Zemiaková omeleta

omeleta hlavnaMyslím, že bolo dosť stagnovania a mala by som sa vzmužiť a znovu začať blogovať.
Som to tu hanebne zanedbávala.  Ešte som nepadla do rekonvalescencie a stále mám taký zdravý, zadúšajúci, prieduškový kašeľ a toto jedlo som nakompletku varila posediačky. Ale je to prvé, plnohodnotné jedlo, ktoré som uvarila, ako som sa vrátila od detičiek, naspäť do Mníchova.  Môžem povedať, že som sa po jeho dokončení cítila tak, ako keby som chystala recepciu pre 20 ľudí.
Recept som dostala od Dobrého Manžela a pravdupovediac , bola som v úžase. Tak francúzske zemiaky ignoruje  a náhle našiel zaľúbenie v niečom podobnom. Varené zemiaky, zaliate vajcami vždy ofrfle.  Uznávam ale , že chuť  omelety, je iná, ako klasických francúzákov. Recept mám odložený už 3 roky a stále som sa nešla prebiť, k tomu, aby som ho vyskúšala , až teraz

Cas pripravy Čas prípravy: 40  minút
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

600 g nové malé zemiaky
150 g mrazený hrášok (cca  za klasický kuchynský hrnček)
1 veľká cibuľa + 4 cesnakové strúčiky
1 štipľavá chilli paprika
1 červená paprika
200 g šunka v celku
6 veľkých vajec
veľká hrsť nasekaná petržlenová vňať
4 polievkové lyžice olej
soľ + čerstvo mleté korenie

Postup

Ak máte nové zemiaky, ktoré sú vraj najlepšie, tak tie stačí, vydrhnúť pod tečúcou vodou…nemusíte ich šúpať. Očistené zemiaky nakrájame na kolieska. Ja som mala úplne maličké, takže som ich len prekrojila na dve polovice. omeleta zemiaky
Zemiaky a hrášok, dáme do studenej, osolenej vody a privedieme k varu. Varíme len 3 minúty a zlejeme. Pokiaľ nepoužívate nové zemiaky, budete musieť variť možno 5 minút. Zemiaky a hrášok necháme bokom.
Očistenú cibuľu nakrájame na tenké rebrá a cesnak na plátky. Papriky umyjeme a nakrájame na prúžky.
Hranol šunky nakrájame na kocky.
Na prípravu som použila rajnicu s ohňovzdornými  rúčkami.
Na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Restujeme len kým nám nezavonia, nechceme aby bola zlatá. Dávajte pozor, aby ste nedopadli, tak ako ja, musela som si urobiť nový základ.
omeleta zaklad
Pridáme papriky, šunku,  zemiaky a hrášok. Restujeme nejakých 5 minút.
Zľahka posolíme a okoreníme. Pridáme nasekanú petržlenovú vniatku a znovu všetko premiešame.
Vajcia rozšľaháme a pridáme soľ a čerstvo drvené korenie.
Vajíčkami zalejeme zemiakovú zmes, pomocou varešky pomôžeme vajíčkam aby všetko rovnomerne obalili. Prikryjeme a necháme na miernom plameni 5 až 7 minút.
Nakoniec som kastról vložila do predhriatej rúry a nechala vrchným ohrevom zapiecť na 5 minút.omeleta pred zaliatim omeleta po zapeceni
Rajnicu vyberieme  a necháme postáť 2 až 3 minúty.
Všetko je nádherne zatuhnuté a porcuje sa bez najmenších ťažkostí.

omeleta porcovanie
S veľkou kopou šalátu sme mali skvelú večeru a DM aj zajtrajší obed. Ja sa vrátim k cesnakovému vývaru a prieduškovým čajom …čo už.

Názor na “Zemiaková omeleta

  1. kubik - DM

    Bylo to mnohem lepsi, nez jsem cekal. Mel jsem po ruce kecup, jen tak kdyby nahodou, ale vubec ho nebylo potreba. Za sebe bych dal vic chilli papricek, bylo prijemne cas od casu narazit na palive sousto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.