Špagety s cuketovou omáčkou

spagety hlavna

Najprv som čítala kdesi recept na cuketový tatarák…no …od klasického tataráku to malo samozrejme ďaleko, ale skúsila som . Tatarák by som to osobne nenazvala, ale ako nátierka na hriankach výborné…A potom som si predstavila ako by chutilo niečo podobné so špagetami…pridala som k tomu kdesi čosi, odobrala som kdesi čosi aby sa to čo najviac priblížilo k našim rodinným chutiam…škoda, že tu nie je Dobrá Vnučka…tá by ich bezpochyby ocenila najviac….poznám svoje cievčatko….

Cas pripravy Čas prípravy: 20 minút
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Zdravá cuketa…tá moja vážila 460 gramov
200 g sekané paradajky v konzerve
200 g pasírovaná paradajková šťava
1 cibuľa
3 veľké cesnakové strúčiky
5 PL olej
1 čl soľ + čerstvo mleté korenie
nasekaná petržlenová vňať
tvrdý syr na strúhanie typu grana (parmezán)
300 g celozrnné špagety na uvarenie

Postup

Dáme variť špagety, podľa návodu na obale. Ja som použila celozrnné…a podľa môjho oka ich bolo cca 300g. Nemusíte dávať toľko, riaďte sa podľa toho, koľko potrebujete…
Kým sa varia špagety v osolenej vode, obielime cibuľu a cesnak.
V hlbokej panvici rozohrejeme olej a porestujeme  nasekanú cibuľu a cesnak.
Kým sa varia špagety a restuje cibuľový základ 🙂 , cuketu umyjeme a bez obielenia, tak ako je…nastrúhame na veľkej slzičke. Nemusíme ju dávat postáť na vypotenie…. môžete ju rovno vložiť na cibuľu…Pridáme kúsky nasekaných konzervovaných paradajok a pasírovanú paradajkovú šťavu. Samozrejme, ak máte vlastné paradajky, ktoré dozreli na ozajstnom slnku, nebude nič ľahšie ako použiť priamo čerstvé plody. V tom pripade by som doporučila najskôr  pokrájané paradajky na tej cibuli  podusiť  s troškou vody a až potom pridať cuketu. Keďže ja také paradajky nemám, tak používam tie z konzervy, pretože dúfam, že pestovatelia majú natoľko rozum a nedávaju na konzervovanie  nezrelé a rýchlené plody. Toľko k paradajkám.

spagety suroviny
Takže máme na panvici cuketu, paradajky a šťavu…všetko posolime, pokoreníme čerstvo drveným korením, zamiešame. Pridáme za varešku vriacej vody v ktorej dovárame špagety a dáme dusiť na 10 minút pod pokrievku.
Hotovú omáčku odstavíme.

spagety po uvareni

K omáčke pridáme potrebné množstvo uvarených špagiet, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a posypeme čerstvo strúhaným syrom…

Je to rýchla, lacná, letná záležitosť, s ktorou urobíte veľkú parádu…teda aspoň ja som urobila.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.