O tom, ako sa to Dorka dozvedela

 

Tesne pred vianočnými sviatkami, sa Dorka úpenlivým nástojčivým hlasom obrátila na rodičov.
„MUSÍTE, mi povedať pravdu, MUSÍTE. Nemôžete ma klamať, Sľúbte mi, že mi to poviete pravdivo.“
Po tomto entré obidvaja rodičia sadli na zadok, čo ich to len čaká.
„KTO NOSÍ DARČEKY“ (tu som chcela napísať veľa výkričníkov, ale na tejto slovenskej klávesnici ho neviem nájsť)
D: dnes sa mi v škole vysmievali všetci spolužiaci, že som deculo (takéto slovo u nás v rodine jakživ nepadlo), že darčeky nenosí žiaden Ježiško, ale rodičia. A ja som sa s nimi hádala a nikto mi neveril a stále sa mi smiali.
Tak jej to rodičia teda vysvetlili. Že áno, Ježiško tie darčeky nenosí, ale dáva rodičom a všetkým čo ju ľúbia prácu a zdravie aby mali možnosť tie darčeky nakúpiť. A že my všetci sme pomocníci aj  Mikuláša, aj Ježiška, pretože oni sú nehmotní a a nemajú ako tie darčeky nosiť a bolo by čudné, keby títo dvaja stáli pri pokladni s nákupnými košmi, plnými darčekov a bla bla bla bla bla.
Dorka to nejako absorbovala a po 10 minútach premýšľania sa usedavo rozplakala a nebola k utíšeniu.
D: Tak ja som sa zbytočne modlila, aj som zbytočne chodila so starkou Zlatkou ku krížu pomodliť sa k Ježiškovi. Všetko toto bola moja márna práca. A ja som si myslela, že dostávam darčeky preto, lebo ma Ježiško má rád. A pritom to ma len Vy máte radi. A tých listov, čo som sa navypisovala po CELÉ TIE ROKY. Bueeeee .
A znovu začal kolotoč dlhééého, dlhééého vysvetľovania a prehovárania .
Nejako sa teda utíšila.
Večer keď jej maminka išla zhasnúť svetielko a poprikrývať ju, milá Dorka sa posadila a vraví.
D: maminka ale ja mám ešte mnoho nezodpovedaných otázok. Mnoho (zase výkričníky, ktoré neviem nájsť,  pretože to vraj hovorila nesmierne naliehavým hlasom a presne tými slovami, že mnoho nezodpovedaných otázok)
M : tak mi Dorinka povedz jednu najdôležitejšiu, pretože je už veľa hodín a ja sa Ti ju pokúsim zodpovedať.
D : …….A KDE PRESNE SÚ TERAZ TIE DARČEKY

3 názory na “O tom, ako sa to Dorka dozvedela

  1. Alena

    Moja dcéra sa TO dozvedela od kamarátky, asi keď mala 6-7 rokov a keď prišla domov, tak mi oznámila, že mi musí povedať jedno veľké tajomstvo, že darčeky nosia rodičia, ale že o nesmiem nikomu povedať, lebo Ježiško by sa nahneval a nič by jej už viac nepriniesol!!! (ja viem, kde mám tie výkričníky ) Informáciu pochopila svojou veku a emóciám primeranou detskou logikou 🙂 Ale potom jej postupne to nejak došlo.

    1. vybusna Autor

      Dorka chodi do tretej triedy a verila tomu pevne až doteraz. Ja si pamätám na seba, že ja som tomu verila tiež dlho. Čudné je, že si vôbec, ale vôbec nespomínam, ako to bolo s Dorkinou maminkou. Kedy prestala veriť na Ježiška a či sa ma na to pýtala…ničové nič sa mi nezachovalo a ani to už netuší. Teraz keď to už Dorka vedela, tak bola sranda, že vedela presne identifikovať od koho tie darčeky dostala, lebo si pamätala, s kým a o čom sa rozprávala. A neustále nás opravovala, že to Ti nepriniesol Ježiško, ale niekto, kto Ťa má rád.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.