Obyčajné rožky

rozky hlavna

Iva Trhonova je na ceskoslovenskom trhu to najlepsie, co mozete najst, ak chcete upiect chlieb, rozky a rozne pecivo. Tak jasne, ze su dalsie a dalsie sikovne pekarky, v tomto smere som hotova z Niginy.. Ja Ivu povazujem za takeho guru….uz niekolko rokov. A niekolko rokov ju radim medzi moje dobre kamaratky. Ja sa za pekarku nepovazujem a tak nejako k tomu nemam vztah. Obmedzujem sa na upecenie  jednoduchych rozkov a uplne najjednoduchsieho chleba. A az pred dvoma tyzdnami som od nej zistila, ze tie dva rcp, ktore mam na rozky su uplne zle. Niezeby katastrofa najvacsia, rozky nam vzdy podla nich chutili. Nemala som vajcia a nemala som mlieko a nemala som chlieb ani nic…a tak som isla ku nej na blog a hladala nejaky zakladny rcp, pre debilov ako som ja….a ked som nasla tento tu, tak som si normalne overovala, ze ci to vajce, tam nahodou nezabudla napisat. Ludia moji….odvtedy som ich piekla uz niekolkokrat a vzdy vzdy sme ich zjedli a do druheho dna  ostal len jeden , pre Dobreho Manzela do prace,  na desiatu.  Stale chodim a pracne ten rcp hladam, tak som ho vlozila rovno ku mne na blog. Co sa tyka vzhladu, tak su hocijake…ako pisem, tento druh varenia ma nejako neberie a tak som neziskala ten spravny grif, aby boli ako jeden, ale chutia naramne. Mozno sa prepracujem aj k tym zlozitejsim rcp…ale tento nam plne vyhovuje.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   8 rozkov (velkost ako klasicke kupovane)

Suroviny:

Na predkvasene cesto (Iva ho vola omladok) :
100 ml tepla voda
125 g hladka muka
1/4 cl susene drozdie (alebo 10 g  cerstve)
1 mala lyzicka med, ja davam javorovy sirup (Iva pouziva nieco, co sa vola Sladenka)

Na dokoncenie cesta  :
355 g hladka muka
140 ml tepla voda
4 velke PL olej
1,5 CL sol
1 lyzicka cukor

Postup

Ja na pecenie pouzivam domacu pekaren. Do nadoby dame suroviny na prve cesto..nechame vymiesat do hladka a vypneme DP. Nechame postat a predkvasit tak 40 minut.
Ak nemate DP tak na vymiesanie pouzite varesku, nemusite sa s tym nejako vybavovat.
Po 40 minutach  do pekarenskej nadoby k predkvasenemu cestu dosypeme zvysnu muku, teplu vodu, olej, sol, cukor a pustime program na cesto.
Ked som sa o tomto rcp bavila s Ivou, tak som jej tak nenapadne podsunula, ze do takehoto pecenia nedavam olej, ale maslo….rezolutne ma dala dole….do chlebovyeho pecenia nejde ani maslo, ani mlieko, ani vajcia….len voda a drozdie…tak.
Cesto nechame vykysnut.
Vykysnute cesto  nie je take napufkane, ako byva bezne kysnute cesto, ale je nadherne tvarne, nemusela som ho vobec podsypavat.
Rozdelime ho na 8 rovnakych casti a kazdu rozvalkame na  oval a ten zrolujeme a upravime do tvaru rozka.

rozky cesto rozky ovalrozky rolovanie

 
Hotove rozky pokladieme na plech s papierom na pecenie a nechame ich podkysnut aspon pol hodinu na teplom mieste.

rozky pred pecenim
Ja ich nechavam kysnut v rure na minimalnej teplote pri otvorenych dverach.
Po vykysnuti, potriem rozky rozslahanym vajickom a vlozime do vyhriatej rury na cca 210 stupnov. Do rury este vlozime kastrol s vodou,a by sa tvorila para.
Pecieme 20 minut. Ja mam ruru plynovu a nemam vrchy ohrev, obycajne rozky po upeceni este pretocim na opacnu stranu a nechame zapiect, aby boli rovnomerne farebne.

rozky po upeceni

2 názory na “Obyčajné rožky

    1. vybusna Autor

      urcite budete spokojna, ja ich idem piect znovu…nejdeme sa ich u nas dojest….Pre niekoho nie su takou vzacnostou, ale v nemecku tento typ peciva nemame, tak preto sme uplne z nich ako v tranze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.