Kelové karbonátky pečené v rúre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aj toto som kedysi vyprážala na panvici. V celom vchode vedeli, že robím kelové fašírky.  Karbonátky boli nasiaknuté tukom, sem tam  sa mi pripiekli, stala som  pri sporáku.  Teraz ich mam všetky hotové naraz, na minime oleja.   Na *vyprážanie* v rúre,  na plechu,  skrátka nedám dopustiť.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

650g nakrájaného čistého kelu
200 g údenina
3 vajcia
1 cibuľa
5 strúčikov cesnaku
hrnček detskej krupičky, alebo jemnej strúhanky
1 lyžička soľ
1 lyžica majoránka
strúhanka na obalenie

Postup

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakrájaný kel dáme variť do vody s lyžičkou soli. Varíme kým nie je mäkký. Ja vodu po uvarení nevylievam, ale použijem ju na nejakú polievku.

Uvarený kel vyžmýkame a dáme do misy. Údeninu nakrájame na kocky,  očistenú cibuľu nasekáme na veľmi drobno . Všetko pridáme ku kelu. Prelisujeme k nemu cesnak, dáme majoránku a zľahka posolíme (plytká lyžička) Všetko vymiešame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zmes je riedka a zahustime ju detskou krupičkou. Ja som dala cca 1 šálku..

Ja som zistila že nemám strúhanku, tak som zmixovala čerstvý chlieb….a super.

Na plech dáme papier na pečenie a rozotrieme  trochu oleja štetcom. Nemusíte použiť papier a zľahka potrite dvoma lyžicami oleja priamo plech. Ja dávam ten papier kvôli tomu, aby som ho nemusela umývať.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V rukách uťapkáme placku a obalíme ju v strúhanke. Ukladajme ich na pripravený plech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povrch placiek tiež pofŕkam olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry . Pečieme asi 20 minút. Po tejto dobe placky otočíme a dopečieme ďalších 20 minút.
Otáčam kvôli tomu, pretože mám plynovú rúru a tá zhora pekne do zlata nezapečie.
Ak máte elektrickú otáčať ozaj nemusíte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zemiaková kaša a šalát sú vynikajúca voľba,  ako príloha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12 názorov na “Kelové karbonátky pečené v rúre

  1. nigina

    Fúha, toto je aká makrobiotika? 🙂 Ja robievam z kelu iba prívarok, polievku a maximálne nakrájam trocha kelu do fašírky, aby v nej bolo čosi zelené. Toto tak opatrne vyskúšam 🙂 lebo takto pečené v rúre sa mi to páči.
    P.S. Chrumkavú cibuličku som urobila na zemiakové pyré, mňamková a hlavne rýchlo hotová 🙂 díky

  2. Kubik

    Inak, namiesto klbasy je lepsia obycajna (kvalitna) spekacka, lebo klbasa ma privelmi vyraznu chut a troska to kazi. To biele na klbase nie je plesen, ale srien 🙂 , mame ich v mraznicke.

  3. vybusna Autor

    trt srien…tieto boli cerstve, lenze som nemala struhanku, tak som si zmixovala cerstvy chlieb a v tom obalovala….a tie karbose som potom pofrkala olejom….tak to potom vytvara taku iluziu, ze su vytiahnute z mraznicky

  4. janealli

    Dnes som robila podľa tohto receptu kelové fašírky. Boli perfektné! Obávala som sa, čo na ne povie môj muž, lebo predpokladám, že takéto jedlo mal na tanieri prvý raz, ale na moje prekvapenie, bol spokojný. Takže veľká vďaka za výborný tip, ako zužitkovať väčšie množstvo kelu zo záhrady.

  5. vybusna Autor

    Juuuj….aka som rada…..mozno by som mala dopisat este do rcp…ze v poslednej dobe miesto roznych klobasok, davam do nich oravsku, alebo anglicku slaninu…..
    a pozdravujem pana manzela…..

  6. Monika

    Tak, už som ich robila asi tri razy a teraz sa mi pečú ďalšie :). Ďakujem za tip a za recept. Ja ich robievam trochu zdravšie, dávam do nich pohánkové vločky a iba trošičku oravskej slaninky (tak 2×3 cm nadrobunko nakrájané – vyberám ich z mraziaku, takže sa dajú tenulinko nakrájať). Nevyhnem sa ani strúhanke, lebo potom nedržia dobre tvar. Ale sú vynikajúce a pomaly na ne učím už aj susedov 🙂

    1. vybusna Autor

      dakujem pekne za pochvalu. V poslednej dobe som si zvykla obalovat na vyprazanie nie v struhanke, ale v pohankovych otrubach. Mam tej pohanky strasne vela z cias ked som sa stravovala podla dukanovej diety. Je to trochu rozdiel v chuti, ale nic zasadne. Rodina to v pohode konzumuje. Este raz dakujem a pekny den.

  7. Jana

    Pekla jsem v troubě prvně a moc se mi nepovedly. Na kolik stupňů zahřejete troubu a dále pečete? Děkuji

    1. vybusna Autor

      och to ma mrzí. V recepte píšem, že vkladám do predhriatej rúry na 200 stupňov, pečiem 20 minút a potom otočím a pečiem ďalších 20 minút. V zásade ale platí,že tieto časy sú orientačné, pretože každá rúra pečie inak. Včera som ich napríklad piekla u dcéry a piekla som ich asi 30 minút z každej strany, pretože boli stále príliš makké. Nepoužívam vrtuľník na horkovzduch, pretože to je výkonnejšie a urobí sa veľmi spečený povrch, ktorý u nás nemáme radi. Ak ich chcete ale chrumkavé, tak použite horkovzdušnú vrtuľu, ale musíte to potom strážiť, aby ste ich nemali velmi tvrdé a pichľave v ústach. Nepíšete, prečo sa Vám nepodarili. Ak chcete môžeme sa o tom pobaviť súkromne, kludne mi píšte a ja Vaše správny nedám do verejnej diskusie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.