Vianočné išlerky

vianocne islerky

Prave ischelske torticky su okruhle a na vrchu na cokoladovej poleve je polovicka vlasskeho orecha. No…ja som robila vianocne. Tento rok peciem nenormalne neskoro.  Adoptovali sme dve macky z utulku. Moja predstava bola taka, ze budem mat dve cierne maznave, pritulne, lenive macicky, ktorych zivotnym cielom je, cely den driemkat, priast mi na kolenach a tulit sa ku mne ked citam knihu.  Takze asi takto…Noel je cierny kocurik, nenormalne aktivny….jedinu hracku ktoru uznava , je mazoretkova palicka s pierkami na konci…a ta musi byt  v niecich rukach…bezpodmienecne.  Ked mu nerobim cvicenie kazdu polhodinu, tak za mnou chodi s mravcanim ako smrt, kym nepustim vsetko z ruk a nevezmem tu palicku do ruky, aby som ho mohla bavit. No a Barca….Barca je princeznicka….neuroticka, narocna, vecne stresujuca, bud zvracia, alebo sa schovava, alebo nepapa….teraz posledne, ked sme ju na jeden den preniesli do Seliec. nepapala 4 dni a obdaruvala nas grckou, ktoru vypustala jedine a vyhradne na nas, jediny a vyhradny maly kobercek v byte.  No ani za nic by som ich uz nevymenila, za lenive, praduce, nekomplikovane ….a tak peciem neskoro. Dnes ked som po polhodine nepocula ziadne mravcanie a nepocula ziaden praduci traktor, tak som sa starostila kde tie zvery su……no a ja som ich omylom zavrela na balkone (presklenom). Ani neboli urazene…..

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 50 torticiek t.j 100 koliesok

Suroviny:

Na cesto :
300 g hladka muka
200 g maslo
100 g praskovy cukor
80 g mlete mandle
1 zltok
struhana zlta citronova kora
Na orechovu plnku :
500 ml mlieko
150 g kr. cukor
450 g mlete orechy
rum
Na polevu:
100 g cokolada na varenie
cca 40 g stuzeny tuk
ozdoby

Postup

 

Kategorie receptu Kategorie receptu: Vianocne pečivoPečené
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): cca do 50 ks

 

Postup

Studene maslo z chladnicky, rozkrajame na male kocky.
Do muky  pridame maslo,  pridame cukor,  mandle,  zltok a citronovu koru .
Na doske rychle vypracujeme cesto…v ziadnom pripade sa s nim nemaznajte a zbytocne nepriemiesavajte hore dolu.  Cesto rozdelime na dve polovice zabalime do folie a ulozime do chladnicky na 2 hodiny.
Cesto vytiahneme a nechame v izbovej teplote povolit.
Prvu gulu …najprv si podsypeme mukou zo spodu aj z vrchu, rozvalkame na podlozke….ja som valkala cez potravinovu foliu a velmi mi to pomohlo. Formickou vykrajujeme kolieska (ja som zvolila kvietok uplne z pragamatickeho dovodu…nemala som koliesko)
Kolieska kladieme na plech vystlany peciacim papierom a pecieme vo vyhriatej rure cca 10 min…Dobu pecenia si musite urcit sami podla vasej rury.

Pripravime si napln.
Mlieko zvarime s cukrom. Do horuceho  vsypeme mlete orechy a povarime kym nezacne hustnut. Ak sa vam zda prilis riedka, tak doplnte mletymi piskotami, alebo mletymi orechami. Ja som dala  najprv hrst mletych piskot a az potom som dohustovala orechami. Napln doriedime rumom..ja som dala urcite viac ako pol decak.

Napln , este kym je horuca..vlozime do sacku na plnenie a plnime kolieska. Ak Vam napln vychladne, tak ju znovu ohrejte, pretoze inak by sa Vam kolieska nezlepili a odpadavali by.

Vo vodnom kupeli ohrievame kastrolik kde mame nalamanu cokoladu a stuzeny tuk, dovtedy kym sa nerozpustia.
Pokial ste kolieska lepili teplou plnkou, tak Vam nebude robit problem , namacat vrchne kolieska bez toho aby Vam odpadli. Ak Vam nejaky odpadne, tak skuste na povrch plnky kvapnut horucu cokoladu.
Kedze su to vianocne islerky, zdobila som ich vianocnymi posypkami.

Názor na “Vianočné išlerky

  1. Jarka O.

    😀 Taky, když půl hodiny nevidím našeho Kokeše (původním jménem Sherlock), začnu se po něm shánět. Rád leze nenápadně do skříní a nechává se tam zavřít. Stačí chvilka nepozornosti 🙂
    Ač jsem pekla už ledasco, Išlerské dortíčky jsem ještě nikdy nepekla, hanba mi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.