Pomaly pečená kačka

 

Ja, ako vnučka, ktorej starí rodičia žili v Podkoniciach som bola naučená výhradne na pečenú hus. Pečenú kačku som jedla prvýkrát niekedy pred 15 rokmi. Moje kamarátky z Topreceptov pekávali kačky a Hella ju piekla presne takto. Vôbec som nedokázala pochopiť, že sa tento vták, dokáže dať upiecť bez stresov, bez práce a dokonale. Keď som to vyskúšala prvýkrát, tak som bola z toho v dokonalom úžase.
Tradičná pečená hus v našej podkonicko-selčianskej rodine nejako plynule odplavala a priplavala kačka. Neviem prečo sa to tak stalo.  Vraj je kačka jemnejšia.
A tak kačkujeme.
Keď sme v Mníchove, tak kupujeme husacie stehná, pretože sú len tri a pre mňa a Dobrého Manžela je to dokonale vyhovujúce.
V lete sme v Jihlave natrafili na báječnú akciu. Kačky predávali po 39,90 českých korún (1,54 eur) za kilo a jeden druh vážil 2,60 a druhý 2,20 kg. Nešla som sa spamätať z tej ceny.
Kačky som piekla ako na bežiacom páse. Keď som povedala Dobrej Tete Pavle, že keď príde na huby, tak jej upečiem kačku, tak nenormálne protestovala, že také náročné a drahé jedlo sa chystám urobiť.
Keď prišla na chatu, tak ma našla ako čítam knihu v absolútnej pohode a neustále sa ma pýtala, kedy budem podlievať a  zlievať a sťahovať teplotu a zvyšovať teplotu . Jediná odpoveď ktorej sa dočkala, bola, že nebudem.
Ako tú kačku vložím, tak prvý krát  a naposledy, keď dvierka na rúre otvorím,  bude po 4 hodinách a potom ju už nechám len podľa ľubovôle ochrumkavieť. Takže, pardon…2x tie dvierka otvorím.
Potom DTP nešla pochopiť, že som do bavorskej prílohovej kapusty dávala ríbezľový lekvár a že sme popíjali červené víno, ktorým som tú kapustu podlievala.
No a keď som robila zemiakovú knedľu, tak to chápala. Tú robieva bežne aj ona.
Kvôli tým lacným a báječným kačkám, sme si kúpili chladničku do auta a keď sme prišli s nimi do Mníchova, tak boli stále tvrdé ako skala. Tie dvojkilové sú pre mňa a DM ako stvorené. Tri sme si priviezli.
Takže na Sv. Martina som piekla kačku. Mala som trochu problém zapiecť ju do tmavozlata, v plynovej rúre nemám vrchný ohrev, ale to bol len kozmetický problém. Koža bola chrumkavá a šuchotala ako papier.
A v noci na druhý deň ma zobudil žlčník. Tak veru.

Cas pripravy Čas prípravy:  4 hodiny
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

Kačka
soľ, rasca, majoránka

Postup

Kačku rozmrazíme 24 hodín dopredu.
Po rozmrazení ju hojne nasolíme a votrieme soľ do kože.
Posypeme rascou.
Vnútro kačky vysypeme lyžicou majoránky.
Kačku položíme prsiami dolu do suchého pekáča, ktorý sa dá prikryť. Ja som prekryla alobalom, ale pekáč, ktorý sa dá prikryť druhým pekáčom, alebo pokrievkou je lepší.
Alebo si to len namýšľam.
Vložíme do studenej rúry a zapneme na 140 stupňov.
Rúru neotvárame, výpek nekontrolujeme.
Kačku si nevšímame 4 hodiny. Dôverujte mi, nekontrolujte ju, neodkrývajte, zabudnite na ňu.
Po tomto čase kačku vyberieme, zlejeme výpek a tuk a necháme odkrytú zapiecť do tmavozlata, podľa Vášho želania.

15 názorov na “Pomaly pečená kačka

    1. vybusna Autor

      Tonka…spoľahni sa, tie najjednoduchšie recepty sa vždy vydaria. Ja som ho nevymyslela, ale ručím zaň.

    1. vybusna Autor

      Deniska dôverujte mi. Skutočne nemajte obavy, ak je menšia, tak ju po troch hodinách skontrolujte a možno už bude hotová.. Dajte dolu alobal zapečte. Ak nie je, pokračujte v pečení ešte hodinu.. Bude to v pohode.

  1. Dominika

    Tak práve ju skúšam aj ja upiecť podľa receptu. Iba záver sa chystám upraviť a zapiecť ju budem dávať s medovou marinádou. A ešte som do vnútra pridala dve celé jablká. Tak potom dám vedieť ako to dopadlo.

  2. Riki

    Zajtra sa chystám na tuto kačku, akurát mi na mojej predpotopnej plynovej rúre po predošlej majiteľmi bytu neukazuje stupne… tak budem musieť improvizovať. Namiesto stupňov tam mám obrázky jedál a ta najvyššia úroveň vyzerá ako hus 😀

    1. vybusna Autor

      uf….tak to budem trpnuť . Ja mám tiež plynovu, ale pečiem v elektrickej remoske. V plynovej to robte na malom plameni. Nezabudnite, že idete piecť 4 hodiny, aby ste nevytiahol z rúry čiernu škvarku. Skúste si tu ruru pred pečením vyhriať na velmi nizkom plameni…takom, aby Vám ten plyn nevyhasol a potom to tam dajte. a nechajte to na tom plameni nejaké dve hodiny. Majte to neustále zakryte a po dvoch hodiných otvorte, ak Vám pušťa tuk, tak je to fajn….znovu zatvorte a dopečte.

  3. Riki

    Ďakujem za radu, dám vedieť, ako som dopadol, možno to ani nebude zajtra, lebo sa mi rozmrazuje…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.