Zemiakový šalát – majonézový

zemiakovy-salat

No ano….Dobrý Manžel sa odtrhol z reťaze a vymýšla samé raritné jedlá, čo mu mám uvariť.  Zemiakový majonézový šalát…..len tak….v sobotu, bez oslavy, bez obloženej misy, bez obložených chlebíčkov, bez návštevy.  Len tak…uznajte.  A tak , dnes od rána Božieho,  hlcem antacidá, pretože majonézový šalát  mi zdvíha nenormálne žalúdočnú kyselinu.  Ja si vôbec ani nepamätám, žeby som robila v Mníchove zemiakový šalát,  ja si vlastne  ani vôbec nepamätám, žeby som robila šalát mimo tradičných príležitostí. Som nesmierne viazaná tradíciami…ako sa zdá. Vôbec si neviem predstaviť, žeby som bielu veľkonočnú polievku , vianočné opekance , štedrákfánky robila mimo ich termín…a tak to má podľa mňa aj byť.  Ale šalát naštastie nepatrí medzi prísne viazané tradičné jedlá. A tak sme mali šnicle a šalát v sobotu. Len my dvaja. A páli ma záha.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

Suroviny:

1 kg drobné zemiaky
3 vajcia
Zaváraný hrášok s mrkvou  cca 300g
Majonéza starej mamy od hellmans  cca 250 ml
100 g kyslá uhorka
Nálev
citrónová šťava

Na nálev :
100 ml voda
2 PL cukor
2 PL ocot
1ČL soľ
1 cibuľa

Postup

Kým si budete robiť šalát…uvedomte si jednu vec..on bezpodmienečne potrebuje čas na odležanie, minimálne niekoľko hodín, ideálne do druhého dňa. Zemiaky potrebujú čas, aby vtiahli do seba chute. Až po tomto čase, môžeme pristúpiť k záverečnému dochuteniu bez rizika, že bude šalát najprv príliš sladký, potom príliš kyslý, potom veľmi slaný a nakoniec bude všetko dokopy.

Uvaríme zemiaky v šupke vo vode s 1 kopcovitou lyžicou soli.
Použite výhradne šalátové zemiaky, na to pozor. Ak neviete, akej sorty máte zemiaky, musíte si odsledovať kedy budú tak akurát. Uvarené zemiaky  scedíme a necháme úplne a dôkladne vychladnúť. Ak ich ponoríme do studenej vody, výrazne skrátite tento čas.
Vajcia uvaríme na tvrdo.
Cibuľu ošúpeme a pokrájame na veľmi malé kocky.
Vo vode rozmiešame cukor, ocot, soľ a necháme variť, hneď keď začne vrieť, tak vhodíme cibuľové kocky a necháme ešte minútku vrieť. Nálev odložíme.  S nálevom je to trošku zložité, náš slovenský ocot je menej kyslý ako tento mníchovský a nepamätám si, koľko dávam toho slovenského . Určite si budete vedieť s tým rady…pokiaľ ho budete mat málo kyslý, tak pridajte.  V každom prípade…nálev by mal byť výrazný.
Ošúpané zemiaky a vajíčka pretlačíme cez mriežkové sitko do veľkej misy.
Pridáme odcedený hrášok s mrkvou. Ja som nemala mrkvu….nevedela som nájsť v obchode túto kombináciu. S požiadavkou na šalát, som bola taká šokovaná, že ma vôbec nenapadlo, že si môžem mkrvu nakockat a uvariť sama.
Keď mi v šaláte začalo chýbať niečo červené , tak som do malej vzorky nakrájala nakladanú kápiu. Keď som to zamiešala, tak sa mi šalát zafarbil do červena. Niekomu by to nemuselo vadiť…nám v sobotu naobed ani náhodou 🙂 , ale ak chcete pristúpiť k tomu kroku, tak to majte na pamäti.
Hrášok som mala v 400 g konzerve a minula som väčšiu polovicu.
Nakoniec ešte nasekáme na drobné kocky kyslú uhorku a pridáme k zemiakom.
Máme pripravený základ na šalát.
Do základu dáme cibuľu a nálev  + majonézu.

Tu sa mi ešte žiada povedať, že ľudí rozdeľujeme na dve skupiny….čo majú radi mokrý a čo majú radi suchý šalát.  U nás doma, nakompletku, máme radi mokrý.
Ak máte radi suchý, tak uvážte,  že pridáte do šalátu spočiatku len cibuľu z nálevu a dorieďujete po lyžiciach buď nálevom, alebo uhorkovou vodou.

Majonézu som si kedysi robievala svoju vlastnú, ale už sa mi to strašne nechce robiť…Keď robievam šalát na príležitosť, väčšinou už bývam taká uštvatá a unavená, že radšej siahnem po tej kúpenskej, ale polepším sa….raz sem vložím aj rcp na domácu.
Z tých kúpenských som vyskúšala viaceré a najviac mne osobne chutí tá od  Hellmans ..Majonéza Starej mamy.
No a vymiešame.  Po vymiešaní príde na rad dochucovanie, pretože nám vznikol zatiaľ, len šalát základnej chute.

Takže dolievam po lyžiciach  uhorkovú vodu. Takých 5 som určite dala. Vy si to stále kontrolujte podľa svojich chutí.
V tomto štádiu máme hotovo. Šalát necháme postát ..niekoľko hodín v chlade.
Potom ho vyberieme dochutíme čo treba….soľ, citrónovú šťavu, uhorkovú vodu a podobne.
Šalát v prípade, že je veľmí mokrý…uvaríme naviac ešte zemiaky a vajce. Ak je suchý a nechcete dolievať už uhorkovú vodu, aby sa neprechutil, nariedime trochou smotany.

No a šalát je hotový….recept mám od mojej mamky a aj tak je ten jej vždy lepší. Alebo urobí s ním takú fintu…ze nechá v mise so šalátom aj lyžicu…a tak sa ten jej zje, vždy prvý ? 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.