Štefanské hovädzie pečené

stefanska hlavna

Neviem co sa jedava na 2. sviatok vianocny  u Vas, ale u nas sa toto nejedava. Ja si vlastne ani nepamatam, zeby sa u nas vobec jedavala pecena hovadzina…akakolvek.  S pecenim hovadzieho v celom kuse,  som preto mala priserne tazkosti..niezeby som ich nemala hocikedy aj teraz. Chybali mi akekolvek skusenosti a vzdy to stroskotalo na tom, ze som si nevedela kupit dobre maso.  Vsade pri pecenej hovadzine pise…hovadzie zadne zo stehna….a tak som si vzdy kupila krasne hovadzie,  ukazkovy sval. A pisalo ze sa opecie na panvici a prelozi do pekaca a bla bla bla…a pecieme 40 az 50 minut. Po tejto dobe som mala maso take tvrde, ako ked som ho vkladala!!!!! Piekla som dlhsie…maso stale tvrde….a po troch hodinach suche  a tvrde ako piliny.  Ked to asi 3x takto dopadlo, tak som uz na to kaslala…kym som na to nezabudla a znovu do toho isla.  Po case som zacala na pecenie pouzivat hovadziu spicku…v Nemecku sa pouziva na pripravu tafelspitzu a este sa mi vlastne nestalo, zeby sa to neupieklo do makka. Sice peciem dve hodiny …ale maso je makucke a zoznem vzdy pochvalu.

Cas pripravy Čas prípravy:  120 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Hovadzie na pecenie…(hovadzia spicka …tabulova spicka)
Uvarene vajcia na tvrdo
tenucke platky slaniny
Sol, cerstvo namlete korenie
suseny tymian
olej, maslo
Na omacku
250 ml sladka smotana
1 velka PL hladka muka
1 PL nakladane zelene korenie
1 PL hrocica

Postup

 

Uvarime vajcia na tvrdo a osupeme ich.
Do tenuckych platkov slaniny zabalime vajce.

stefanska vajce
Do masa urobime otvor a podla jeho velkosti, vkladame za sebou vajcia. Sparadlami (alebo ihlicami na maso) zebezpecime otvor a prepletieme potravinovy spagat. Zatiahneme aby sa otvor uzavrel a koncami spagata obtocime maso.

stefanska uzatvorenie
Na panvici rozohrejeme olej a maso poriadne, zo vsetkych stran opecieme.
Maso prelozime do pekacika, poriadne ho posolime, okorenime  a posypeme susenym tymianom.
Do panvice po opekani, vlejeme horucu vodu a vsetko prelejeme do pekacika k masu.
Na maso este pokladieme platky masla, prikryjeme alobalom a dame piect do vyhriatej rury.
Pecieme kym maso nie je makke. To moje som piekla priblizne dve hodiny a pocas pecenia  prelievame vypekom.
Po upeceni, maso vyberieme a nechame ho stat aspon 15 minut .
Kym odpociva, prelejeme vypek do kastrola a privedieme k varu. Do smotany vslahame muku a vlejeme ju k vypeku. Pridame lyzicu nakladaneho zeleneho korenia, horcicu. Stale slahame, kym nezacne omacka hustnut. Podla potreby dolievajte este bud vodou, alebo smotanou. Ak sa Vam zda prilis riedka, odoberte trochu omacky, rozmiesajte v nej trochu muky a vlejte k omacke. Vsetko nechape prevriet a dochutime solou a korenim..
Ako prilohu som mala  knedlu.
K masu mozeme kludne urobit aj obycajnu hnedu omacku…vypek prevarime s vodou, v ktorej sme rozslahali muku..ochutime solou a korenim. V tomto pripade by som ale nedavala knedlu. Samozrejme zalezi len na Vasej chuti.

Z masa odstranime spagatik a sparatka….ostrym nozom narezeme na platky . Hotojo.

stefanska po rozkrajani

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.