Veľkonočné jahňa, králik, kozľa, kurča vo vaječných perinách

IMG_0120

Tento recept je náš rodinný klenot a  údajne ho robievala ešte stará mama, mojej starej mamy…Robieval sa z mladého jahňaťa mliečňaka, ku ktorému sme nemali problém sa dostať. Mamka  pochádza z rodu Strapáňovcov…bol to rod  bačov, pastierov a valachov…ale tých pravých. Takých čo vedia hrať na fujaru a  gajdy, svoju prvú pravú valašku dostanú keď majú 10 rokov, spieva sa o nich v ľudových pesničkách a boli tu hrdí chlapi. V každej generácii , až do dnešných čias sa vždy z tohto rodu, narodil takýto chlap. Bohužiaľ , asi v tejto generácii,  rodová tradícia skončila. Posledný chlap, čo vedel všetko , čo správny bača vedieť má, mý 3 dcéry a nevyzerá to nato, žeby v rode mal kto túto úlohu prebrať. A zmenou prešiel aj tento recept…naša rodina už odvykla od chuti ovčieho mäsa  a tak som pristúpila že miesto  jahňaťa, robim miešanú variantu s králikom, alebo kuraťom.  Varím ho len v období Veľkej noci, väčšinou v sobotu. Samozrejme ho môžem uvariť kedykoľvek v roku, ale to mi vonkoncom nedá. To akoby som si len tak v máji,  zmyslela uvariť Vianočné opekance. Strašne hlúpy nápad.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

1 kg masa / králik, jahňa, kozľa, kura
bravčová masť na vymazanie pekáča + na každý kus mäsa 1 orech
vajcia, hladká múka, strúhanka na trojobal
6 veľkých vajec
1 naozaj veľká polievková lyžica hladká múka
400 ml sladké mlieko
soľ

IMG_0105

Postup

Ako píšem v rozpise surovín, môžeme použiť rôzne druhy mäsa.
Toto mäso podelíme ha hrudky, posolíme ho a obalíme v trojobale.
Hlboký pekáč, musí byť  naozaj hlboký, nahrubo vymažeme bravčovou masťou.

IMG_0108
Do pekáča poukladáme obalené kusy mäsa a na každý kúsok dáme ešte orechy bravčovej masti.

IMG_0109

Takto pripravený pekáč  dáme do vyhriatej rúry (200 až 220 stupňov). Pečieme nezakryté aspoň 40 minút.
Potom začne mäso pripekať a ja v tejto fáze  hrudky pootáčam a pekáč prikryjem alobalom.
Pečiem kým nie je mäso úplne mäkké.  Tento králik potreboval na upečenie dobrú hodinu a pol.
Kura necelú hodinu.

IMG_0110
V mlieku rozšľaháme vajcia, hladkú múku a malú lyžičku soli.
Pekáč s upečeným mäsom vyberieme a vylejeme do neho vaječnú zmes.

IMG_0112

Vajcia majú tendenciu nárast a vytláčať omastok, ten vytečie do rúry a viete čo dokáže vytečená masť v rúre . Preto som Vás upozornila, aby ste dali pekáč naozaj hlboký, alebo pekáč podložili nejakým plechom.
Pečieme už nezakryté kým vaječná zmes úplne nestuhne.


Mäso sa konzumuje zásadne len s chlebom a kyslými uhorkami.
Je to skvelé teplé, je  to skvelé studené.

IMG_0117

9 názorov na “Veľkonočné jahňa, králik, kozľa, kurča vo vaječných perinách

  1. Jarka O.

    Už od prvního pohledu žádná dieta, ale musí to být strašně dobré 🙂 I Tvoje vzpomínání se mi moc líbí. Dnes by klidně i zdatná žena mohla bačovat 🙂

  2. nigina

    Fúha, toto je ako riadna exotika! Celá tá príprava je veľmi zvláštna, aj keď to nepíšeš, z fotiek je jasné, že vypražené kusy sa potom dodatočne vložia do vaječnej zmesi. Ale fakt, celé to pôsobí krásne jarne… super!

    1. vybusna Autor

      no vidis niguska…a pritom ten recept ma viac ako 100 rokov. Ako pise Jarka O. ziadna dieta to teda nie je, ale bol to pokrm tazko pracujucich ludi a robil sa len raz do roka.

  3. Jitkas

    Nemela jsi ty nejake italske predky? Tato uprava se jmenuje fricassea, dela se z jehneciho ci teleciho, tez na Velikonoce, jen do te mleko-vajecne hmoty se pridava trochu citronove stavy, petrzelky a pazitky. Je to opravdu moc dobre, velice jedle.

    1. vybusna Autor

      mozno nejaky nas predok bojoval v bitke pri Pavii a odtial si priniesol recept :D. Ja som povodne tam aj chcela nasekat bylinky, lenze som sa chcela drzat takej povodnej predlohy. Velka Noc v Podkoniciach byvala vzdy este so zbytkami snehu a tak asi nemali co sekat do tej vajeciny…..aspon myslim….No a o citronoch tam ani nechyrovali…..takze sa to prisposobilo asi tym dedinskym slovenskym podmienkam a tym sa odlisuje od toho talianskeho….Vies co tak si ma potesila, ze si mi napisala o tom, ze aj Taliansku sa to jedava…..

    2. vybusna Autor

      som si pozrela na gugli obrazky, ale mne to nepripada, zeby sa v talianku to jedlo najprv obalovalo a az tak pieklo….zajtra si aj pocitam v tych receptoch…..Strasne sa na to tesim…..takeho si mi chrobaka nasadila do hlavy….

  4. Jitkas

    Ne, neobaluje, ale co neni, muze byt. Tez to nemasti sadlem, ale olivovym olejem, ale to je taky detail. Proste jina zeme, jine navyky. Dulezita je ona skoro stejna baze, maso a vajicka. Jak vidno, vse se nejak opakuje, prolina a ma svou logiku a to me na tom prave bavi.

      1. vybusna Autor

        Pan Svoboda….no sladke mlieko je sladke mlieko…to bezne kravske co kupujeme v obchodoch. Do mlieka rozslahame 6 vajec, hladku muku, sol a zalejeme touto zmesou upecene maso a dopecieme, kym ta vajecna zmes nestuhne. Dufam, ze sa Vam to podari….peknu VN.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.