani lokše k pečeným husiam. Tie ale jedáva Dobrý Zať.
Zemiakové knedle robievam rôzne, keď do cesta primiešam rôzne bylinky, alebo sušenú cibuľu, tak nemusím mať ani mäso, stačí mi ich trochu niečím omastiť, alebo s trochou výpeku, alebo špenátu.
Tieto  sú s praženou strúhankou, pre DM to bolo ako hádzať perly sviniam, niežeby to neocenil, alebo mu nechutili, ale v kombinácii s pečeným výrazným mäsom a dusenou červenou kapustou mu ten efekt nebol potrebný.
Ja ich oceňujem zato nenormálnym spôsobom. Som ich schopná jesť aj holými ústami.

Robila som ich k tomuto receptu a pri ňom je naozaj veľa úžasnej výpekovej sťavy. Ja som to mäso vážne nemusela mať, stačili mi jablká, výpek ….a tieto knedlíky.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  5 porcíí

Suroviny:

700 g malé zemiaky
1 vajce
100 g detská krupica
100 g polohrubá múka
1 zarovnaná lyžica kuchynského škrobu (maizena, gustin, solamyl)
1 čajová lyžička soli
1  veľký orech bravčovej masti
7 polievkých lyžíc strúhanky
1 kytica petržlenovej vňatky

Postup

Deň dopredu uvaríme maličké zamiačiky v dobre osolenej vode, ja do nej dám kľudne aj dve polievkové lyžice.
Nasledujúci deň…..
Na panvici rozohrejeme bravčovú masť a zasypeme ju strúhankou.
Strúhanka je celkom ošemetná vec. Na Slovensku som už párkrát kúpila tak jemnú strúhanku,  ktorá bola pomletá ako múka. V Mníchove kupujem strúhanku, ktorá je hrubšia a keď si ju robím doma, tak je tak akurát. Problém je v tom, že doma ju robím veľmi málo, pretože nemávam suché pečivo.
Preto pri tej múčnej strúhanke, jej bude treba pravdepodobne o niečo viac.
Základ je ten, aby strúhanka pri restovaní na masti, pobrala všetok tuk, opiekla sa do zlatohneda a po počiatočnom zhrudkovatení , sa pekne rozpadla.
knedle struhanka

Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno. V ceste nezanechávajte maličké nepostrúhane kúsky zemiakov.
Pridáme vajce, soľ, krupičku a múku, plus škrob.
Rýchle vypracujeme cesto. Pracujeme  naozaj krátko a rýchle. Zemiakové cesto redne a museli by ste pri dlhom miesení, pridávať neustále múku a nakoniec by ste mali knedle vážne nechutné a tvrdé.

Vypracované cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti.
Papier na pečenie posypeme múkou a rozložíme naň prvú guľu, približne do tvaru obdĺžnika  podľa môjho približného odhadu na 20 x 10. Je to len môj odhad, nemerala som to presne.
Posypeme povrch štvrtinou strúhanky, zatlačíme ju do dlaňou do cesta a pridáme štvrtinu nasekanej petržlenovej vňatky.

Cesto pomocou papiera zarolujeme. Spoj prstami poriadne pozaliepame a uzatvoríme aj konce.
Stláčaním a ťapkaním vytvoríme šišku.  Snažíme sa aby sa cesto vo vnútri rolády spojilo. Tá roláda  by sa mala skrátit a stučnieť. Nebojte sa s tým pracovať ako s plastelínou.
Šišku zabalíme do potravinovej fólie. Takto  ich vytvoríme štyri.

knedle plnenie knedle spoj knedle zabalene

 

 

 

 

Knedlíky dáme variť do vriacej vody, ktorú po vložení šišiek, hned stíšime, aby prestala klokotať..
Vody musí byť toľko, aby boli úplne ponorené.
Varíme 20 minút.

Po uvarení necháme trochu vychladnúť, odstránime fóliu a prikryté odložíme.

Pred podávaním môžeme šišku  opiecť na panvici, aby mala pekný  zlatavý odtieň a zároveň sa tým aj prehriala.  Ja som to nerobila, pretože som podávala už pokrájané a prihriate v mikrovlnke….čo už.

Čo sa týka toho balenia do fólie, jednu šišku som dala variť bez nej. Bola utesnená dobre, takže nič z nej neutieklo a ani nepraskla. Akurát jej povrch bol taký, nehladký, neupravený a zmenila trošku aj tvar. Čo sa týka mňa, budem baliť naďalej.
Keď som ich robila, tak som si pomyslela, žeby som skúsila parenie na paráku, ale v zápale práce som na to potom úplne zabudla, takže je to na Vás, ak chcete.

Knedlíky sú na reze veľmi zaujímave a toto musím ozaj povedať, že sú aj velmi chutné. Tak.

knedle hlavna

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.