Ako si urobiť plát mäsa na hovädziu roládu

IMG_0599

Kým som neprišla do Nemecka, tak som hovädzie rolády nerobila skoro vôbec.
Na Slovensku to nepredávali a vyrobiť som si ho nevedela.
V Mníchove  som zistila, že predávajú hovädzie plátky hotové.
Buď veľkosťou na závitky, alebo potom skutočne väčšie,  na roládu.
Neviem ako ich tunajší mäsiari v závodoch robia, ale sú tenké ako pavučina a môžem ich zakrútiť aj na niekoľkokrát a nemám strach, že sa neprepečú.
Predpokladám, že sa to krája nejako strojovo.
Tento,  podomácky urobený musíme stenčiť vyklepávaním, pretože podľa mňa, v domácich podmienkach, len s nožom, akokoľvek dobre nabrúseným, sa to tak ako vo fabrike, odkrojiť nedá.
Ale poslúži nám rovnako dobre.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Vysoký kus hovädzieho  mäsa
Potravinová fólia, tĺčik na mäso, doska

IMG_0594

Postup

Z kusa mäsa odkrojíme tenší plátok mäsa, ale nedorežeme až do konca a necháme ho spojený s hlavným kusom mäsa.
Hneď vedľa tohto plátku, krájame rovnako tenký plátok mäsa a ten už dorežeme až do konca a oddelíme ho od hlavného kusu mäsa.

IMG_0596

Pred sebou máme niečo ako otvorené stránky knihy.

IMG_0597

Na dosku položíme potravinovú fóliu, mäso opatrne roztvoríme, aby sa nám od seba neoddelilo, položíme na dosku a prikryjeme ďalšou vrstvou potravinovej fólie.

No a mäso rozklepávame

IMG_0598

Dávame pozor aby sme mäso neroztrhli a dávame pozor aj na stredový pás, kde boli plátky spojené.
Dôverujte si, určite si urobíte plát , krásny ako od mäsiara.

IMG_0599

10 názorov na “Ako si urobiť plát mäsa na hovädziu roládu

  1. Spätné upozornenie: Hovädzia roláda plnená palacinkami s mortadelou | Míniny recepty

  2. Dana

    Dobry den. Ja som to skusala ale moc sa mi to nedari. Mohli by ste prosim nahrat instruktazne video ako postupujete? Dakujem, Dana

        1. vybusna Autor

          Danka…pravda je taka, ze som to este s manzelom nerozoberala, pretoze jedine on by to mohol to video nahrat…a zatial sme to nikdy este nerobili….zajtra sa pozriem po nejakom hovadzom a urobime pokus…pokial by to s videom neslo…urobim minimalne podrobnu fotodokumentaciu…

  3. Viera

    Tak ako je tento kúsok mäsa celý,sa dá nakrájať na veľký plát: po každom reze mäso otočím a nedorežem do konca – ako harmoniku. Dôležité je krájať ho naprieč vláknom a ak si netrúfate,dajte si mäso predtým na 1/2-1 hod. do mrazničky aby ztuhlo a k tomu potrebujete už len ostrý nôž.Moja dcéra si neverila,tak som jej z oboch strán položila drevenú varešku,aby nedorezala na dosku a pridržala mäso zvrchu a …podarilo sa ☺.Krájam tak aj bravčovú panenku na vyprážané rezne (dobré je,ak má hmotnosť nad 550g,aby to neboli rezňové medailónky.

    1. vybusna Autor

      Vierka , pravda je taká, že teraz došlo v Mníchove k tekému extrému, že veľmi málo dostať hotové plátky mäsa na závitky, už kupujem len veľké pláty a tie krájam podľa závitkových veľkostí. už ani nepamätám, kedy som mäso vyklepávala. A ako sme si kupili cestovnú chladničku , tak v prípade potreby si tento plát kúpim a priveziem na Sk. V každom prípade, Vaša rada, že pre ľahšiu manipuláciu si môžeme dať mäso zľahka zamraziť, je skvelá a ešte raz skvelá. Ja Vám za ňu veľmi ďakujem a budem na to pamätať.
      ďakujem a pekný deň

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.