Avokádová nátierka s vajíčkom

natierka hlav

Nepoznám nič lepšie ako avokádo…
Niežeby som nepoznala nič lepšie, ale minimálne avokádo,  patrí medzi tie lepšie veci.
Nejako v rokoch po revolúcii , som videla avokádo v Tescu a absolútne som netušila čo to je. Čakala som  na pokladňu a  pani v rade predo mnou, si ho kupovala. Neodolala som a spýtala sa čo to je a pani mi hovorila, že ona sa to naučila jesť, keď žila v Mexiku. Že ona si to len roztlačí vidličkou, posolí, zakvapne citrónom a je.
Banská Bystrica je dedina a dovtedy najväčšie mesto, ktoré som videla,  bola Budapešť a Praha.
Vidieť pred sebou živého človeka, čo žil v Mexiku, to bolo niečo pre mňa tak neuveriteľné, že som hádam ani spať nemohla, čo som bola zvedavá. Čo tam tá pani asi robila, prečo tam žila, ako to tam vyzeralo, s kým tam bola, prečo sa vrátila  a….všetky tie veci okolo.
Na úbohé avokádo som aj zabudla.
Tesne pred odchodom do Mníchova som už vedela, čo to avokádo je, ale aj tak som ho ešte nejedla, to prišlo na rad až tu. Stále som sa neodhodlala ho kúpiť, bohvieprečo, no bol rok 2000 a to som prišla z tej dediny do veľkého mesta a som bola ako také teľa.
U Turka v ovozele, vtedy pracoval taký chalan a ten mi raz ako pozornosť prihodil k nákupu práve avokádo….jéééééda moja, to bola udalosť..
Som si naštudovala čo s ním a urobila som svoje prvé prvé guacamole...a bola to láska na prvú chuť.
Avokádo len tak, ako opisovala oná mexicko-bystrická pani môžu na chlebíku jesť už aj úplne maličké detičky, miesto masielka…
No hádam som urobila osvetu pre tých čo ešte váhajú 🙂

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

1 zrelé avokádo
2 vajíčka
pažítka
limetové šťava
soľ, čerstvo drvené korenie

Postup

Vajíčka uvaríme na tvrdo. Necháme vychladnúť, obielime a nasekáme na malé kocky.
Avokádo rozrežeme nožom a obidve polovice oproti sebe stočíme okolo kôstky a polovice uvoľníme.   Nôž….akokeby zatneme do kôstky a pohodlne sa nám bude dať vybrať.  Tá kôstka je tam len, akokeby položená.
Nožom poprekrajujeme do tvaru siete dužinu tak, aby sme neprerezali šupku. Nakoniec kocky avokáda vylúpneme lyžicou …pôjde to ľahko ako po masle.
Pridáme nasekané vajíčka, vytlačíme šťavu z pol limety, osolíme a ochutíme čerstvo drveným korením.
Nakoniec pridáme nasekanú pažítku.
Pomocou vidličky všetko roztlačíme, premiešame a máme úžasnú nátierku. Ja si k nátierke nakrájam čerstvú uhorku….nenormálne mi k nej chutí….je to taký svieži akcent.

natierka detaill

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.