Polievka z tekvice hokkaido, červenej šošovice a paradajok

sosovicova s hokkaido hlavna

Keď som pred rokmi zakladala blog o varení,  mojím veľkým vzorom boli balkánske blogerky…srbské, slovinské, černohorky a podobne. To bolo niečo úžasné, toľko nových netradičných receptov, čo som tam našla, rôzne techniky aranžovania, ako písať články,  všímala som si ich blogerskú etiku, navštevovala ich rôzne komunity, sledovala som ich internetové časopisy, pravidelne som navštevovala moje obľúbené blogerky….Časom niektoré prestali…môj najobľúbenejší internetový mesačník mezze skončil, skončila palachinka, skončila kuvarica, skončila tortelina a mnohé ďaľšie. Niekedy mám pokušenie nechať to už tak aj ja….akokeby som už uvarila všetko čo som chcela a mám pocit, že všetko sa už opakuje, len to má nejaký fresh formát, aby sa nepovedalo. Skrátka ten foodblogerský boom akokeby opadol…minimálne v kruhoch, kam som chodievala. Ale potom, po čase takej nejakej straty inšpirácie, sa nejako vždy naštartujem..skontrolujem ešte blogerky, ktoré fungujú, kúpim si pár časopisov a nájdem si niečo, čo obohatí našu rodinnú kuchyňu.

Už pred niekoľkými mesiacmi som našla na blogu tejto dámy  recept na túto polievku. Dlho čakala, kým prišiel na ňu čas. Uvarila som ju s mojimi zmenami a je vynikajúca….uvarila som len polovičnú dávku, pretože ja tekvici neverím a jedávam jedine občas hokkaido…netušila som ako mi bude chutiť táto kombinácia. Polievka ..aj keď pôsobí tak jesenne, mi výborne pochutila práve teraz v lete…tým, že som si tam položila avokádo s citrónovou šťavou, pôsobila ohromne sviežo. Je veľmi ľahká, vhodná keď sa snažíme zhadzovať kilá no a príde mi absolútne dokonalá pre malé detičky a rozhodne to odskúšam na Dobrej Vnučke…čo sa týka Dobrého Vnúčika tak tam človek nikdy nevie…jeho autistický jedálniček je len v jeho hlávke a nevedno, ako prijme túto novinku
Určite som nevarila posledný raz.

Cas pripravy Čas prípravy: 30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 3 porcie

Suroviny:

200g  tekvica hokkaido
500 g krájané sterilizované paradajky so šťavou
200 g červená šošovica
1  červená cibuľa
3 cesnakové strúčiky
6 veľké PL olej
1 čl  s kopčekom soľ
1 čl  s kopčekom údená mletá paprika
mesiačiky avokáda
citrónová šťava

Postup

Hokkaido nastrúhame na veľkej slzičke…až neskôr ma napadlo, že som tekvicu mohla aj zmixovať v robote..takže urobte, ako sa Vám bude páčiť. Šupky som nestrúhala.
V hrnci rozohrejeme olej  a pridáme nasekanú očistenú cibuľu a cesnak. Chvíľu restujeme.
Pridáme nastrúhané hokkaido, premiešame, posolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a opaprikujeme.  Podlejeme asi 150 ml horúcou vodou a necháme dusiť 10 minúť. Občas skontrolujeme a prípadne podlejeme. Pridáme krájané sterilizované paradajky aj so šťavou a znovu dusíme nejakých 10 minút.
Pridáme premytú šošovicu a zalejeme 750 ml horúcej vody….ak máte dobrý vývar, tak môžete časť vody, nahradiť vývarom.  Privedieme k varu a pod pokrievkou varíme 10 minút….Po tomto čase by už mala byť šošovica uvarená, viac nevarte, pretože sa úplne celá rozvarí a budete mať z šošovicovej polievky, šošovicový krém. Ja som ešte doliala vodou….Vy sa rozhodnite podľa seba, ako hustú chcete mať polievku.
Na záver som ešte dosolila.
Zrelé avokádo nakrájame na mesiačiky a poukladáme na jednotlivé porcie…mesiačiky posolíme, zakvapkáme citrónovou šťavou a ja som posypala aj chilli vločkami….
Autorka receptu ešte pridala kopček kyslej smotany, ale túto kombináciu ja nemusím, tak som vynechala.

 

 

3 názory na “Polievka z tekvice hokkaido, červenej šošovice a paradajok

  1. lenka

    Prosím, nenechávejte toho. Jste moje oáza člověčenství. Takhle jsem měla ráda kdysi na TOPkách paní Airan, která asi pocházela odněkud z Jihu a už podle názvu jsem vždycky poznala, že rcp přidala ona. Mějte pěkný den!

    1. vybusna Autor

      Lenka….tak zatial toho nenechavam :-). Len som tak nejako v poslednej dobe blogovo vycerpana….ale ako som pisala , vzdy sa nieco najde, co ma znovu nakopne. Teraz je uz po lete…zajtra odchadzam na posledne dva tyzdne letneho siterovania vnucat…ved to poznate …no a znovu sa pustim do toho…mam Vas rada Lenka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.