Korenený plnený chlieb

chlieb pod priklopom

Tak zodpovedne mozem povedat, ze o azerbajdzanskej kuchyni neviem zhola, ale zhola nic. Dokonca neviem zhola nic ani o Azerbajdzane ako takom. Jedine co viem, ze v Baku (hlavne mesto )budu Europske sportove hry, co neviem, celkom dobre pochopit, kedze som sa vcera pozrela na mapu, kdeze ten Azerbajdzan vlastne lezi a je to jednoznacne azijisky stat. To, ze Velka cena europy F1 v roku 2016 bude v Baku,  pochopit viem, pretoze Bernie Eccleston je najpredajnejsia devka  proradna, na tomto bozom svete. Ale to som odbocila, pretoze som si nemohla pomoct.
Takze naspat do kuchyne…kde , ako sa zda , je moje miesto 😀 Objavila som tento blog, kde je autorka azerbajdzanka …je samozrejme americky spravne naturalizovana, ale ako pise, tak vari vela  jej povodnu kuchynu. Prezerala som ten blog a velmi ma laka vyskusat strasne vela veci odtial a hadam, ze budem emisarom azer kuchyne na Slovenku, lebo namojdusu nepoznam nikoho ineho, ak sa niekto este ozve, ze aj on, budem velmi rada, pretoze potrebujem skonzultovat viacero veci.
Ako som pochopila ..tento chlieb Shorgoghal, je sucastou jarnych oslav  Novruz v Azerb. Nieco ako nasa Velka Noc….  si myslim.

Pecivo ma predstovat slnecny kotuc a sklada sa z 9 az 12 vrstiev…ked je to z 12 vrstiev, tak to predstavuje 12 mesiacov do roka. Povodny recept ma vrstiev 9…to netusim co znamena a moj ma vrstiev, prosim pekne 8. Cele pecivo je ladene do zlta…aj plnka, aj jeho celkovy vzhlad.  Mne  taky cerstvy chutil , ale Dobry Manzel , tomuto typu chleba neholduje. No s karfiolovou polievkou, ako sa zdalo, mu chutil naramne 😀
Ked som skusila hladat nieco o tomto chlebe, tak som nasla nejake odkazy vo Francuzstine a ten fr. chlieb nebol plneny, takze vzhladovo vyzeral inak, ako tento. Raz ho skusim aj po francuzsky.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Na cesto :
500 g hladka muka + na podsypavanie
2 CL suche drozdie + 150 ml voda
1 vajce
100 ml voda + voda na spravnu hustotu cesta
100 ml roztopene maslo do cesta
1 CL sol
roztopene maslo na potieranie jednotlivych platov
na potretie zltok + mak

Na napln :
2 PL feniklove semienka
2 PL koriandrove semienka
1/2 CL kurkuma
1 CL sol
cerstvo mlete korenie
5 PL hladka muka + muka na dosypanie
2 orechy maslo

Postup

Do teplej vody dame susene drozdie a pockame kym nespeni.
Ja som na vypracovanie cesta pouzila domacu pekaren, takze na dno nadoby som vyliala drozdovu vodu, vajce, roztopene maslo a 100 ml vody. Nasypeme muku.
Pridame lyzicku cukru a lyzicku soli. Zapneme program cesto.
Pocas miesania som cesta kontrolovala a podla potreby som dosypala trochu muky a potom zase vodu.
Cesto nie je velmi huste, musime mysliet na to, ze ho musime rozvalkat na velmi tenko a pri hustom ceste by to islo velmi tazko.
Dokladne vykysnute cesto rozdelime na 9  rovnakych gulocok….moje cesto vazilo 800 gramov a tak som ho rozdelila na 8, lebo sa mi to dobre vazilo 😀
Pracovnu plochu si musime dobre rozvazit, pretoze na jednej casti budeme valkat a na druhej casti skladat cesto.
Cesto som  si pri valkani podsypavala trochou muky a valkala som do velmi tenka.
/Najlepsie sa mi urobilo tak, ze som to cesto v rukach zdvihla a vo vzduchu sa mi prijemne natiahlo az do priesvitna.
Hotovy plat cesta potrieme roztopenym maslom a prikryjeme dalsim platom rozvalkaneho cesta. A takto naskladame vsetky platy…ten posledny uz maslom nepotierame.
/Naskladany plat rozdelime radielkom na cca 3 cm pasy. Pasy skrutime do slimakov.

chlieb valkanie cesta chlieb priprava slimakov

 
/Na olejom vytretu panvicu, dame opiect feniklove a koriandrove semena. V povodnom recepte bol miesto koriandru,  pouzity aniz…ale do toho som nemala najmensiu chut ist.
Opecene semena v maziary potlcieme.
/V mise zmiesame potlcene semena s kurkumou, solou a cerstvo namletym korenim. Pridame 5 kopcovitych PL hladkej muky a premiesame.
/Do korenenej muky pridame dva orechy velmi makkeho masla a prstami spojime do mrvenicky.
/Ja som musela este dosypat muku, aby som mala tu spravnu konzistenciu.

chlieb koreniny chlieb priprava naplne chlieb hotova napln

 
/Slimaka vezmeme do dlane a koniec slimaka prehodime do stredu, prstami zatlacime a roztahujeme cesto do hlbky a do stran, aby sme vytvorili taku misticku, vyzera to ako vydlabany sampinonovy klobucik.
/ Do misticky dame 2 PL naplne
/ uzatvorime ako buchticku.

chlieb zaciatok plnenia chlieb misticka na plnenie chlieb uzatvorenie naplne

 
/Uzatvoreneho slimaka,  tlakom medzi dlanami splostime ako disk…..pozor aby sa neroztrhol.
Polozime na plech . Mne ostalo este trosicku naplne, tak som do stredu kazdeho disku, urobila malu jamku a tam ju pomrvila. Disky potrieme rozslahanym zltkom a posypeme hojne makom….ako vidite, ja som mala len mlety, ale nicomu to nevadilo 😀

chlieb pred pecenim
Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov.. Ja som piekla 40 minut.
Hotove pecivo nechame vychladnut a odlozime ich tak, aby boli prikryte.

chlieb po narezani
Kym boli cerstve, tak sa dali jest normalne, len tak bez nicoho, boli chrumkave a velmi zvlastne.
Na druhy den uz boli tvrdsie a holymi ustami by som ich uz nejedla. S cajom alebo polievkou budu skvele a dnes urobim zemiakovu.
Pravdupovediac….toto pecivo je pre mna trochu sklamanim a nie som si ista, ci ho budem opakovat..ta chut mi nesadla. Ale raz urcite urobim tu francuzsku verziu bez plnky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.