Jarné špagety so zelenou špargľou

 

spagety hlavna

Aj ked …ja mam najradsej jesen a ostatne rocne obdobia su mi tak povediac….jedno,  jar po jeseni tolerujem najviac, pretoze si nahovaram, ze varim jarne. A ja varim velmi rada.  A samozrejme velmi rada jem…..bohuzial, btw pri tejto prilezitosti, Vam oznamujem, ze som uz dala dolu z tej mojej morbidnej nadvahy 40 kil!!!!! Som sa vcera odvazila a milo ma to potesilo. Pre tych co ma nepoznaju….nedeste sa, uz vyzeram lepsie, ale radsej si ma nepredstavujte ako som vyzerala pred dvoma rokmi. Raz ked sa odhodlam, tak sem vlozim fotky Pred a PO. Ale to este potrva . Moj ciel som zatial dosiahla a je na case prijat dalsi. Nuz ale naspat k receptu. Zelena spargla je pre mna naozaj kralovska zelenina….milujem ju a ked sa chcem naozaj odmenit, tak si kupim tuto co dnes. Je to mladucka spargla, tenucka, bez znamky vlakien, je skvela….az na tu cenu. Takze ano, dnes som sa odmenila za ten vahovy ubytok. A ja som sa uzasne najedla.

Cas pripravy Čas prípravy: 15 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2  moje porcie pre niekoho by to bola mozno 1

Suroviny:

100 g celozrnne spagety
200 g zelena spargla
100 g mrazeny hrasok
100 g baby spenat (listy)
6 hlaviciek cervenej redkovky
kusok poru
hrsticka piniove orechy (alebo mandlove lupienky)
6 strucikov cesnak
30 g maslo (asi dva orechy) + 2 pl olej
2 PL smotana
sol, cerstvo mlete korenie

ja som posypala na zaver tvrdym balkanskym syrom na salaty..ale nemusi byt.

spagety zelenina

 

Postup

 

Podla navodu na obale uvarime spagety.
Ako som pisala v uvode, tak som kupila velmi mladu sparglu, ta sa da jest fakticky surova. Ale ja som ju , spolu s mrazenym hraskom,  oblansirovala t.j. na 5 minut som ju dala do vriacej slanej vody a premyla ju v ladovej vode.
IMG_1418

Keby som kupovala normalnu , tak ju pokrajam na  *vidlicku* a dam varit, kym nie je makka. To iste aj s hraskom. V Nemecku je mrazeny hrasok, naozaj mlady a sladky….ten staci len preliat horucou vodou na sitku a mozem jest….chuti tak , ako keby som ho prave vylupla zo struku. nedavno som kupila mrazeny hrasok na Slovensku….no velke velke sklamanie….mozno som mala smolu…ale musela som ho varit v polievke, tak dlho ako zemiaky, sla som z toho do kolien a sladky veru tiez nebol. Este raz vyskusam a uvidim, ci som mala smolu, alebo zase sa predava na Slovensku nieco, co je predrazene a malo kvalitne.
Takze mame pripravenu zelenu zeleninku.
Cervenu redkovku a cesnak osupeme a naplatkujeme, por nakrajame na jemne pruzky.
Maslo s olejom rozohrejeme a vhodime nan cesnak, malicko ho orestujeme, akonahle je len trosicku zarestovany, vhodime redkovku, por a oriesky.

spagety oriesky
Porestujeme maximalne minutu . Spenatove listy oplachneme na sitku,  pod tecucou studenou vodou, len ho otrasieme od najvacsej vody a vhodime na panvicu.
Toto som uz raz pisala….nezalezi, ako vela ho budete mat…vzdy ho bude malo. Po polminutovom orestovani Vam z neho ostane len zlomok :D. Krehkym baby listom staci naozaj len pol minutu. Niekde som citala recepty, kde ten  baby spenat dusia 20 minut….tak to nechapem, fakt nechapem.
Spenat pred a spenat po.

spagety spenat pred spagety spenat po

 

 

 

Po orestovani spenatu, vsetko v panvici osolime, okorenime a prilejeme tak 2 PL sladkej smotany.
Pridame sparglu, hrasok a vsetko premiesame so spagetami.
Posypeme sekanou petrzlenovou vnatou, alebo zeruchou. Ja som nakrajala nadrobno este cerstvu redkovku a posypala balkanskym syrom.
Toto jedlo je velmi rychle pripravene, najdlhsie a varia spagety, popri ich vareni stihnete oblansirovat, orestovat, ochutit…..a este Vam ostanej aj cas.

5 názorov na “Jarné špagety so zelenou špargľou

  1. nigina

    Minkaaaá, ja som sem prišla ti niečo povedať a zrazu taká krása… tá fotka prvá, druhá… krásna zeleň ma oslovila. No nádherné…
    No a čítam, že si dala dole 40 kg… to je fantastické. Nemohla by si mi poradiť? Tiež by som chcela dať dole… Ak sa ti bude chcieť, tak mi napíš v maili, pls. Furt neviem začať.
    Minka, napadlo mi, že či tie nominácie blogov nedali z My Taste… ?

    1. Anonym

      niguska, tak my taste s tym absolutne nema nic spolocne, skratka sa s tym zmier, ze ta niekto prihlasil, komu sa Tvoj blog pacil. Ja som sa tiez o tej sutazi doz¨vedela tak, ze mi z tej stranky zacali sem chodit ludia.

  2. nigina

    Ani som si nevšimla, že si bola anonym…až keď som si mrkla, keď si ako výbušná napísala 😀 … lebo nik mi nehovorí niguška, iba ty 🙂 moja rozmilá výbušninka 😀
    Bola som ti dať hlas a dobre som sa zasmiala, po prečítaní …“sme spokojný okrúhly pár “ 🙂
    Neklameš tak trocha? buď už nie si taká okrúhla alebo nie si spokojná…?
    No ani ja nie som so sebou spokojná a vlastne som chcela, že či si ťa môžem na FB pridať medzi friendov? 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.