Karamelové veterníky – cukrárenské

veterniky hlavna

Cukrárenská klasika, moja mamka hovori, že za svoj život sa veternikov dopiekla a dochutnala tak  veľa, že už žiaden do úst nikdy nedá. Keď som ich piekla prvýkrát, veru ich ani nedala.

Tak dávno som ich už ale nepiekla, že tento dušičkový, najprv zvolila, že ochutná a potom ho *chutnala*  dovtedy, kým ho aj nezjedla.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  25 kusov

Suroviny:

Na 25 kusov budeme potrebovať

Odpaľované cesto :

500 ml vody
160 g rastlinného tuku  (ja som dala heru, mamka vraví, že môže byť aj rastlinný olej, nie olivovy!!!!!)
320 g múky z toho 2/3 polohrubá a 1/3 hladká
1/4 čajovej lyžičky prášok do pečiva
8 vajec
dve štipky soli.

Karamelová šľahačka :

100 g kryštálového cukru
500 ml  33 % šľahačkovej smotany

Vanilkový krém :

500 ml  mlieka
1,5  balíčka vanilkového pudingu
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
250 ml smotana na šľahanie + 1 balíček vanilkového cukru

Poleva :

3 polievkové lyžice kryštálového cukru
asi 100 ml mlieka
preosiaty práškový cukor (minimálne hrnček )

Postup

1.deň.. pripravíme si cesto a upečieme veterníky + uvaríme karamelovú šľahačku.

Samotné veterníky môžete samozrejme upiecť aj v deň plnenia, budú tak najčerstvejšie. Ja som ich zvykla upiecť deň dopredu preto, aby v prípade pohromy, som mohla upiecť náhradné. Robievala som to v čase, keď som s nimi začínala a nemala som s nimi žiadne skúsenosti, teraz deň dopredu len varím šľahačku, ktorej technologický postup to vyžaduje.

Vy sa s tými veterníkmi rozhodnite podľa seba.

Zapneme rúru.
Nádobu s vodou dáme na plameň a necháme v nej rozpustiť tuk.  Ja som mala heru, raz som dala maslo a zdalo sa mi, že to cesto bolo dosť hutné, tak už radšej maslo nedávam.

Keď je všetko už rozpustené, tak vsypeme múku a soľ a poriadne všetko začneme miešať. Cesto je hotové v momente, keď tvorí kompaktnú hmotu a krásne sa oddeľuje od dna nádoby a aj od varešky.

veterniky cesto

Hrniec odstavíme a necháme cesto trošku vychladnúť. Stačí trochu, aby sa v nej vajcia nezrazili do praženice. Ja to riešim tak, že keď strčím do tej hmoty prst a nejde mi odpadnúť, tak ho považujem už za pripravené.

Cesto posypeme práškom do pečiva.
Šľahačom začneme cesto prešľahávať a po jednom, do neho, začneme zapracovávať vajíčka. Keď sú šťastlivo všetky už dnu a je to všetko krásne spojené, tak si do cukrárenského sáčku dáme trubičku, najväčšia hviezdička a naberieme do sáčku cesto.

Plech buď vylejeme studenou vodou, alebo jednoducho naň dáme papier na pečenie.   Striekame v odstupoch plné venčeky,  resp. plné pusinky.

veterniky striekanie

Vraj sa nemá striekať dopredu na plech, pretože sa potom nedajú odlepiť, ja som na slovo poslúchla túto radu.
Plech dáme do predhriatej rúry a pečieme na 220 stupňoch cca 15 až 20  minút. Záleží od Vašej  rúry. Ja som ich mala hotové za 15 minút a rúru som mala predhriatu dokonale, predhrievala som na najväčší výkon.

veterniky odpecene

Prvých 10 minút za žiadnu cenu neotvárajte dvierka.  Pokiaľ nebudú mať veterníky požadované teplo, tak po vytiahnutí z rúry, Vám po vychladnutí úplne spľasnú.

.
Na karamelovú šľahačku si vezmite  nádobu, v ktorej budeme nad plameňom rozpúšťať cukor. . Miešajte dovtedy, kým sa nerozpustí a keď už bude tekutý,

veterniky karamel

vlejte do neho smotanu.
Cukor sa Vám zrazí ,

veterniky karamelova slahacka

nebojte sa vôbec toho,  miešame pokiaľ sa cukor znovu v smotane nerozpustí a necháme ju dobre prevrieť.
Odložíme nabok a keď vychladne, dáme ju do druhého dňa do chladničky.

2. deň – urobíme si vanilkový krém, polevu a naplníme veterníky.

V mlieku rozpustíme cukor a uvaríme vanilkový puding. Vznikne nám fakt hustá kaša. Dáme na hrniec kúsok alobalu, alebo pokrievku, aby sa nám nevytvorila koža a necháme vychladnúť.
Veterníky  rozrežeme pilkovým nožom. Ak sú správne upečené, budú nádherne pórovité.

veerniky rozrezane

No a poleva. Moja mamka si varieva fondán.
Toto som ešte nikdy neskúšala a keďže som veterníky robila sama, našla som si takúto polevu na internete. Sľubujem, že ten recept na fondánovú polevu sem niekedy doplním.
V nádobe nad plameňom,  rozpustíme známym postupom cukor. Keď je už tekutý prilejeme mlieko a miešame, kým sa v mlieku nerozpustí a nevytvorí sa hladkí tekutina., Odstavíme nádobu zo zdroja tepla, necháme trochu vychladnúť.  Do tejto tekutiny začneme prisypávať cez sitko, práškový cukor dovtedy, kým poleva nezhustne.
Mala by sa pekne ťahať.

V diskusii mi písala jedna pani, že na tretí deň jej začala poleva cukornatieť a mamka mi povedal, že áno, je to tým, že to nie je ten klasický fondán.  Raz sa odhodlám a urobím teda aj klasickú fondánovú polevu.
Pokiaľ myslíte, že veterníky sa budú konzumovať aj na tretí deň , tak ich pofŕkajte len čokoládou napríklad.
veterniky poleva
Mrzí ma, že mi práve táto polevová fotka nevyšla.
Keď máme polevy veľa, tak klobúčiky veterníkov namáčame priamo do nej,

veterniky klobuciky
keď je jej menej tak len tak po klobúčikoch lyžicou fŕkame.

Ideme dorobiť vanilkový krém.
Šľahačom vyšľaháme fakt pevnú šľahačku s 1 balíčkom vanilkového cukru..
Pudingovú kašu prešľaháme metličkami a šľahačku do nej zapravíme . Spravili sme si ľahký pudingový krém.
No a ideme urobiť karamelový krém.
Pred tým, ako ju začneme robiť, tak uvarenú šľahačku z chladničky, premiestnime na 10 minút do mrazničky.  Len na 10 minút!!!!!  Výrazne to skráti dobu šľahania a zvýši pevnosť krému.
Šľahačom na strednej rýchlosti začneme šľahať.
Treba na to trpezlivosť,  doba šľahania je rôzna, raz som šľahala 10 minút a teraz som šľahala polhodinu!!!  Už som bola zúfala, ale nakoniec sa to podarilo.
Krém je pevný a nesteká.
veterniky karamelovy krem
No a ideme plniť veterníky.  Lyžicou kladieme najprv kôpku vanilkového

veterniky s kremom

a potom kôpku karamelového krému. Kto je veľký frajer, tak ten si krémy dá do dvoch cukrárenských vreciek s hladkou trubičkou,
No a na zýer pokladieme poliate klobúčiky.

Postup som písala v časovom slede, ako som jednotlivé úkony robila, nadväzujúc na seba. 
Dúfam, že to nie je ne neprehľadné a pomôže Vám to.

Uložiť

Uložiť

27 názorov na “Karamelové veterníky – cukrárenské

  1. Romy

    Jsou vynikající. Perfektní recept, skvěle vysvětlený. Větrníky jsou sice pracné, ale držet se Vašeho časového sledu mi moc pomohlo. Děkuji.

      1. Peter

        Mam otazku. Peciem skoro kazdy druhy den veterniky, mam stale rovnaky recept vsetko presne vazim na dig. vahe pouzivam stale rovnake suroviny a veterniky su zakazdim ine. Jeden den sa upecu do biela, na druhy pekne zlatiste tak ako by som chcel a na dalsi hned ako ich dam do ruri sa zacnu pripalovat a su skarede. Viete mi poradit cim to moze byt? Uz som stoho zufali lebo robim to stale rovnako este aj cas odpalovania mam stopnuti. Dakujem Vam pekne za pomoc. 🙂

        1. vybusna Autor

          Milý Peter, tak rada by som Vám dala adekvátnu odpoveď, ale netuším v čom je problém. Najprv som chcela napísať, že to môže byť surovinami. Poviem Vám príklad. Bielka zbieram do pohára a mrazím. Keď je pohár plný, pečiem laskonky a parížske rožky, a prihodím k tomu aj bohemku. Vnučka mala sviatok a sľúbila som na oslavu laskonky. Piekla som ich s čerstvých bielkov a masa bola diametrálne odlišná, ako z mrazených. Alebo žltka. Ja kupujem vajcia z volného chovu a tie bývaju velkost L, žltka su vacsie ako tie bezné a to už treba masu dosypat troskou muky.
          Lenze Vy píšete , že pečiete každý druhý deň, takže dá sa predpokladať. že tie suroviny bývaju rovnaké. A tiež si nemyslim, žeby ste menil značku múky halabala.
          Ostávam mi len poradiť, aby ste si to nepripúšťal. Vy nie ste stroj a Vaša práca je jedinečná. Aspoň na tých veterníkoch je vidieť, že je to domáca práca a nie strojová. Sú veci medzi nebom a zemou. No neporadila som Vám veľmi a dúfam, že raz nájdete dopovedť. Pekný deň a veľa šťastia

  2. Iva

    To ze Vam moc dekuji ze tento recept je velmi male ohodnoceni, ale jinak to bohuzel napsat nejde. Uz mam neco odpeceno, ale vetrniky jsem nikdy nepekla z jednoho prosteho duvodu – zadny recept neodpovidal vzpominkam z meho mladi a venovat necemu cas a usili co uz dopredu nesplni me pozadavky je zmareny cas. Vetrnik to byl ritual, nadzvednout vrsek, oliznout karamelovy krem, potom vanilkovy, priklopit a uz jen se zakousnout a hlidat, z ktere strany vyteka krem a oblizovat, zakusovat, az jsem mela boule za usima. No presne tak si pamatuji vetrnik meho mladi 🙂 A pak jsem si precetla Vas recept a svitla mi nadeje. To To by preci mohlo ono co si moje chutove bunky pamatuj.! Heureka a je to ono!!! Vetrniky podle Vaseho postupu jsem zvladla a te uz pri vyslehani karamelove slehacky jsem vedela, ze jdu spravnou cestou. Zase jsem se po cca 30 letech zakousla do praveho vetrniku. Doma sama chvala od manzela i synu. Takze prijmete muj velky dik za dokonaly a velmi krasne napsany recept 🙂

  3. Aneta

    Dobrý den, v neděli jsem zkoušela dělat větrníky.. a když jsem je vytáhla z trouby,byli krásně vysoké super..tak sem je nechala vychlanout a když sem přišla cca po 15 minutách,tak z krásných větráků byli spadlé placky..Chtěla bych se tedy zeptat,kde jsem udělala chybu?? Děkuji předem za odpověd.. 🙂

    1. vybusna Autor

      Mila Anetka, tak to ma velmi mrzi…clovek si da namahu, tesi sa, cela rodina je v ocakavani a nakoniec to takto dopadne. Takze podme k problemu. V recepte pisem ….Pokial nebudu mat veterniky pozadovane teplo, tak po vytiahnuti z rury, Vam po vychladnuti uplne splasnu….Mam zato, ze ste bud otvarala pocas pecenia dvierka na rure, alebo Vasa rura nie je dostatocne tepelne vykonna a mojich 220 stupnov, nie je vasich 220 stupnov a nabuduce budete musiet pridat viac. Ked peciem z odpalovaneho cesta, tak kym zacnem do uvareneho cesta pridavat vajcia, tak uz vtedy zapinam ruru na uplne plny vykon, aby plech prisiel do absulutne vyhriateho prostredia. Teraz nedavno som pozerala nejaky program v TV a skusena cukrarka popisovala, ze do tej maximalne vyhriatej rury dava aj hrncek s vodou, aby sa v tej rure tvorila horuca para. Toto som este nevyskusala, ale ked som to konzultovala s mamkou, tak ta si spomenula ze jej cukrarsky majster v uceni, toto tiez robieval. Ze tie upecene veternicky su potom take kypre. Takze zasada…dokonala vyhriata rura na plny vykon (+ mozno vlozit rajnicku s vodou), vlozime plech znizime teplotu (u mna 220 stupnov) , pecieme nejakych 15 minut a az potom mozeme opatrne otvorit dvierka a pozriet ako si veternicky stoja. Este jedna rada…nabuduce skuste upiect len jeden, nechajte ho vychladnut a uvidite, ci bola Vami nastavena teplota spravne. Tak este raz, vela stastia a nezufajte si..urcite sa Vam vydaria.

  4. jaja

    Tak dobre a jasne napísaný recept som ešte asi nečítala… Veľká vďaka za vaše podelenie sa s receptom.Vyzerajú výborne… Idem skúsiť.:)

    1. vybusna Autor

      jej..dakujem . Teraz ked sa tak pozeram na tie recp. ktore som vkladala uz davno, tak sa az smejem, ze ako polopatisticky som ich pisala a fotila som este aj zaoprazku. Teraz som už lenivá a koľkokrát si pomyslím, že toto ozaj nejdempísať, lebo to každý musí vedieť. A potom si spomeniem, ako som , ako neskúsená gazdiná bola pri prečítaní vety…urobíme jednoduchý pudingový krem bola zúfala…co je to jednoduchý, co je to krem….ako to vyzera…. Alebo si spomeniem na moju dceru, ktora mi hovorila, ze ma rada moje rcp, lebo nenapisem….osolime…ale pridame zarovnanu lyzicku soli. Tak dakujem este raz a na vas prispevok budem mysliet vzdy, ked budem chciet napisat…..uvarime mlieko s cukrom. No a dufam, ye vas rcp nesklame…pekny den

      1. Marcela Budínová

        Ahoj. Krásné stránky!!!! Máme krásnou inspiraci. Já také dělám a přidám na špičku nože do těsta prášek do pečiva — jsou vysoké a nemusím stříkat 2 krát na sebe. A do náplní přidávám želatinu, aby byla pevná.

        1. vybusna Autor

          zdravim Marcelka. Vase vylepsenia su zaujimave. So zelatinou pracujem s velkym respektom a stacim sa jej co najviac vyhybat, pretoze mi to skor vyjde ako nevyjde. Som rada za vase rady.

      2. Jaroslava

        Dobrý den , pekla jsem větrníky, vše ok. až na polevu, to přidávání cukru přes síto, je stále základ, který míchám ,na plotně, nebo má být už z plotny mimo.Jinak po dvou dnech, co pár větrníků zbylo, byla poleva už taková cukrová.
        Děkuji za recept, je hezky napsaný.

        1. vybusna Autor

          Dobrý aj Vám Jarka…nie ten cukor už situjeme do nádoby mimo plotny. Zajtra budem telefonovať s maminkou, opýtaj sa jej na ten problém cukornatenia a napíšem Vám

        2. vybusna Autor

          Jarka, takže poleva. Niečo som už doplnila priamo v recepte, ale napíšem to aj Vám. Keď som čítala mamke, ako robievam polevu, tak mi rovno z fleku povedala, že takto ona tú polevu jakživ nerobila, že to nie je jej recepet. Takže mi ho dal asi niekto iny. Problem je v tom, že pravá poleva je fondantova a tu som ja ešte nerobila nikdy. Mamka mi opísala ako ju robieva a podľa toho opisu som hľadala na internete a našla som presne identický postup v tomto návode
          https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-fondan-na-dorty-zakusky-recept.html
          To že na tretí deň bol apoleva scukornatená je vraj celkom pochopiteľné, ten rcp je na okamžité maximálne dvojdňové postátie. Pokiaľ sa Vám vyslovene tá poleva nepáči, tak skúste pofŕkať čokoládou, alebo si urobiť podľa toho odkazu. Ja to určite budem robiť a raz ten recept doplním o pravú fondantovú polevu. Veľmi Vám ďakujem za Vašu otázku, pretože tie veterníky môžem ešte vylepšiť. Pekný deň.

          1. Anonym

            Moc děkuji za odpověď, zkusím znovu , rodina si přeje tento víkend opět větrníky,
            ještě by mě zajímalo,
            zda nemáte recept i na koňakové špičky s vaječným likérem, líbí se mi, jak to krásně popisujete,
            přeji Vám hodně spokojených kuchařek.

    1. Jarka

      Děkuji za recept na špičky, povedly se, už jsem je dělala třikrát, vyhovuje mě formička, ta větší, myslím 18/26, to jsou tvarově hezčí špičky, než z té malé. Plnila jsem vaječným kupovaným likérem, mám problém, plnit špičky něčím, aby je mohly jíst i děti.zeťák trochu divně koukal, že je mlsají i děti, když tam je alkohol.
      Našel by se u Vás dobrý receptík na náplň pro děti? Hledala jsem v různých receptech, ale většinou to byly náplně do úlek.
      Děkuji, přeji krásné a příjemné dny.

  5. vybusna Autor

    ako veľmi by som Vám chcela Jarka pomôcť, tak netuším ako.. Niekde som čítala že riedky puding vyšlahať so salkom, ale netuším ako to funguje ani ako presne sa to robí. Ak niekde na niečo narazím, tak Vám dám vedieť. Pekný den

  6. Anka

    Dobrý deň, ďakujem Vám za recept „KARAMELOVÉ VETERNÍKY“, podľa Vášho starostlivo napísaného postupu som ich zvládla, pekný deň Vám prajem

  7. Petra

    Moc Vám děkuji za úžasný recept i návod. Jsou nádherný a chuťově luxusní, lepší jak z cukrárny. Dlouho jsem se odhodlávala, ale stojí to za to. Děkuji 😊

    1. vybusna Autor

      Takéto komentáre čítam veľmi rada. Ďakujem veľmi pekne za pekné slová, milá Petra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.