Pražené ďumbierovo – mrkvové kura v pomarančovej šťave

cina hlavna

Svojho casu som robila cinsku kuchynu ako sviatocne jedlo, nieco co je exoticke a zasluzi si dostojnost nedelenho obeda.  Recepty som vyzobruvala v skvelej a este raz skvelej cinskej restauracii v Banskej Bystrici v  dekaci . Pracne som zhanala koreniny a prisady, pretoze okrem umelej sojovej omacky od Vitany  v obchodoch nemali fakt nic a kazda cina na taniery chutila za badianovymi hviezdickami .No ….to uz je pravdou , starou 25 rokov.  V behu casu som presla nejakym vyvojom a cinu povazujem za jedlo, ked potrebujem nieco rychle na tanier a mam malo masa. 😀
Ako sme prisli do Mnichova, prepadli sme skor inidickej kuchyni a tak tato …azijska – sikmooka,  je skor vynimkou, ako pravidlom. Ale zase, ked ju obcas zvrtnem, tak si vzdy pochutime.
Pred niekolkymi rokmi dostal  Dobry Manzel,od Dobrej Svagrinej,  na nejaky sviatok , zbierku azijskych receptov z kniznice sefkuchara a skoro vsetky recepty som aj vyskusala. Prave vcera som ich pozerala na topreceptoch a maju priserne fotky z mojich zaciatkov a tak som zacala tie recepty recyklovat. Toto je prvy.

Cas pripravy Čas prípravy:  30 min
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

 

350 g kuracie prsia bez koze a kosti
2 PL rastlinny olej (nie olivovy!!!!)
1 cervena mala cibula
175 g mrkva
2 PL  nakrajany a ocisteny dumbier
Na omacku :
4 PL suche sherry
1 PL husty paradajkovy pretlak
1 CL hnedy cukor (+ podla potreby)
100 ml pomarancova stava
1 pretlaceny cesnakovy strucik

Postup

Cibulu, mrkvu a dumbier ocistime. Len prednedavnom som zistila, ako sa dumbier ocisti najsamlepsie…..a to opakom hrany lyzicky.  Su to malickosti, ktore mi skrasluju zivot v kuchyni :D.

indicka cocka zazvor
Cibulu nakrajame na tenke kolieska. Cibulu pozivajte len cervenu, alebo salotku, alebo bielu. Nasu klasicku zltu, slovensku, stiplavu….tak tu nedavajte.
Mrkvu krajame na tenke zapalky.
Dumbier na pruzky.
Olej vo woku (alebo hrnci s tazkym dnom) rozohrejeme uplne na plno. Pridame cibulu a mrkvu a poprazime 5 minut.

cina mrkva
Pridame dumbier a na pruzky ,nakrajane kuracie prsia. Posolime a prazime 15 minut za staleho miesania.
Zmiesame pomarancovu stavu, cukor, nesladke sherry (alebo nesladke portske), cukor, prelisovany cesnak a pretlak.
Nechame prevriet…mala som to dost suche,  kedze sa vsetko prazilo a stava sa vzdy vydusila, tak som v malom hrnceku rozmiesala v horucej vode skrob a vliala k masu.
Nechame prejst varom a vypneme. Ochutname a podla seba este dochutime. Niekedy byvaju pomarance malo sladke, tak sa ziada, trosku viac cukru…ale opatrne s nim.
V povodnom recepte sa pouzivalo sladke sherry a v poznamke som mala napisane, ze to bolo prilis sladke, preto som pouzila teraz suche a Dobry Manzel je nadmieru spokojny.
Ako prilohu som podala dusenu ryzu a nakrajane kusky pomaranca.

 

2 názory na “Pražené ďumbierovo – mrkvové kura v pomarančovej šťave

  1. Lenka

    Kdykoliv si přečtu nějaký Váš recept, resp. úvod k němu, hned si připomenu, že svět je vlastně báječné místo k žití. Vím, že tomu tak není, ale ta chvilková pohoda, do které se díky Vám dostanu (v pracovní době, přiznávám….ale fakt jen na chvilku….) je fajn. Přeju Vám krásný den.
    Lenka z Litoměřic

    1. vybusna Autor

      Lenka z Litomeric, priznam sa, ze mam dnes honku, pretoze cakam vnucku na prazdniny a bude nas vecer vela. Ale jednoducho som musela odpovedat a napisat Vam, ze Vam velmi dakujem. Dnesny den mam ocakavanim krasny, ale ani neviem vypovedat, ako ste ma pohladila na dusi a urobila este krajsim…dakujem Vam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.