- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Zeleninové ozdoby – srdiečka, kvietky

zeleninka hlavna [1]

Toto sú tie veci, ktoré vidíme x-krát niekde v klipoch na internete. A stále si pomyslíme, jejda aké milé a hneď si predstavujeme, kde by sme ich asi vedeli využiť. A akonáhle ten klip skončí , v tú ranu zabudneme ako sa to robí, čo všetko tam bolo a podobne.  U nás sa zelenina jedáva na kvantá, vážne….zistila som to až vtedy, keď som každé ráno k raňajkám Dobrému Manželovi načistila papriku, uhorky, mrkvičku, sem-tam reďkovky a nikdy nie paradajku. Zje k tej obloženej raňajkovej veci, vždy kompletne všetku zeleninku. Keď som bez neho na SK a je doma sám, zeleninka sa neje, pretože nemá nožičky, aby prišla sama z obchodu a už vôbec nemá ručičky, aby sa očistila, umyla a nakrájala.
A Dobrá Vnučka…spotreba červených paprík, chrumkavých mrkvičiek, sem-tam reďkovky a nikdy nie paradajok, koľkokrát jej očistíme k raňajočkám, toľkokrát sa všetko popapká. Dobrý Vnúčik ten na to kašle…ako autista jedáva len vyvolené potraviny a zeleninka k  nim rozhodne nepatrí. Keď mal dva roky, pijával ráno mliečko z dudlíkovej fľaši. Večer mu rodičia vtisli do ústočiek kúsok sladkej hrušky (DV ich vtedy zjedla naraz hádam aj 4 ) Ráno ocko bezradne pozeral, ako Janíčko mliečko nepije a to už bolo čo povedať, pretože ako autík , tento rituál potreboval. Až po hodine si všimli, že má líčko nezvyčajne vyduté…a čo sa nestalo…milý Janíčko držal ten kúsok hrušky v ústach celý večer,  celú noc a držal by ho hádam aj do skonania sveta….ale aby ju zjedol,alebo vypľul….toto autíci nerobia.  Keď vykrajujem Dorke zeleninku , tak mi vždy povie, že som najlepšia Omka, ktorá je slúžka princeznej Dorky…a tak jej slúžim.
Keď nakúpim zeleninu, vždy viem, že si prídávam prácu, pretože aj keby mali DM a DV celú misu pred sebou…ak by nebola pripravená, očistená, nakrájaná…..tak si ju ani nevšimnú . A tak to robím ja a vždy SA všetko zje. SA je skrátka potvora.

Btw…vzhľadom k ničotnosti, ktoru vkladám, tak som toho popísala toľko, ako keby to bola večera o 4 chodoch 🙂

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

vajcovité čerešňové paradajky
konce uhoriek, alebo párok
mrkva, uhorka

 

Postup

Na srdiečko potrebujeme oblé konce  z dvoch paradajok , ktoré majú vajcovitý tvar. Keď som sa usilovala o srdiečko z okrúhlych čeršňových , tak to srdce bolo natoľko puckaté, že až nemalo tvar.  Pokiaľ máte snack uhorky…také čo sú veľké ako nakladačky, tak aj z toho sa dajú pohodlne urobiť, alebo ked odrežete obidva konce párok, skrátka nech to majú komponenty  taký vajcovitý tvar. Prerežeme  obidve paradajky v rovnakom smere  došikma a potom musíte jednu odrezanú polovicu pretočiť a priložiť k druhej polovici, druhej paradajky. . Chvíľu sa možno dokrútite, ale nakoniec na to prídete.  Doporučujem prvú a druhú urobiť na tých horšejších kúskoch a keď už budete vedieť ten grif, tak siahneme po tých tvarove krásnych a urobíme z nich reprezentatívne srdiečka. Na hotovom srdiečku je vidieť, že tú jednu paradajku som nemala rezať až tak šikmo.

cela paradajka [2] prerezane paradajky [3] hotove srdiecko [4]

 

 

 

 

Kvietky sú jednoduché, ja som ich robila zo snackovej zeleniny, takže boli malé, tak na raz do úst.

mrkva [5] uhorka [6] hotovy kvietok [7]

 

 

 

 

Aj keď sa Vám bude zdať, že Vám vznikne z toho veľa „odpadu“…ten som spracovala do takého malého šalátu a nič neprišlo nazmar.

ranajky [8]