Cestoviny „Verdure“ – pre začiatočníkov

Keď som pred mesiacom vložila recept pre začiatočníkov ,na varené hovädzie s omáčkou , ako falošné španielske vtáčky, písala mi mladá pani, že to ako keby som pre ňu, tam vložila.
Že jej babka španielske vtáčky robila a nevedela sa ich dojesť. Maminka ich nerobievala vôbec, presne pre ten dôvod, ktorý som spomenula, že si nevedela urobiť vhodný plát mäsa na roládku. A v žiadnej reštaurácii, ani v slovenskej, ani v českej, nikde na karte , španielske vtáčky,  nie sú.
Asi ani všetci,  žijúci,  profesionálny kuchári, urobiť mäso na roládu nedokážu….chcelo by sa povedať.
To samozrejme tak nie je, naši kuchári sú šikovný, aspoň tí, čo pracujú v slušných reštauráciách a hostincoch.
Skôr,  je to príliš prplavé jedlo, ktorého prácnosť,  nemá dostatočný výtlak, pretože už nie sú také žiadané, ako boli kedysi.  No dosť o španielskych vtáčkoch.
Skrátka mladá pani sa mi chcela poďakovať, za veľmi popisný, začiatočnícky recept,  čo ma nesmierne potešilo. Moja práca, čo sa týka takého receptu pre začiatočníkov, minimálne v pár prípadoch, došla k úžitku.
Toto je presne také,  isté jedlo, ktoré sa budem snažiť, rozpísať podrobne aj s takými radami, ktoré už gazdinky, ktoré sa nerátajú medzi neskúsené, vedia.
Možno by sa našlo aj viac takých pripomienok, ktoré zabudnem a ak mi ich napíšete v komentároch, tak budem nesmierne rada a ja ich tam dodatočne zakomponujem.
Pri názve tejto pasty, som sa pobavila pri spomienke, keď prišiel šéfkuchár Pohlreich, zlepšovať stav kuchyne do nejakej reštaurácie a tam bol majiteľ, presne taký človek, ako Pohlreich vždy kritizoval.
Človek, čo sa do gastra absolútne nerozumie a kúpi si stravovaciu prevádzku, bez toho, aby obetoval nejaké peniaze na to, aby zaplatil človeka, čo má o tom vedomosť.
Pohlreich si objednal pastu „Primavera“ a tam boli nejaké kolieska klobásy s lečom, ako omáčka.
A on sa ho pýta: viete čo znamená pasta „Primavera“? A majiteľ odpovedal, že sú príma, že chutia výborne. :-).
Pohlreich skoro upadol do kómy.
Mimochodom „primavera“ je po taliansky jar, takže tá pasta znamená, že sú to jarné cestoviny, robené vyslovene s tou jarnou,  krehkou zeleninkou, ako je špargľa, hráškové lusky, mladá cuketa a podobne. Tak,  do pasty primavera  sa dá  pridať hocijaká zelenina a v Severnej Amerike Vám tam dajú aj smotanu. Nech je už výklad „Primavera“ aký chce, ale rozhodne neznamená, že sú príma a skvelé a lečovú zeleninu s klobásou  tak nazve len diletant.
A prečo o tom píšem?
Aby ste vedeli, že „verdure“ je po taliansky zelenina, takže Pasta Verdure ,  sú vlastne obyčajné,  zeleninové cestoviny. Tak.

Suroviny:

Na tri  porcie budeme potrebovať

1 malá cuketa
1 malá brokolica
1 chilli paprička
400 g plechovka krájaných paradajok
1 cibuľa
2 cesnakové strúčiky
vetvička rozmarínu
2 polievkové lyžice olej
veľký orech maslo
zarovnaná čajová lyžička soľ
čerstvo drvené korenie
1 malá lyžička hnedý cukor
syr parmezánovitého typu
400 g cca cestoviny

Postup

Cuketu ošúpeme a pokrájame na kocky.
Miesto brokolice, môžete použiť baklažán, ale mne on zúfalo nechutí a nechutí ani DM.  Ak použijete baklažán, tak ten dobre umyte a nemusíte ho šúpať, ale nakrájať na kocky priamo.
Ja teda pracujem s brokolicou.
Brokolicu musíte dôkladne spracovať na malé kúsky. Ak máte tie kvietky, ktoré tvoria hlavu, zafarbenú do hneda , znamená, že už začali hniť, tak ich rovno zrežte. Medzi nami, ja zrezávam, tie kvietočky aj keď sú v poriadku, nejako mi vadia. Zrezávajte rovno nad košom, alebo nad veľkým kusom papiera, bude to neskutočný bordel.
Rozrežte ho na maličké ružičky a každý hlúbik na kúsky, vrátane toho veľkého.


Chilli papričku nakrájame na prúžky, ja semienka nevyhadzujem a dávam aj tie.
Očistenú cibuľu nakrájame a cesnak naplátkujeme.
Brokolicu dáme variť pod pokrievku,  do studenej vody s 1 veľkou lyžičkou soli.
Varíme ju 10 minút, od doby čo ju postavíme na zdroj tepla.
Po desiatich minútach, ju vyberieme  a odložíme bokom.
V rajnici rozohrejme olej a orestujeme cibuľu, cesnak a papričku.


Na ten základ pridáme cuketové kocky a hneď dáme aj vetvičku rozmarínu.

Rozmarín nechávajte v celku, aby sa Vám po uvarení omáčky dal pohodlne vytiahnuť a vyhodiť.
Pridáme hrudku masla.

Maslo necháme roztopiť a porestujeme všetko 3 minúty.
Pridáme predvarenú brokolicu, premiešame.
Ak sa Vám to zdá príliš suché, tak znovu pridajte orech masla – ja som veru pridávala.
Pridáme celú plechovku krájaných paradajok aj s nálevom.
Premiešame a pridáme nejakých 6 lyžíc horúcej vody.
Omáčku dusíme 10 minút a vypneme.
Vyberieme rozmarínovú vetvičku a vyhodíme.
Medzitým dáme variť vodu na cestoviny.
Odporučujem malé a ja som si vybrala tieto.

Volajú sa Orecchiete. Sú naozaj malé a Vy si vyberte aké chcete, také malé penne by tiež neboli márne.
Cestoviny uvaríme v slanej vode, podľa návodu na obale.
Ak máte podľa Vášho názoru , omáčku príliš hustú, môžete ju nariediť pár lyžicami vody, v ktorej sa varili cestoviny. Ja som do takého stavu omáčky , ešte vodu pridala.


Omáčku ochutnáme a mne sa zdala trošičku kyslastá od paradajok a viem, že DM má rad sladšie, tak som spokojne primiešala lyžičku hnedého cukru.

Ak máte doma, balsamiko (ocot, alebo redukciu),  tak spokojne pridajte pár kvapiek, ale kvôli tomuto receptu, ak ho nemienite používať, tak ho nekupujte. Ja ho mám, pretože si ho pridávam do zeleninových šalátov.
Biely cukor používam, len do múčnikov, kde by hnedá farba cukru farbila.
Nie priatelia, hnedý cukor nie je „zdravší“. To je fakt obyčajný blábol. Zdravý cukor neexistuje. Je to presne taký istý,  povolený jed, ako aj biely cukor a naša civilizácia je na ňom bohužiaľ závislá.
Ja používam hnedý preto, pretože má o jeden priemyselný, spracovateľský krok menej , ako biely. Ide o čistenie z hnedej, na bielu farbu. Zdá sa to maličkosť, ale priemyselné spracovanie znehodnocuje potraviny ako také  a zvyšuje energetické zaťaženie planéty. Každý musíme nejako začať, tak skúste vymeniť biely jed, za hnedý jed 🙂 .
Cestoviny pred koncom varenia ochutnáme,  či im už varenie skôr neuškodí.
Cestoviny uvariť, sa zdá, že je to najľahšie. Ale poviem Vám príklad.
Dobrý Manžel, keď sme chate, tak sa vždy opýta, kto varil cestoviny, či ja, a či niektorá iná dáma z rodiny. Keď vie že ja, tak si ich naberie neúrekom. Inak, pristupuje s naberaním s veľkou obozretnosťou a pýta sa, či sme varili cestoviny čo som kupovala ja, alebo nie ja.
Cestoviny uvarené úplne do mäkka, bývajú bľazgavé, lámu sa a sú vodovo,  nechutné.
Dobre uvarená cestovina musí byť tak akurát na zhryz a záleží aj od kvality cestoviny. Na cestovinách nikdy nešetrím a nikdy nekupujem tie lacné.
Záleží samozrejme na Vašej peňaženke. S tým sa nedá nič robiť. Každý sa musíme prikrývať perinou, na akú máme a šetriť sa dá jedine na strave.
Cestoviny,  akonáhle sú uvarené, tak hneď vyberieme z vody a necháme odkvapkať.
Ak ich budete podávať hneď, tak ich nepremývajte pod vodou. Radšej vždy uvarte čerstvé, ako by mali ostávať.
Je to práca naviac ja viem.
Práve tie lacné cestoviny, vydávajú strašne veľa škrobu, takže niekedy sa premyť musia, ak tak, tak veľmi opatrne.
Ak viete, že sa všetko zje, môžete cestoviny hneď zmiešať, veľmi obozretne, s omáčkou.
Ja to robievam tak, že urobím dve porcie, ktoré rovno položím na taniere a zvyšok omáčky a čisté cestoviny, položím na stôl. Kto chce , môže si dobrať a vymiešať si to priamo na tanieri.
Nikdy!!!!! Vážne nikdy nevymiešavajte cestoviny s omáčkou, pokiaľ viete, že sa pokrm nezje okamžite. Nikdy!
Do chladničky odložte zvlášť omáčku a zvlášť cestoviny, ak ste ich  uvarili viacej a ostali Vám. Nezabudnite tie cestoviny prikryť aby neoschli.
Keď budete prihrievať, už uvarenú omáčku, vždy pridajte do nej pár lyžíc tekutiny.
Ak všetko zmiešate dokopy a necháte na neskôr, znehodnotíte tým, jednak cestoviny, ktoré vypijú všetku vlhkosť z omáčky, stanú sa práve tými bľazgavými a beztvarými. Omáčka sa zredukuje, znehodnotí a ostanú Vám suché , málo výrazné,  cestoviny.
Jednotlivé porcie posypte buď parmezánom, alebo grana padanom, alebo ešte lepšie, ten syr položte na stôl, nech si každý nasype koľko chce.
Ide o to, že tento druh syra má svoju chuť, ktorá ho špecifikuje a niekto ju nemusí mať rád, tento syr sa neťahá a preto je výnimočne vhodný na cestoviny. Syr môžete uchovávať, dobre uzatvorený v mrazničke, kde počká na svoju príležitosť. Neriskujete, že Vám úplne prezreje, alebo nedajbože splesnivie.
Ak viete, že u Vás tento druh syra nejde, tak použite nejaký, ktorý Vám chutí a môžete porcie posypať rovno.
Ak Vám ostal rozmarín, tak ihličky nasekajte na veľmi jemno a nasypte ich, nie priamo na cestoviny. V žiadnom prípade rozmarín nenechávajte v celých ihličkách.
Rozmarín má výraznú živicovú chuť a radšej ho posypte nejako ,ku kraju taniera.
No a už neviem, čo by som Vám k tomu mohla tak viacej napísať.
Môžete ma smelo osloviť, budem len rada ak budem vedieť poradiť, respektíve ak Vy máte niečo k tomu naviac, napíšte čo si myslíte. Človek sa učí celý život.
No a na záver, ak aj máte doma človeka výrazne zameraného na mäso, nebojte sa toho, určite si pochutí, pokiaľ neodmieta taliansku kuchyňu.
U nás tento typ pokrmov je veľmi vítaný. Už sa tešíme na chatu, kde dúfam, dopestujeme tak ako vlani, veľa patizónov a indickú uhorku, z týchto budú tieto „verdure“ tiež vynikajúce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.