Zeleninová ryža s krevetami

IMG_0434

Je to taka napodebenina thajskej zeleninovej ryze.. Strasne rychle jedlo, najdlhsie trva, uvarenie ryze…a ak mate nejaku zvysnu z ineho jedla, tak do 10 minut mozete jest.

Cas pripravy Čas prípravy: 10min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

100g sucha ryza
300 g mrazena azijska zelenina
1 cervena cibula
3 struciky cesnaku
2 PL sojova omacka kikkoman
2 PL rybia omacka
3 PL ryzove vino
stava z 1 limety
hrst koriandrovej vnate
sol,  kajenske korenie (cayennske)
100 g vylupane  predvarene krevety
1 pl maslo
olej (nepouzivajte olivovy!)

Postup

100 g suchej,  nepreplachnutej ryze poprazime na 2 PL oleja a zalejeme 100 ml studenej vody.  Pridame pol lyzicky soli privedieme do varu, stisime zdroj tepla na minimum, prikryjeme pokrievkou a udusime do makka. Netrva to dlho, po 10 minutach ju urcite uz skontrolujte.
Pouzivat by sa mala lepiva ryza, pretoze sa pokrm konzumuje palickami, ale pochybujem, ze niekto , okrem mojho Dobreho Manzela, bude toto jedlo jest inak ako priborom.
Ked som spociatku varievala toto jedlo, tak som poctivo pouzivala surovu zeleninu . Davala som tam kusok karfiolu, cerstvej kapusty, hraskovych luskov, mrkvy, cervenej papriky a mungo vyhonkov. V behu casu som toto jedlo zacala brat ako rychlovku a prtit sa s cerstvou zeleninou rychle nebolo, takze ju nahradila mrazena z obchodu….nevidim v nej ziadnu chybu, takze ju mam vzdy v pohotovosti v mraznicke. Akurat doplnim pri vareni viac vyhonkov….a tie si kupujem zavarene.

Takze ocisitme cesnak a cibulu a nesakeme ich na dusenie.
Na oleji oprazime cibulu a cesnak a pridame mrazenu zeleninu.

Prehrejeme ju na minutu, pridame sojovu a rybiu omacku, ryzove vino. Ryzoveho vina som mala malo, tak som doliala biele suche sherry.
Zeleninu miesame a opekame v omacke. Nerobime to dlho….mozno tak 6 minut. Zelenina by mala ostat chrumkova.

IMG_0428
Do zeleniny vmiesame uvarenu ryzu, nasekame do nej koriandrovu vnat a podla chuti kajenske korenie.
Na panvicke rozohrejeme maslo s lyzicou oleja a prehrejeme na nom , pocas dvoch minut , vylupane krevety . Osolime ich a do maslovej omacky  vmiesame limetovu stavu.

IMG_0429

Vsetko vmiesame do zeleninovej ryze a podavame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.