Bryndzove pirohy z Oravy

pirohy hlavna

Sme druhy tyzden na Slovensku. Mamke s uspechom vymenili bederny klb a my sme vymalovali v Selciach rodicovsky dom…….a stale upratujeme, menime koberce, perieme a tak. Stihli sme s Dorkou zaludocnu virozu, par vyletov a medzitym neustale varim. S Dobrou Svagrinou to mame podelene…ona robi polnohospodarstvo a ja varim a peciem.  A kedze varim niekomu inemu ako Dobremu Manzelovi, tak varim vskutku *exoticke jedla*, kore som jakziv, nieze nevarila, ale ani nejedla. Napriklad v sobotu….DS objavila v skleniku vosky….s voskami treba zhurta a tak si pripravila postrek a musela zlikvidovat salat…..dobrych,  zdravych 15 hlavok , ladoveho salatu. Boze, co s nim. Dobry Brat sa ohromne potesil….bude salatova polievka!!!!!!!!  Tak o tom som pisala…. ani nejedla, ani nevarila…a mamka po narkoze. Tak som varila, ako vedela. Vraj dobra, ale ina ….., no  co ja viem preco ina….vecer, ked som prisla domov, som zapatrala a zistila som, ze ja som ju uvarila so zemiakmi a tie tam nepatria….no co uz. Ani vyfotit som nestihla….aj ked som si postup napisala….bohvie, ci ju este niekedy uvarim.  A pirohy s bryndzou….bratova rodina sa ide za nimi zblaznit……..Na sladko robievam…ale s bryndzou ee. A tak som si pohladala recept……nasla som si jeden v zbierke receptov Soni Pilkovej *Poklady Slovenskej kuchyne* region Orava.

Ako so vsetkymi rcp z neovereneho zdroja, aj s tymto som mala problem. V spisskych, ktorymi sa internet hemzi a konieckoncov aj v tych mojich, co robievam nasladko….tak tam ide na mnozstvo zemiakov skoro rovnake mnozstvo muky. Tu veru nie….tu v povodnom rcp pisalo, na kilo zemiakov 200g (!) muky. Prislo mi to strasne malo….a tak som sypala kym som bola schopna urobit cesto na vyvalkanie. Neurobila som ho take mucne, ako v tych mojich na sladko,  ale muky mi tieto skore zemiaky, pobrali teda viac.  No dost k rcp…k tomu popisem v postupe. Pirohy sa zjedli, Dobry Brat aj na obed aj na veceru….ma to potesilo…..Dobry Manzel ani neochutnal…..:-)….a ani tu salatovu polievku  🙂 Tatko ma poprosil, aby som mu zajtra uvarila kyslu zemiakovu polievku (krumplovy cuspajz :-)), musim vymysliet, co navarim Dobremu Manzelovi….silne pochybujem, zeby ju dal do ust….:-)

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 40 kusov

Suroviny:

Slaninka na rozprazenie

Na cesto :
1 kg uvarene zemiaky v supke
1 vajce
400 g polohruba muka  (v povodnom rcp pisalo 200g) + muka na podsypavanie
1 mala lyzicka sol

Na plnku :
250 g bryndza
200 g uvarene zemiaky v supke
1 mala cervena cibula (alebo kopor, alebo pazitka, alebo medvedi cesnak)

Postup

 

Den dopredu si uvarime zemiaky v supke.
Na druhy den ich osupeme a postruhame na malej slzicke.
Do 200g struhanych zemiakov,  pridame na drobno nasekanu , cervenu cibulku a primiesame bryndzu. Zmiesame do hladka. Bryndza sa mieša so zemiakom preto, aby sa pri vareni neroztopila,  v čistej forme by Vám úplne, akokeby vytiekla a v pirohu Vám ostane, akurát tá cibuľka.
Do kila nastruhanych zemiakov klepneme vajce.
Co sa tyka vajca, dozvedela som sa celkom zaujimavu radu…..1 vajce ide na akekolvek mnozstvo zemiakov…..ak budete robit z 300 g …..1 vajce, ak z 500g….1 vajce, ak z kila….1 vajce. Tym sa samozrejme meni aj nariedenost zemiakov a tym padom,  samozrejme potrebujeme aj rozdielne mnozstva muky. V tom spociva umenie zemiakoveho  cesta…vediet kedy prestat sypat.  🙂
No umenie…vlastne to vobec nie je nic zlozite, akurat o tom tak zlozito pisem.
Takze mame zemiaky, vajce, sol a vsypeme polohrubu muku. vypracujeme cesto a pracujeme naozaj rychle, pretoze zemiakove cesto redne a redne.
Z kila zemiakov je cesta dost, ja som si hmotu rozdelila na dve polovice a islo mi to rychlejsie.
Cesto podsypeme a rozvalkame. Niekto robi pirohy z kruhu…ja ich robim trojrohe a tie oravske boli stvorrohe…vsimla som si to neskoro…az ked som uz mala cesto pokrajane  a vskutku som nemala chut ho zmiesit a rozvalkavat nanovo…technologia balenia na stvrorohy piroh je ina….
Na kazdy stvorec dame valcek plnky, prelozime rohy a vidlickou zaistime, aby sa piroh dokonale uzavrel.

pirohy napln pirohy zatvaranie
Naplnene pirohy hadzeme do tiahlo variacej, slanej vody…ziadne klokot klokotom….. Zamiesame zlahka, aby sa neprilepili o dno a nechame vo vode 6 minut. Podberakom vyberieme.
Slaninu nakrajame na male kocky a vyskvarime.
Pred podavanim posypeme vyskvarenou slaninou a tukom.
Dobra Svagrina zvykne porcie este posypat namrvenou bryndzou a pokvapkat kyslou smotanou.
To  Oravci asi nerobia a Vy si urobte podla svojho vlastneho jazyka.

2 názory na “Bryndzove pirohy z Oravy

    1. vybusna Autor

      tak TOTO robit nebudem……co sa mna tyka, tak u mna by zver mrela na starobu…..Ale pravda je taka, ze vcera sme kosili a polievali sklenik…kym som pozhanala sliepky do ohrady, tak som myslela, ze ich pozabijam..raz nesli pochopit, preco by mali cez den , odist z pase

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.