- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Vianočné išlerky

vianocne islerky [1]

Prave ischelske torticky su okruhle a na vrchu na cokoladovej poleve je polovicka vlasskeho orecha. No…ja som robila vianocne. Tento rok peciem nenormalne neskoro.  Adoptovali sme dve macky z utulku. Moja predstava bola taka, ze budem mat dve cierne maznave, pritulne, lenive macicky, ktorych zivotnym cielom je, cely den driemkat, priast mi na kolenach a tulit sa ku mne ked citam knihu.  Takze asi takto…Noel je cierny kocurik, nenormalne aktivny….jedinu hracku ktoru uznava , je mazoretkova palicka s pierkami na konci…a ta musi byt  v niecich rukach…bezpodmienecne.  Ked mu nerobim cvicenie kazdu polhodinu, tak za mnou chodi s mravcanim ako smrt, kym nepustim vsetko z ruk a nevezmem tu palicku do ruky, aby som ho mohla bavit. No a Barca….Barca je princeznicka….neuroticka, narocna, vecne stresujuca, bud zvracia, alebo sa schovava, alebo nepapa….teraz posledne, ked sme ju na jeden den preniesli do Seliec. nepapala 4 dni a obdaruvala nas grckou, ktoru vypustala jedine a vyhradne na nas, jediny a vyhradny maly kobercek v byte.  No ani za nic by som ich uz nevymenila, za lenive, praduce, nekomplikovane ….a tak peciem neskoro. Dnes ked som po polhodine nepocula ziadne mravcanie a nepocula ziaden praduci traktor, tak som sa starostila kde tie zvery su……no a ja som ich omylom zavrela na balkone (presklenom). Ani neboli urazene…..

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 50 torticiek t.j 100 koliesok

Suroviny:

Na cesto :
300 g hladka muka
200 g maslo
100 g praskovy cukor
80 g mlete mandle
1 zltok
struhana zlta citronova kora
Na orechovu plnku :
500 ml mlieko
150 g kr. cukor
450 g mlete orechy
rum
Na polevu:
100 g cokolada na varenie
cca 40 g stuzeny tuk
ozdoby

Postup

 

Kategorie receptu Kategorie receptu: Vianocne pečivo [2]Pečené [3]
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): cca do 50 ks

 

Postup

Studene maslo z chladnicky, rozkrajame na male kocky.
Do muky  pridame maslo,  pridame cukor,  mandle,  zltok a citronovu koru .
Na doske rychle vypracujeme cesto…v ziadnom pripade sa s nim nemaznajte a zbytocne nepriemiesavajte hore dolu.  Cesto rozdelime na dve polovice zabalime do folie a ulozime do chladnicky na 2 hodiny.
Cesto vytiahneme a nechame v izbovej teplote povolit.
Prvu gulu …najprv si podsypeme mukou zo spodu aj z vrchu, rozvalkame na podlozke….ja som valkala cez potravinovu foliu a velmi mi to pomohlo. Formickou vykrajujeme kolieska (ja som zvolila kvietok uplne z pragamatickeho dovodu…nemala som koliesko)
Kolieska kladieme na plech vystlany peciacim papierom a pecieme vo vyhriatej rure cca 10 min…Dobu pecenia si musite urcit sami podla vasej rury.

Pripravime si napln.
Mlieko zvarime s cukrom. Do horuceho  vsypeme mlete orechy a povarime kym nezacne hustnut. Ak sa vam zda prilis riedka, tak doplnte mletymi piskotami, alebo mletymi orechami. Ja som dala  najprv hrst mletych piskot a az potom som dohustovala orechami. Napln doriedime rumom..ja som dala urcite viac ako pol decak.

Napln , este kym je horuca..vlozime do sacku na plnenie a plnime kolieska. Ak Vam napln vychladne, tak ju znovu ohrejte, pretoze inak by sa Vam kolieska nezlepili a odpadavali by.

Vo vodnom kupeli ohrievame kastrolik kde mame nalamanu cokoladu a stuzeny tuk, dovtedy kym sa nerozpustia.
Pokial ste kolieska lepili teplou plnkou, tak Vam nebude robit problem , namacat vrchne kolieska bez toho aby Vam odpadli. Ak Vam nejaky odpadne, tak skuste na povrch plnky kvapnut horucu cokoladu.
Kedze su to vianocne islerky, zdobila som ich vianocnymi posypkami.