Letné kari

kari hlavna

Veľakrát som už deklarovala, že indickú kuchyňu u nás doma máme veľmi radi. Hlavne tie recepty…ktoré, akokeby , boli trochu poangličtené….India bola anglickou kolóniou a tak sa ich kuchyne navzájom preplietli podľa potrieb obyvateľov. Napr. kura tikka je vlastne pečené kura na špíze, ale angličani  majú radi omáčkovité jedlá a tak k tikke pridali masalu. Čo sa týka kari….robím ho v rámci možností celkom často, pretože Dobrý Manžel ho zbožňuje. Tentokrát požiadal o kari, čo varí táto krásna dáma https://www.youtube.com/watch?v=CIhpnXu-EzQ&list=PLwS_wSxAYveQZtaS4EpSNXcUg2VbMsWFp&index=15

Priznám sa, že ma najprv zaujala kuchárka a až potom si všimla celý rcp. Ona hovorí, že ju mamka naučila, aby žiadne kari, za žiadnu cenu neuponáhľala, že kari potrebuje svoj čas.  Ja som pri indických jedlách zvyknutá na rýchlosť, tak som chcela vyskúšať aj pomalosť. A vskutku..kari je báječné. Viem, že veľa ohlasov na rcp  mať nebudem, ale ako pri každom indickom rcp , tak aj pri tomto….vyskúšajte aspoň raz, teraz už dostať v Tescu veľkú škálu korenín v exotickom kútiku a tak by to nemal byť problém.
Naviac zaraďujem recept aj medzi jedlá, ktoré by sa mohli konzumovať pri redukčných diétach.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   4 porcie

Suroviny:

Pol hlávky karfiolu…cca 450 g
320 g plechovka cíceru
150 g zelená fazuľka
dve hrste mrazeného hrášku
1 veľká mrkva
4 stredné paradajky
250 ml pasírované paradajky
1 červená cibuľa
3 cesnakové strúčiky
5 cm kúsok ďumbiera
5 PL olej, alebo ak máte veľká lyžica ghee
200 ml sladká smotana
1 štipľavá paprička
po 1 čl kumín, mletý koriander, kurkuma
1 PL garam masala
1 čl soľ
veľká hrsť nasekaná koriandrová vňať

Postup

Všetku zeleninu očistíme a nasekáme na vhodné kúsky.
Vo väčšom hrnci, alebo woku rozohrejeme olej, alebo ghee a pridáme lyžičku rímskej rasce (kumín) a nasekanú štipľavú papričku.. miešame asi 2 minúty a pridáme nasekanú cibuľu, cesnak, ďumbier. Ďumbier najlepšie očistíte od šupky, pomocou hrany lyžičky…to len tak pre zaujímavosť. Restujeme na slabom ohni 10 minút. Pridáme nakrájané paradajky….tie dusíme , stále na slabom zdroji tepla,  nejakých 10 minút. Po tejto dobe pridajte pasírované paradajky, zvýšime zdroj tepla a pridáme všetky koreniny…garam masalu, mletý koriander, kurkumu…ak chcete veľmi pálivé kari, tak pridajte este pol lyžičky mletú štipľavú papriku. osolíme.
Privedieme k varu a postupne pridávame cícer aj s nálevom, mrazený hrášok, zelenú fazuľku, mrkvu. Všetko premiešame a nakoniec pridáme menšie ružičky karfiolu.

kari zelenina kari karfiol kari pred varenim

 

 
Podlejeme cca 200 ml vriacou vodou, privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a stíšime zdroj tepla.
Varíme cca 25 minút, resp. dovtedy kým nie je zelenina mäkká, ale nie prevarená.
Pridáme smotanu, necháme prevrieť na jednu bublinu…a nakoniec vmiešame veľkú hrsť nasekanej koriandrovej vňate.

kari koriander
Keďže u nás doma máme radi, keď je kari mokrejšie, tak som ešte doliala trochou vriacej vody a dosolila.
Podávame s ryžou basmati, ktorú varíme s novým korením a bobkovým listom.

kari hotove

Porcia kari s ryžou….350 g + 100g

1407 + 543 kJ (336 kcal + 130 kcal)

6 názorov na “Letné kari

  1. lenka

    Nádhera! Určitě ho vyzkouším a slibuju, že nebudu pospíchat. Recept jste zveřejnila v den, kdy mi bylo zrovna 60 let. Tak to beru jako malý dáreček od Vás a na dálku děkuji a přeji hezké dny! Lenka z Litoměřic

  2. vybusna Autor

    Jejda Lenka….ved to bola teda sakra velka oslava….ved to je jubileum ako hrom…..tak sice neskoro, ale predsa…hlavne nech mate zdravie…a spokojnu rodinu. Pokial je clovek chory a ma doma peklo…tak je to na figu…No verim, ze Vas sa tato moznost netyka a teraz uz hlavne oddychujete po vycerpavajucich dnoch. Opatrujte sa

  3. Tigi

    fantastické jedlo! Jedno z najlepších tzv. indických aké som si kedy varila. Vynechala som moju neobľúbenú rímsku rascu a pridala mletú senovku a sušené kari lístky. Karfiol som pridala trochu neskôr, dusil sa len 15 min, ja rada chrumkavú zeleninu. Ďakujem veľmi za recept, uložený ho mám na Pintereste už dávno a nechápem ako som ho mohla doteraz nevyskúšať. Maj sa fajn 🙂 Zuzka

    1. vybusna Autor

      zuzka ty si mi pisala aj na fb vsak, som to nepochopila. v kazdom pripade Ti dakujem za vyskusanie a ze ti chutilo ma tesi este viac.

  4. Juraj

    Prečo kupovať koreniny v Tescu? Veď tam je to nekvalitné… Veď sú obchody špeciálne na originálne a kvalitné korenia….

    1. vybusna Autor

      Milý Juraj. Ja som dala čiste tip kde začať. Silne pochybujem, že ten čo chce na skúšku uvariť jedno kari, bude mať toľko vôle aby išiel hľadať špecializovanú predajňu. Ja si napríklad kupujem korenie priamo u Inda…v Mníchove, mám to priamo pod nosom. Keby som nemala, tak ho kúpim hocikde inde. Netuším kde v BB a či…existuje predajňa korenín. Neviem aké kvalitné koreniny sú tie od Inda, ktoré používam doma, ale keď som v BB tak varím normálne z toho, čo si kúpim v tescu a nemám s tým jeden problém.
      Viete, toto je blog obyčajného varenia, také bežné, čo nemá ambíciu súťažiť a hrať sa na fajnšmekerského hráča. Nie je to tu škola vysokého kuchárskeho umenia. ale bezpochyby verím tomu, že ten čo rád varí kvalitne a myslí si, že garam masala kúpená v tescu sa nedá porovnať s garam masalou kúpenou v predajni korenín, tak si rád do tej predajni zájde.
      ďakujem za názor a teším sa na Vašu ďalšiu návštevu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.