Hrášok na smotane

hrasok hlavna

Milí moji priatelia, tento recept vkladám na blog sebecky,kvôli sebe.
Ani netušíte, aké problémy mám, keď si Dobrý Manžel zažiada toto triviálne jedlo.
U nich v rodine je veľmi populárne a ja som ho jedla od Dobrej Svokry len raz. Dávno. Aj mi povedala, ako na to, a ja v svojej naivnosti som si pomyslela : veď to je strašne ľahké.
Hej ľahké, pre toho čo to vie.
Hľadala som na rôznych českých internetoch recepty a to čo sa mi zdalo, také najlepšie….robilo sa to na cibuľke,  ochucovalo sa to cukrom a octom.
DM to zjedol, ale rovno mi povedal, takto teda nie.
Druhý krát som to robila podľa iného rcp,.už nepamätám ako.
DM zase ofrflal.
Tretí krát som sa odhodlávala, že zavolám Dobrej Svokre, ako to mám robiť a vypočuť si to populárne „vravela som Ti aby si si to zapísala“.
Odhodlávala som sa dlho a DM už nechcel dlhšie čakať, tak si sadol k internetu on a našiel tento spôsob. A tak som ho uvarila a DM mi povedal, toto je to pravé.
. A ja debil, zase som si povedala:veď to je tak ľahké, že to uvarí aj dieťa.
.No a zase som zabudla.
Na hanbu sveta som cez aim otravovala DM, ako sme to vtedy navarili, sa smial ako blázon.
Zložité jedlá varím s bodákom v chrbte, ale obyč hrášok, nejdem a nejdem trafiť.  Minule mi ofrflal hustotu smotany(veľmi hustá), dnes zase množstvo smotany(málo smotany).  No hádam , že na tretíkrát sa už trafím. No a vkladám ho sem preto, aby si so mňa nerobili srandu ani Dobrá Svokra a ani Dobrý Manžel, že si tak ľahkú záležitosť, ako je hrášok na smotane nedokážem zapamätať.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

400 g mrazený hrášok
200 ml sladká smotana + 1 čajová lyžička hladká múka
soľ, čerstvo mleté korenie
2 orechy masla

Postup

Ja nechápem, ako som kedysi mohla variť z hrášku v konzerve.  Fakt to neviem pochopiť, teda viem,.mamička ma tak naučila. Ako som prišla do Mníchova, tak už  len z tohto mrazeného….je úžasný….sladký a uvarený do 5 minút, chutí ako keby som ho vylúpla práve z lusku. Má nádhernú farbu a je vyslovene fotogenický. Keď som varila z mrazeného hrášku slovenského, tak ten bolo treba variť dlhšie, možno som mala na taký len smolu, ale dosť ma to zmiatlo vtedy. Vhodila som ho do karfiolovej polievky, tak ako som bola navyknutá  pri nemeckom, až tesne pred dovarením.
Už som tam mala aj zaopražku a musela som ešte variť nejakých 15 minút, kým nezmäkol.  Čas na uvarenie si upravte podľa potreby.
Maslo v hrnci rozohrejeme a vsypeme do neho hrášok. Ja som ho premiešala a dala pod pokrievku.
V smotane rozšľaháme múku a vlejeme k hrášku. Privedieme k varu a tichým bublotom necháme asi 7  minút redukovať. Ja som mala hrášok po tejto dobe akurát a tak som vypla. Posolíme, okoreníme čerstvo drveným korením.

hrasok po uvareni
DM nechcel iné korenie,nechcel dusenú cibuľku, chcel to takto a takto to budem teda varit.

Hrášok na smotane sa podáva s varenými zemiakmi, opekanou údeninou a volským okom.  Ja som varila večer, kým prišiel DM z práce a musela som prihrievať v mikrovlnke. Červená cibuľka sa v nej ako keby uparila a chutila vraj mimoriadne dobre…takže toto je taký môj prvok naviac, oproti tej maminkinej z Jihlavy.

Uložiť

Uložiť

2 názory na “Hrášok na smotane

  1. lenka

    To je ta naše chuťová paměť! Jednou jsem dokonce četla příběh o tom, jak starý muž s vědomím blížícího se konce chtěl ještě jednou ochutnat nějakou pochoutku svého dětství (už si nepamatuju, co to bylo ani jak to dopadlo…) Ale taky si jsem jistá, že třeba hovězí na česneku, jaké dělávala moje manka, už NIKDY v životě neochutnám! Přeju Dobrému manželovi ještě hodně povedených talířů s hráškem na smetaně! Mimochodem: miluju ho taky! (hrášek…i toho svého, samo).
    Hezké léto Vám přeje Lenka z Litoměřic.

    1. vybusna Autor

      Lenka, aka som rada, ze vas vidim. No leto bude o vnucatach….ved to poznate :o)
      pekny den

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.