Miesený jablkový koláč

 

Naša rodinná okrouhlícka chata je rozdelená na dve časti. V jednej trvale žije Deda Oldřich a jeho manželka Vilma. A v druhej žila jeho staršia sestra, naša Dobrá Babička. Babička si už , bohužiaľ, spieva pri nebeskom táboráku a ako náš anjelik dáva pozor, aby sme sa v lese nestratili.
Oldřich s Vilmou očividne ožili, keď sme na chate pobudli tých pár mesiacov. Ani sa nedivím, žijú tam celoročne a ich spoločenský život skončil niekedy pred 20 rokmi. Pracovný ten nie, aj pri svojich ôsmich krížikoch, sú si absolútne sebestačný a len pri tých naozaj zložitých veciach, ako je opraviť a nastaviť vodné čerpadlo, alebo obmurovať komín, tak príde jeho syn Martin, ktorý takto chatuje v Jizerských horách.
Oldŕich ma naučil ako sa nakupuje v akciách. Ja som dovtedy vždy s prehľadom ignorovala akciové letáky supermarketov. Keď som niečo potrebovala , tak som išla a kúpila si to, bez ohľadu, koľko to stojí. Dobrý Manžel, po vzore Môjho Dobrého Zaťa, kúpil to čo bolo na cenovke v červenom,  ale to boli vždy len náhodné nákupy.
Na chate sme takto zistili, aké sú skvelé Zlaté ovsené Opávia keksy s kokosom, alebo jablkami. Dorka s kamarátkami mali neskutočnú spotrebu sladkostí a keď som napísala na nákupný zoznam „sladkosti pre detičky“, tak DM kupoval tie s červenými cenovkami a takto raz priniesol práve tieto ovsené. Sú absolútne úžasné a odpustili sme im, že majú v sebe palmový olej.
Oldřich v určité dni vystriehol DM, keď odchádzal do Jihlavy do práce (aby bolo jasné, práca DM bola izbička v jihlavskom byte Mojej Dobrej Svokry, kde si zriadil office), a nakázal mu aby priniesol akciový leták xy supermarketu. DM pri schránkach vždy zhrabol čo tam všetko bolo a Oldřich s rozžiarenými očami si to prevzal.  Raz keď som sedela u nich na kávičke, tak si písal nákupný zoznam a tam čítam 3 kilo krkovičky. No nešla som to pochopiť, či oni zjedia toľko krkovičky. A potom mi to ukázal. Krkovička stojí obyčajne 160 českých korún a teraz v akcii stála 79. Bravčová panenka stála 160 korún a pôvodne stojí tristo aj niečo, už som zabudla koľko. No ohromná zábava prechádzať akciové letáky.
Raz bolo v akcii maslo,stálo 30 českých korún, čo je 1,20 eur. Takto lacné maslo som nekúpila už asi 3 roky. Práve včera som kupovala v mníchovskej Edeke najlacnejšie maslo za 1,90 eur.
DM mi priniesol dve kilá masla a Oldřich sa tomu strašne smial. Že čo budeme robiť s toľkým maslom.
Tak som mu to vysvetlila.
Jeden koláč = jedno maslo.
A piekla som dva až trikrát do týždňa.
Jasne že nie vždy som minula jedno maslo na jeden koláč, to zas nie, ale dovolím si tvrdiť, že za tých 100 dní som s prehľadom minula desať kíl masla.
A smiech ho prešiel.
Tento koláč volá moja mamička miesený. Krehký koláč je vraj niečo iné. Takže ho volám miesený aj ja.
Doteraz som ho nerobievala, ale na chate, kde sa spotrebúva všetko čo je, tak som ho veru piecť začala. Čo s tými jablkami všakáno. A neľutujem. Miesený koláč pripomína vždy detstvo. Robili ho prababky, babky. Myslím, že celé Slovensko sa vezie na vlne tohto jablčníka a podľa mňa,  neexistuje človek, čo by ho nemal rád.
Vyskúšala som niekoľko receptov na cesto a najviac sa mi páči tento z tohto zdroja.

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  plech 27 x 32

Suroviny:

Na cesto :
500 g hladká múka
250 g maslo
200 g práškový cukor
2 vajcia
1 balíček prášok do pečiva
štipka soli
strúhaná kôra z jedného citróna

Na plnku :
1 kg jablká
4 polievkové lyžice cukor (podľa sladkosti jabĺk)
1 balíček vanilkový cukor
1 čajová lyžička mletá škorica

Postup

Najprv urobíme plnku.
Jablká ošúpeme, odstránime jadrince a pokrájame na čo najmenšie kúsky, prípadne postrúhame na veľkej slzičke.
Do kastróla nasypeme cukor a vložíme jablká. Jablká začnú púšťať šťavu a cukor sa rozpúšťať. Jablká dusíme, kým nezmäknú, natoľko, aby sa dali dôkladne rozpučiť a kým sa nevyparí prebytok šťavy. Pokiaľ je zmes veľmi mokrá, tak zahustite lyžicou strúhanky z piškót.
Po prvýkrát som udusené jablká nepučila a tak som ten koláč aj odfotila, až neskôr som tie jablká začala rozfašírovávať.

Jablká ochutíme vanilkou a škoricou , citrónovou šťavou, všetko podľa svojej chuti a odložíme nabok.

Na dosku presitujeme múku a zmiešame ju s práškom do pečiva a cukrom a štipkou soli.
Do stredu urobíme jamku a vklepneme tam dve vajcia.  Zapracujeme nahrubo a nakoniec pridáme nakrájané mäkké maslo. Všetko zmiesime a vypracujeme hladké cesto.
Zabalíme ho do fólie a odložíme na chladné miesto aspoň na polhodinku.
Cesto rozdelíme na dve časti.
Čo sa týka veľkosti plechu. Keď som robila po prvýkrát tak som použila  plech veľký 33x 27 a koláč bol príliš nízky. Použila som teda menší, ale keby som mala ešte menší o dva centimetre na každom kraji, tak by to bolo ideálne. Potom ma napadlo, že veľkosť som mohla korigovať, veľkosťou papiera na pečenie, ale takéto veci Vás napadnú až neskôr.
Podľa plechu vystrihneme papier na pečenie a cesto vaľkáme priamo na ňom, kľudne podsypávajte pritom múkou, alebo to cesto vaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie.
Nesporná výhoda vaľkania na papieri je v tom, že ho prenesiete raz dva. Mne teda veta z podobných rcp “ cesto prenesieme pomocou valčeka “ príde jednoduché napísať, ale ťažko uskutočniť. Takže prenos na papieri mi výrazne pomohol.
Cesto preklopime do plechu a papier stiahneme.
Na cesto rozotrieme plnku.
Druhú časť cesta rozvaľkáme podobne ako prvú a prikryjeme ňou jablkovú plnku.
Plát cesta popicháme vidličkou.

 

 

 

 

 

Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov 35 až 40 minút.
Strážte si to podľa svojej rúry.
Vychladnutý múčnik posypeme práškovým cukrom a krájame.

2 názory na “Miesený jablkový koláč

  1. Monika

    Super recept a super príbeh ?❤ V Rakúsku kupujem maslo za minimalne 2,25€. No ale za tú chuť to stojí. Všetko je jemnejšie, chutnejšie, krehkejšie… Dík za pripomenutie receptu. Monika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.