Cestoviny s klobáskovou náplňou a brokolicou

cestoviny hlavna

 

irsky17. marec je  Deň Sv. Patrika a vtedy sa v Írsku všetko zafarbí na zeleno. A nielen v Írsku, ale všade na svete kde žijú aspoň dvaja ľudia írskej národnosti. Jedia sa zelené jedlá, pije sa zelené pivo, oblieka sa v zelených farbách a ráno po bujných oslavách majú všetci zelené tváre.  V Mníchove býva každý rok pochod z príležitosti tohto dňa a je to veselé, chodili sme len na ten pochod, do IrishPubov by sme sa nedostali a pri všetkej úcte, nemali by sme tam ani odvahu vstúpiť :-). Potom sme tieto pochody prestali sledovať a začali sme len variť na zeleno a na zeleno to bude aj na Zelený štvrtok, ktorý tento rok vychádza na 29. marec. Takže Írčania : Všetko najlepšie ku Dňu Sv. Patrika.
No a k samotnému receptu, ktorý z tejto príležitosti varím.
Moja Dobrá Cerka je gazdiná a som na ňu patrične hrdá. K perkeltu a paprikášu nevarí kolienka ale nahádže prílohové halušky.  Buchty na pare nekúpi mrazené, ale si ich dá vykysnúť,  palacinky nekupuje v prášku a puding uvarí a nekúpi ten zakonzervovaný stabilizátormi. A keď varí fazuľovú, tak si fazuľu    poctivo namočí a nekupuje tú v konzerve. A sviečkovú varí minimálne raz za mesiac a halušky s bryndzou hádže raz za dva týždne. A občas príde z práce  a len tak,  z pasie o ôsmej večer upečie koláč na raňajky.  A každé ráno spoločne  raňajkajú ako rodina s detičkami za stolom.   A popri tom musí podávať tvrdé pracovné výkony a mať doma dve malé deti a z toho jedného autíka nie je nič ľahké. A tak spolu s Dobrým Zaťom bojujú a snažia sa byť normálnou rodinou. A chvalabohu sa im to darí.  Občas ale chcú obidvaja jednoducho vypnúť a tak si svoje povinnosti uľahčia ako vedia. DC mi minule povedala, že nie je schopná variť z polotovarov práškových, konzervovaných, ale žeby rada skúsila niečo z čoho by nemala pocit že je zlá gazdiná. Tak som sa snažila pohľadať niečo , čo by uľahčilo prácu z varením. Neviem či som ju pochopila správne a hľadá niečo takéto…v každom prípade, jedlo je fajné fajné fajné. Ja viem, že stále len vychvaľujem čo uvarím, ale ja som si na tomto nenormálne dobre pochutila a bolo to naozaj uvarené raz dva. Keby som nechcela variť cestoviny v tej istej vode, čo som varila brokolicu, tak by bolo jedlo hotové za čas, za ktorý sa uvaria cestoviny.

 

Cas pripravy Čas prípravy:  15 minút + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 veľké porcie

Suroviny:

350 g brokolicové ružičky
200 g neúdená klobáska na grilovanie
2 cesnakové strúčiky
štipľavá paprička
3 PL olivový olej
200 g kvalitné cestoviny

cestoviny suroviny

 Postup

 

Brokolicu rozoberieme na ružičky. Hlúb som nedávala, ale nevyhodila som ho, urobím si ho ako prílohu k nejakému mäsu.
Ružičky dáme variť do osolenej vody,  nevarte dlho.  Brokolica by mala byť správne  al dente uvarená do 10 minút od začatia varu Pokiaľ preferujete brokolicu úplne mäkkú,  tak varte dlhšie.
Kým sa varí brokolica, ošúpeme cesnak, naplátkujeme ho a nakrájame jemné prúžky pálivej papričky. Dáme do hlbšej panvici rozohriať olej a orestujeme papričku a cesnak. No a nakoniec do panvice rozdelíme klobáškovú náplň, ktorú sme vytlačili z črievka.

cestoviny klobasky

 

Poriadne to premiešame a orestujeme.
Do panvice dáme odkvapkanú brokolicu a znovu všetko premiešame a vareškou poprípade presekneme väčšie ružičky.

cestoviny omacka
Akonáhle vyberieme z vody brokolicu, do tej istej vložíme obľúbené cestoviny a uvaríme ich.
Po uvarení ich vložíme do panvice, všetko premiešame. Mne sa zdalo, že to mám trochu suché, tak som to poriadne vykropila ešte vodou, v ktorej sa varila brokolica a cestoviny.

Uložiť

Uložiť

Názor na “Cestoviny s klobáskovou náplňou a brokolicou

  1. lenka

    ….také fajné klobásky ja tu v Čechách na malom mestě naozaj nezoženiem, čo narobim 🙁
    Ahoj Míno, byla jsem měsíc v Austrálii, tak rychle doháním a sleduju, co tu máš nového. Mám teď hezkou historku s vařením. Kamarádka hlídala nemocnou vnučku a ta nic nechtěla jíst. To se dá pochopit. Ale ta babička už byla zoufalá a prosila ji, ať řekne, na co by měla chuť. A malá hovorí: Tak svíčkovou! Sice se uprostřed týdne nikomu dělat svíčkovou nechce, ale i tak byla babička ráda. Dlouho jí ale radost nevydržela! Vnučka dodala: Ale bez tý omáčky!!!!!
    Krásné velikonoce!
    Lenka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.