Vyprážaný syr a opečený fenikel a uhorkový šalát.

vyprazany syr

Tak tento recept by som sem vobec nedavala, ale pouzila som v nom take malicke vychytavky, ktore by mohli niekomu trooosicku pomoct.

No a tak nejako to vyslo, ze take obycajne jedlo , ako je vyprazany syr, nam vysiel na nedelu. Tak som sa to snazila nejako zoslavnostnit. Fenikel sa mi povaloval v spajzke uz davnejsie, tak som ho pridala ako prilohu. Mozno tym, ze nie je jeho sezona, alebo stal dlhsie, tak nebol tak vyrazne pelendrekovy a po tepelnej uprave chutil uplne uzasne. Syr som mala celkom vyrazny, takze s tym syrom sa doplnali dokonale.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Syr na vyprazanie
Platky tenko nakrajanej sunky
Trojobal (vajicko, hladka muka, struhanka)
Fenikel
Na uhorkovy salat :
1 salatova uhorka
1 PL  s kopeckom praskovy cukor
1 PL ocot
1 PL panensky olej
3 struciky cesnak

Postup

Ked vyprazam syr, tak si kupujem vzdy kocku a tu krajam na hranoly…nikdy nie na platky. Ked je v hranoloch, tak nepotrebujem panvicu, staci mi maly kastrolik a miniem omnoho menej oleja.
Pokrajany syr obalujem v tenuckom platku sunky a obalim ho klasicky v trojoboale (hladka muka, rozslahane osolene vajce, struhanka) . Po obaleni ich obalujem este raz vo vajci a struhanke, aby bol obal pevnejsi.

vyprazany syr surovnina
V malom hrncekovom kastroliku rozohrejeme olej a nakratko do neho ponorim obalene hranoly. Vyprazame do svetlozlata. Kedze mam syr uplne ponoreny, tak ho nemusim obracat.
Feniklovu bulvu umyjem, ocistim od zelenych stopiek

vyprazany syr fenikel

a pokrajam ho na platky. Spodnu cast neodrezem, aby mi plat drzal pokope…..inak by sa rozpadol. Niezeby to vadilo, ale je to take potom na taniery….strapate.
Panvicu vytrieme olejem, nechame rozohriat a fenikel opekame do zlata aj z jednej aj z druhej strany.

vyprazany syr pecenie feniklu

Mal by byt makky, povedzme ako opecene hranolky.  Prelozime ho na savy papier a posolime.
Ako si niekto nevie predstavit vyprazany syr bez tatarskej omacky, tak u nas si ho nevieme predstavit bez uhorkoveho salatu. Tatarku z vdakou odmietame.

Salatovu uhorku osupeme a naplatkujeme. Prelisujeme k nej cesnak, zasypeme praskovym cukrom, pridame ocot,  olej a premiesame.

vyprazany syr uhorkovy salat

Zastrekneme este trochou vody a dosolime.  Ja som do toho este dala cerstvo namlete korenie. Premiesame a dochutime podla seba.

No a vsetko nakoniec naskladame na tanier a  papame. Keby som to jedla ja, tak by mi stacila ako priloha , tie feniklove one, ale Dobremu Manzelovi som urobila  hranolky z jedneho zemiaka.
Robila som ich tak, ze som ocisteny zemiak pokrajala na tie hranolky, dala uvarit  do slanej vody, tak , ze uz uz su hotove. Do vody pridavam este aj malu lyzicku kurkumy, alebo kari korenia….chut zemiakov to nemeni a hranolky su nadherne zlte.
Po uvareni, scedime a nechame vychladnut.
Po opeceni fenikla, tie hranolky opeciem , skoro na sucho , na tej istej panvici.

4 názory na “Vyprážaný syr a opečený fenikel a uhorkový šalát.

  1. Lenka

    Jste čarodějka, ale taková ta hodná. Žijeme v hodně konzumní době, někdy už je na mně těch kuchařských pořadů a knih o vaření až moc….Přesto ale uznávám, že vaření je malé kouzlení a také mi dělá radost chystat něco pro druhé (ho). Přeju Vám hezký den. Lenka

  2. L-ubka

    Výborný nápad,krajat syna hranolky,určite najbližšie vyskúšam.Do šunky syr obalujem tiež,ale natriem jemne horcicou a prilepim na syr:-) potom trojobal . Šalát ma tiež oslovil,mám inšpiráciu.Krásne foto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.