Karamelizovaná cibuľa s jablkami a opečenými klobáskami

karamelizovana cibula hodna

Ak mate vela cibule, ktoru uz treba upotrebit, aby nevysla navnivoc, rozhodne ju pripravte ako prilohu,  karamelizovanim. So sviezimi klobaskami na grilovanie a udusenym jablkom…..myslim, ze si pochutnate….Cibula pripravovana tymto sposobom je  makka, sladkasta a uplne stratila svoju stiplavost.

 

Cas pripravy Čas prípravy: 75 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2  mensie porcie

Suroviny:

3 velke cervene cibule
3 PL olej
orech masla
2 zarovnane PL hnedy cukor
5 PL balzamikovy ocot
2 mensie jablka

IMG_0276

Postup

Ocistenu cibulu nakrajame na polmesiaciky.
V rajnici s hrubym dnom, alebo s neprilnavym povrchom rozohrejeme olej s maslom a na silnejsom zdroji tepla orestujeme cibulu zo vsetkych stran, aby akokeby omakla.
Cibulu zlahka posolime , dame pod pokrievku a stisime zdroj tepla na  uplne miminum. Ja som dusila na najmensej platnicke.

Cibulu dusime hodinu. Jablka nakrajame na stvrtky a ocistime od jadrinca.
K cibuli dame cukor, prilejeme ocot a vhodime jablka

IMG_0279

Zdroj tepla zvysime a dusime , kym sa ocot nevypari  a jablka nie su makke. Netrva to dlho, najviac 10 minut. Pre istotu uz tuto fazu strazte, treba dat pozor aj na to, aby sa Vam jablka nerozpadli.

Ak chcete tak cibulu este posypte cerstvo mletym korenim. Urcite tuto prilohu ocenite.

karamelizovana cibula dolna

 

2 názory na “Karamelizovaná cibuľa s jablkami a opečenými klobáskami

  1. nigina

    Jééjda, Minka, táto kombinácia je fakt zaujímavá. Je to taký nemecký štýl? U nás som sa s týmto nestretla.
    Aj klobásy sú asi tie mníchovské, však? Normálka som začala pregĺgať pri tvojich fotkách 🙂
    Môžeš mi odporučiť adekvátnu náhradu klobásy kúpiteľnej u nás? Teda ak vieš. Rada to vyskúšam.
    Tá cibuľa ma ale berie najviac!!!

    1. vybusna Autor

      Niguska moja….su to normalne bravcove klobasky urcene na grilovanie..nie su zaudene a su na jemno mlete. V Nemecku je problem kupit paprikove klobasy, tak preto sa zdaju ine, no a nemaju v sebe ani cesnak. No a co sa tyka tejto kombinacie… nie je Nemecka….ide o to, ze moj muz miluje ceske vinove klobasy, ktore sa velmi podobaju, tymto nemeckym a tie ceske vinove som robievala tak, ze som ich karamelizovala pomocou dezertnych sladkych vin (portske, madeira, sherry) takze som vedela, ze mu nebude vadit ani tato karamelizovana cibula, ktora je tiez sladka. (sladkost sa moze potlacit tym balzamikovym octom). Tie jablka som dala , lebo som to videla pri nejakom recepte na webe, ale neodlozila som si ho, tak neviem vobec kde som to videla…No a ked to veceral, tak mi povedal, ze tie jablka tam boli nejako naviac, ale ked som tie jablka ochutnala, tak chutili uplne fantasticky….potom som si spomenula, ze on neznasa maso + kompot, takze to asi preto ofrflal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.