Gratinovaná kvaka s fialovými zemiakmi

kvaka hlavna

Dnes som si tento obed fakt zaslúžila a ja som ho zjedla do poslednej omrvinky. Bolo to tak fantastické, že som nenechala ničové nič,  ani na ochutnanie Dobrému Manželovi. Je pravda, že on neznáša francúzske zemiaky a nad týmto by automaticky preto ohrnul nos, tak preto som nič nenechala. Ale aj keby mal, tak by som mu nenechala. Ja som vo veľmi málo veciach sebecká, ale pri tomto som nepoznala ani DM, ani otca , ani koňa brata syna.  A dokonca sa zato ani nehanbím.

Cas pripravy Čas prípravy: 30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

1/2  hlávky kvaky
3 malé fialové zemiaky
300 ml sladká smotana
2 cesnakové strúčiky
1 PL nasekaný čerstvý tymián
soľ, čerstvo drvené korenie, cayenské korenie
50 g strúhaný parmezán
maslo a strúhanka na vymazanie formy

kvaka surovina

Postup

Zemiaky a kvaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Ja som ich krájala max. 2 mm hrubé a tým som výrazne skrátila dobu pečenia.
K tým fialovým zemiakom..chutia úplne rovnako ako obyčajné, takže ich môžete kľudne zameniť, ja som stavila na farebný akcent, preto som ich kúpila 🙂
Do smotany pretlačíme cesnak a nasekaný čerstvý tymian. Pokiaľ má stonky tvrdšie, tak lístky radšej otrhajte a stonky vyhoďte. Ak budete používať sušený tymián, tak dajte len pol lyžičky.
Pridáme do smotany podľa svojej chuti…soľ, čerstvo drvené korenie a cayenské korenie.
Dáme smotanu variť a pomalým varom ju zredukujeme o slabú tretinu.
Zložíme zo zdroja tepla a vmiešame strúhaný parmazán.
Zapekací pekáč vytrieme maslom a slabo vysypeme strúhankou.
Na dno striedavo rozložíme plátky kvaky a zemiakov a zalejeme ochutenou smotanou.
Dáme piect do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.  Dľžka pečenia závisí od hrúbky zeleniny. Strážte si to podľa seba.

kvaka pred zapecenim kvaka po zapeceni
Môžeme podávat ako prílohu, ale to je podľa mňa škoda, pretože je to jedlo tak výrazné, že smelo zastane hlavné jedlo. Ja som zjedla k tomu strašne veľa poľníčka .
Najprv som si myslela, že si ho urobím s nejakou zálievkou, ale úplne stačil tak,  ako bol.  Bola to dokonalá kombinácia. Bože…ja som sa dobre najedla.

 

2 názory na “Gratinovaná kvaka s fialovými zemiakmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.