Gennarove rýchle špagety

spagety hlavna

Neviem ako je to u mladšej generácie, ale v tej mojej obstarožnej ….keď gazdinka povie, že varila, alebo ide variť špagety, resp. nejaké cestoviny..tak sa na to pozerá s takým, akokeby dešpektom. Toto sa varieva, keď sa vraciame z dlhšej cesty domov a nemáme čas na „poriadne“ jedlo, toto sa varieva, keď je človek tak lenivý, resp. chorý a nejako ináč hendikepovaný , že na nič iné nie sú sily. A toto varievajú tak jedine začínajúce kuchárky. Za plnohodnotné cestoviny sa považovali kapustné fliačky a aj to, len za predpokladu, že tie cestovinové fliačky boli urobené doma.  Ak sa urobilo mäso s omáčkou a k tomu kolienka…tak to okamžite znížilo rating kuchárky.  Takto som bola vychovávaná aj ja….ak moja maličká dcéra v Selciach referovala, že som urobila paprikáš s kolienkami…moja mamka okamžite povedala….“no, len aby sa jej to od ruky odsr…o“ a aby sa mi to teda od ruky neodsie..o, tak som poctivo hádzala prílohové halušky, krájala fliačky a robila kysnutú knedľu.
Keď bol môj Dobrý Manžel prvý rok v Mníchove bezo mňa, chodievali na obed k talianom. Ja som raz nevedela pochopiť, že mu tá pizza furt chutí a on ma ubezpečoval, že tam nevaria len pizzu, ale aj cestoviny…tak nejako ma nepresvedčil..tak okrem pizze, furt cestoviny….ved to je všetko na jedno kopyto. Moja Dobrá Cerka sa raz rozprávala s nejakým Talianom o slovenských zvyklostiach  a on sa pýtal, aké druhy cestovinových receptov pozná…a ona mu hovorí…nejedávam žiadne špagety, žiadnu  pastu…..on na ňu vyvalil oči a opýtal sa…Bože a to čo potom jedávate. Ja som mala predstavu, že cestoviny sa dajú robiť jedine s omáčkou z mletého mäsa, potom omáčkou z húb a potom s kečupom a strúhaným syrom eidamom. Raz som bola u susedy a ona práve robila večeru.. do špagiet premytých horúcou vodou, dala kocky syrokrému, rozmiešala a dala  ešte kečup….
Keď som sa do Mníchova prisťahovala, tak som DM začala varievať obed do škatuľky a po nejakom polroku mi povedal, že by si už veru dal penne arrabbiata….tak som išla do obchodu a kúpila hotovú omáčku a kydla mu to k penne….tak zjedol, ale povedal, že to sa ani náhou nepodobá na tú od Talianov. Tak mi našiel rcp…vtedy ešte gugl negugloval tak ako teraz a nebola databáza rcp , pinterest neexistoval a o nejakom prekladači som mohla len snívať. A urobila som svoje prvé ragú arrabbiata. Potom Carbonara a ako tretie som sa naučila Emiliana. Pri týchto rcp som si nepripadala ako nanič kuchárka, pretože boli správne slovensky  hutné. No až keď Jamie Oliver začal propagovať svojho dobrého kamoša talianskeho kuchára Gennara Contalda a na svojom variacom jutubovskom kanále má plno talianskych rcp, som sa naučila, že tie Talianky sú vlastne super kuchárky, vedeli uvariť za 10 minút skvelé cestoviny, ktoré chutili zakaždým inak. Až teraz v tejto dobe, keď sa tá naša klíma podobá tej tropickej talianskej, keď už nechodíme rúbať drevo a  vďaka moderným hračkám máme tak málo času, vieme oceniť rýchle a ľahké a fresh recepty talianskej kuchyne.
Ja ako odchovanec ťažkej a mastnej domácej kuchyne, kde sa nedeľný obed začal variť v sobotu a dokončil v nedelu  tesne pred dvanástou, som sa fakt dlho nevedela zmieriť s týmto štýlom varenia a teraz si mlátim hlavu o múr ….ja debil…koľko horúcich dní som prestála pri sporáku a vyprážala šnicle, alebo piekla zemiaky na plechu ku krkovičke, alebo dve hodiny varila guláš …Tento rcp mi poslal , ako inak DM a môžem povedať, že presne spadá do tej kategórie……o 15 minút už jete a jete veľmi dobré a kvalitné jedlo. Sú vyše 30 stupňové teploty….už preto aby sme neboli ošľahané mastnými výparmi a plynovými horákmi a máte ten istý iracionálny pocit, že ste zlá kuchárka, ak dokážete  o15 minút od začiatku varenia sedieť za stolom a oddávať sa jedlu, tak ten pocit hoďte za hlavu….doma Vás isto pochvália a Vy môžete ísť niekam k vode, ošľahať sa čerstvejším vzduchom.
Napísanie tohto intra mi namôjdušu trvalo dlhšie, ako to varenie……

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

 

Tenké špagety pre 2 osoby
250 g Prosciutto, alebo iná sušená šunka + pár plátkov naviac
1 červená hrubostenná paprika (zelenú nepoužívajte)
1 menšia červená cibuľa
1 čerstvá chilli paprika
1 zrelá paradajka
zväzok petržlenovej vňate
2 PL strúhaný parmazán
šťava z pol citróna
3 Pl olivový olej

spagety surovina

Postup

Gennaro doporučuje cestoviny, ktoré volá taglieriny….keď ich ukazoval, pripadali mi ako hrubšie rezance, ktoré sú dlhé ako špagety. U nás v samoške ich nemali, tak som kúpila tenké špagety.
Dáme variť vodu a varíme cestoviny podľa návodu na obale. Je dôležité dať najskôr variť tie cestoviny, ako robiť omáčku…..
Cibuľu nasekáme na tenké rebrá. Červenú papriku očistíme a nakrájame na tenučké prúžky, chilli papriku tiež. Paradajku rozkrojíme , vyhodíme komplet celé mokré vnútro a nakrájame ju na malé kocky.
Pršút, alebo inú sušenú šunku nakrájame na kocky.  Oravskú, alebo anglickú slaninu nedoporučujem…ak už,  tak radšej potom nejakú šunku, ktorá ma trošku tukového okraju. Všetko by malo byť krájané na tenučko.
Na hlbkej panvici rozohrejeme olej, pridáme rebrá cibule a minútku miešame, pridáme sladkú a chilli papriku, kocky šunky. Premiešame a pridáme naberačku vriacej vody, v ktorej sa varia cestoviny. Nechceme aby bola zelenina a cibuľa restovaná, chceme skôr aby bola podusená. Nič nesolíme, pretože pršút a voda sú slané. Vedľa na malej panvičke, opečieme pásiky  šunky a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
Podusíme a pridáme ešte trochu vriacej vody a necháme dusiť, kým sa nedovaria cestoviny.
Cestoviny priamo z hrnca, bez …božeuchovaj….premývania, preložíme ku omáčke..preto musí byť tá panvica hlboká, aby sa sa nám to zmestilo. Všetko premiešame.. pridáme paradajkové kocky, nasekaný petržlen. Ak sa nám zdajú špagety suché…tak ešte pokropíme vodou zo špagiet a všetko poriadne prehrejeme.
Panvicu stále nechávame na zdroji tepla.
Pridáme strúhaný parmezán, premiešame….Gennaro v tejto fáze ešte pridal asi 1 lyžicu panenského olivového oleja. Nakoniec zastrekneme citrónovou šťavou..
Preložíme na taniere a pokladieme upečenou šunkou.
DM sa nesiel dochváliť…nesmierne si pochvaľoval, že to nebolo „prevarené“, že do čoho zahryzol to cítil…či paprika, či paradajka, ktoré nestratili svoju chuť, ale boli pritom mäkké…no a ten citrón Vám dodá taký letný fresh pocit.
Za moju rodinu…top jedlo.

9 názorov na “Gennarove rýchle špagety

  1. Mijaita

    Moooc hezky rc, i kdyz uvarim bez masa. Syry mam dva, volovec i parmezan. Tak budou 2 porce. Dnes jsem na cukete, zitra jsi na rade ty! 🙂

    1. vybusna Autor

      jeeeeej dievcatko….tak taky svetobeznik ako Ty, ked pochvali , tak to si musim naozaj velmi vazit…..naozaj dakujem…potesila si ma.

      1. Mijaita

        Milá Výbušná, světoběžník vidí a jí na ulicích, z papíru jedí lidé rukou suchou rýži, nebo u stánků jednoduche lahůdky typu brambora ve vajicku, bramborova kase v bramborove placce, rýže s fazolema, kureci maso atp. Zádná zlatá vejce! 🙂 krome toho ceska a slovenska kuchyne je jedna z nejlepsich! I kdyz velmi chutna treba v Turecku, po týdnu zatoužíš po ceské bramboracce.

        ŠPAGETY byly tak vynikajici!! Mam jeste na jedno jídlo. Jako skoro kazdy rec, jsem si je malinko upravila. Jak jsem psala, nedala jsem uzeninu. Na dve porce byly dve papriky a 2 rajcata. Sušenou papriku jsem spejchla na chili bazalkovém RACIOLu, ktery uz konecne je k dostani i u nas. Zasypala jsem volovcem, ale s parmezanem je to opravdu lepsi. Recept jsem si prepsala a pridala do zlateho fondu mych oblibenych jidel.

        Recept je tvoje invence?

          1. Mijaita

            Jsem to nejak nepozorne cetla, uz to vidim. Jinak nemyslim, ze prekopala, jen jsem nedala uzeninu. Ano, je to s ni uplne jine, ale mne by bylo tezko. Rajsky se mi nechtelo loupat, tak jsem je dala az na konec. Kdykoliv jindy je zas pridam, jak pises. Rozhodne jsi mi obohatila jidelnicek. Recept neni dogma, mnohdy jen inspirace. Mam jeste jednu porci a uz ted se tesim na ni. A taky na dalsi tvuj recept, ktery jsem si ulozila v RSS 🙂
            Hlidej, hlidej, ja ted hlidala tyden – cestovala jsem s vnukem po Morave!

  2. Tigi

    och mňam, tak toto by som si ako veľmi dala hneď… práve sme došli zo Slovinska, hladní ako vlci a doma nič. Reku keď nič v chladničke, kuknem čo nové na internete. A teraz slintám a už viem čo pôjdem zajtra kúpiť do obchodu, aby som po práci mohla tento skvost ukuchtiť. Zdravím kamarátky (obe) 🙂 Tigi / Zuzka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.