Makové pecinky z Jihlavy – zemiakové posúchy s makom

pecinky hlavna

Dnesnym dnom som sa zaradila medzi nase  jihlavske  prababicky a babicky Mariu, Anicku, Marticku, Akynku. Vsetky tieto mudre zeny z rodu Dobreho Manzela, si odovzdavali tento recept a vsetky deti, vnucata, pravnucata ich zato milovali. Mna zatial kvoli nemu,  miluje len DM, lebo som ich robila dnes prvykrat.  Ked som ich ochutnala, tak mi chutou, strasne pripominaju nase slovenske makove opekance. No ale nie su to opekance…ale robia sa podobne.
Pecinky SA u nas v Jihlave, nerobia tak casto, ako by SA chcelo, pretoze su dost pracne. (som si ista, ze kazdy *SA* sa v tejto vete nasiel :D. Dostat recept na pecinky od mojej Dobrej Svokry som nedokazala  , pretoze ona , ako kazda skusena gazdina na svete, vari asi tymto sposobom…..*no urobis si cesto, ako na zemiakove knedliky, ale redsie, potom ich sparis, potom presypes makom a hotovo. A bola som takpovediac v prdeli…..co znamena  *redsie*,  ako ich mam sparit a tam nejde cukor? A tak mi ich robila pred ocami a boli bajecne, aj ked sa v ten den , Dobra Svokra necitila v najoptimalnejsej, zivotnej kondicii. Nic nevazila..akurat mi vsetko ukazala….*aha..tolko zemiakov som dala uvarit….(nahla hrniec s krumplami),  aha ake cesto som urobila (strcila som prst do cesta), jaj zabudla som odmerat kolko asi mlieka tam treba, jaj zabudla som ako dlho sa to pecie, ale asi takto to ma vyzerat.
Kym som to mala v cerstvej pamati, tak som ich chcela co najskor urobit, ale aj tak som jej dnes telefonovala, aby som sa v niecom uistila. Vsetko som povazila , pomerala a mozno sa ich nauci robit aj moja dcera a ked bude babickou, tak zacne tradiciu aj v bystrickej vetve….chutove bunky, jej rodina, ma na to ako stvorene…..

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2porcie

Suroviny:

 

50 g mlety mak
50 g praskovy cukor
150 g maslo
150 ml mlieko + 50 ml voda

Na cesto :

600 g zemiaky
1 lyzicka susene drozdie
1 male vajce
150 g polohruba muka + muka na podsypavanie
trosku soli

Postup

Zemiaky uvarime v supke. Zlejeme ich a akonahle ich udrzite v ruke, tak ich osupte a nastruhajte na jemnej slzicke.
Zemiaky posypeme susenym drozdim. Tu musim   podotknut, ze som prerusila ciaru….babicky pouzivali cerstve drozdie 😀
Pridame vajce,  premiesame a posypeme troskou soli. Zacneme dosypat muku.
Vymiesame zemiakove cesto. Akyna dava na kilo zemiakov 1 vajce, takze pri dvojnasobnom mnozstve surovin, by som muku nezdvojila ale sypala podla potreby.
S cestom sa nehrajte, cim viac ho budete miesat, tym viac Vam bude rednut. Musi to byt raz dva.
Cesto vlozime do misy a dame na 15 minut na teple miesto.

Prelozime cesto na dosku a snazime sa ho rozvalkat  tak na 1 cm hrubku. Musela som dost podsypavat, ale slo to.

pecinky cesto
Pripravime si plech s papierom na pecenie a vykrajujeme formickou  kolieska. Vyrazne mi pomohlo ked som formicku *namacala* do muky.
Kolieska poukladame na plech a vlozime do vyhriatej rury na 180 stupnov.  Ja som piekla cca 20  minut a od spodu uz boli krasne zapecene, ale zvrchu nie, tak som ich normalne pootacala a dopiekla dalsich 10 minut.
Upecene pecinky su krasne tmavozlate a zapecene.

pecinky pred pecenim pecinky pocas pecenia pecinky upecene

 

 

 

 
Mlieko zmiesame s vodou a zvarime.
Do hrnca s pokrievkou vkladame upecene pecinky a prelejeme ich horucim mliekom. Prikryjeme pokrievkou a v hrnci potriasame, aby sa mlieko dostalo vsade.
Nevsiaknute mlieko zlejeme a nechame este chvilu hrniec prkryty pokrievkou, aby sa pecinky doparili.
Mlety mak zmiesame s praskovym cukrom a maslo roztopime.
Pecinky prekladame po vrstvach do misy a presypavame  sladkym makom a dobre kropime roztopenym maslom

pecinky uparit pecinky zasypat pecinky maslo

 

 

 

 
A mame hotovo….dufam, ze jihlavske babicky budu na mna hrde … aj tie v nebicku, aj tie na zemi…hoci Akyna, moja Dobra Svokra, na babicku teda este vobec nevyzera.  To len pre poriadok.

6 názorov na “Makové pecinky z Jihlavy – zemiakové posúchy s makom

  1. Jarka O.

    Tak ačkoliv to máme do Jihlavy jen 32 kilometrů, tohle jídlo vůbec neznám. U nás se dělají jen klasické placky pečené na suché plotýnce nebo pánvi, nespařované. Musím říct, že umíš o jídle psát velmi sugestivně, začíná mě honit mlsná 😀

    1. vybusna Autor

      jarka mne sa zda, ze to je rodinny recept a tym padom aj ich vlastny nazov…guglovala som, ale tento sposob pripravy som nenasla…..takze preto si myslim, ze je to nejake rodinne striebro…..babicky marie a anicka su uz davno po smrti a marticka a akynka mi k tomu nevedeli povedat nic, co by ozrejmilo povod rcp

  2. Helena

    Pocházím z Jihlavy a také jsem se s takovýmto receptem nesetkala. Provdala jsem se do Třebíče a zde se pečou peciválky. Jsou to bramborové vdolky pečené v troubě a následně spařené v horké vodě. Pak se také sypou mákem smíchaným s cukrem a polévají rozpuštěným máslem. Navíc se ještě přelijí řídkou povidlovou omáčkou.

    1. vybusna Autor

      tak tie pecivalky su pravdepodobne to co tieto pecinky…..ja sa v tom tak nevyznam, ja som len prebrala ich recept…….ako vynikajuci napad sa mi zda to preliatie povidlovou omackou. to musi byt uzasne…..za toto Vam naozaj dakujem a urcite urcite vyskusam…..

  3. Hanny

    Konečneeeeee! Tak tento recept zháňam už roky. Robievala to moja mama, nevedela som názov, iba si pamätám chuť, mamka už nežije, nemôžem sa jej opýtať na recept, ale vy ste mi ho takto krásne sprostredkovali, ďakujem vám za to! Hanny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.