Bavorská cestovná bageta

bageta hlavna

Ako žijeme v Mníchove, náš svet pozostáva z cestovania…mnohého cestovania. Keď si spomeniem na naše začiatky pred 17 rokmi, príde mi nesmierne smiešne, aké nám bolo trápne robiť si vlastné jedlo na cestu. Hrozne sme sa báli, že budeme vyzerať ako ľudia z východného bloku, kt. nemajú na hotové jedlo a kávu na pumpe. Keď si toto ja teraz predstavím, tak si tlčiem hlavu o múr, ako sme mohli byť tak neskutočne sprostí…ja a aj Dobrý Manžel. Dokonca keď za nami cestovala Dobrá Cerka , ešte ako študentka, tak sme jej dávali peniažtek naviac, aby si aj ona kúpila pocestné hotovky na pumpách. Hej teraz si klepeme na čelo, ale vtedy sme nemali sebavedomia ani zamak…takí maličký Čech a maličká Slovenka oproti tým svetaznalým Nemcom a Rakúšanom. Až neskôr som pochopila, že kazdý ten jeden kapitalistický človiečik, by milerád vymenil svoju pumpnú bagetu za doma urobený obložený drevorubačských chlieb a vyprážané šnicle a dobrú silnú kávu a nie tú zlievku, čo vypľúvajú kávové automaty. Čo si budeme hovoriť, barista sa popri diaľnici nenájde, čo by som ho lupou hľadala. A tak v priebehu dvoch rokov, som sa nerozpakovala a robím nám vlastné jedlo…pokiaľ cestujeme s niekým, je jasné, že sa vyhnem klobáske a vajíčkam, ale pokiaľ ideme vlastným autom…jeda moja…tak to sú arómy….a teraz už ani nejedávame za pochodu…ale normálne si zasavíme na odpočívadle, vyjdeme si k stolom a tam si urobíme piknik..skoro doslova. Lebo aby ste vedeli…poprosili sme Ježiška o termosky a bratislavský Ježiško to poňal ozaj veľkoryso..rôzne veľkosti…veľká na čaj pre DM, menšia pre sladenú kávu pre DM a jedna čierna a mocná pre mňa.  Košík s jedlom robím aj pre nášho kamaráta Milana…to je sranda, že ako už ovládam, aj jeho chute…so zeleninou a ovocím  ako prílohou som sa mu vždy trafila. Občas urobíme ale výnimku na prechode do Čiech Strážný, tam si DM kúpi bavorskú bagetu a ja chlebíčkový špeciál. Chlebíčkový špeciál je jasný, ale strašne ma zaujímalo, ako si predstavujú v Čechách a na Slovensku, že si robia Bavori bagety.  Spoľahnite sa, že na území Bavorska  takúto nekúpite, akurát v CZ a na SK.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Pečivo z lúhovaného cesta
smotanový chren
sušená šunka
kyslé uhorky
vajíčko na tvrdo

bageta suroviny

Postup

Čo sa týka bagety…tak v krajine praclíkov z lúhovaného cesta, je ich kúpenie hračkou. Sú nádherne na povrchu chrumkavé s mäkkym vnútrom , posypané kúskami soli a vzorne popraskané. Si predstavte, ze v základnej ponuke každého stánku , kde predávajú obložené žemle a podobné veci sú praclíky naplnené maslom a plátkami syra. Vôbec som si to nevedela predstaviť, že sa to vôbec dá, bez toho, aby sa ten praclík neprerušil, teraz ma to už neprekvapuje, už som si zvykla.
Je pravda, ze tieto bagety robievam v Mníchove, bagety kúpim hocikde. V BB, alebo v Jihlave ich tak poruke nemám a tam sú mi zase vzácne naše obyčajné rožky, ktoré, ak si v Mníchove neupečiem, tak ich nemám. Vlastne ani neviem, či tento typ pečiva dostať bežne na Slovensku, ale hádam že ano keďže sú v sortimente diaľničných púmp. Keď raz budem veľká, tak si tie bagety budem piecť, receptov na lúhované cesto je na SK a CZ všade veľa.  Toľko k pečivu.

základ tvorí chren…ten je absolútne nevyhnutný. Ja ho rozmiešam s maslom na akúsi chrenovú nátierku. Závisí podľa toho, aký silný je chrenový základ.
Pokladieme sušenú šunku…ja používam schwarzwaldskú.
Na šunku  zase kolieska na tvrdo uvareného vajíčka a kolieska kyslej uhorky. Dáme šalát  priklopíme a je hotovo. Môžeme cestovať…ale až keď DM dopajdá s členkom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.