Šalát z bielej klobásky

salat-hlavna

Dnes končí Októberfest, na rozdiel od jeho začiatku….dnes im tam svieti slniečko…akurát bude dievčatám fúkať pod sukničky a  veľké výstrihy si budú zakrývať svetríkmi.  Tento šalát si tam môžete kúpiť v každom stane, imbisse u mokrého lakťa a podobne. No ponúknu Vám ho  aj , v rôznych obmenách,  v knajpách, všetkých možných kategórií.  Prvýkrát,  mi ho pred rokmi opisovala moja stará pani suseda (nech sa Vám susedka v nebíčku dobre vodí). Moja školská nemčina a jej bavorština si nedokázali porozumieť.  Pokiaľ sme chodievali na „Wiesn“ , tak som tento šalát neochutnala ani raz…môj absolútny favorit, je žemľa s pečeným kolenom oktoberfest-huska….božská to manna. A ked ideme na jedlo, tak si tiež dávam niečo iné. Takže som nemala ani poňatie ako chutí šalát z bielej klobásy. Môj obľúbený kuchársky časopis , svoje akutálne vydanie , venoval bavorským festivalovým jedlám. Myslela som, že ich budem priebežne variť akutálne, ale nejako to nevyšlo. Náš blízky rodinný priateľ vážne ochorel a tak sme sa mu snažili pomáhať, aspoň domácou stravou….neviem či by miesto kapustných fliačkov, ocenil tento šalát napríklad. Keď je človek chorý, tak ho nejako ťahá len na tú domovskú chuť.
No a teraz môj a DM názor….mne to chutilo nenormálne dobre…vážne, nesmierne som si pochutila. Čo sa týka Dobrého Manžela, tak tomu tam niečo vadilo, zjedol, ale nepochutil si…Potom sme definovali, že čo mu tam vadilo….vínny ocot. Preto tento šalát zbožňuje a tento ofrflal.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

400 g biela wurstová klobása
1 menšia biela, alebo niekoľko hlávok červenej reďkovky
1 veľké jablko
1 veľká červená cibuľa
kytička pažítky
3 PL olej
na dresing :
2 PL biely vínny ocot (o octe viac v texte)
2 PL jablková šťava
šťava z pol malej limety
1 veľká PL sladká horčica (o horčici v texte)
7 PL rastlinný olej (nie olivový)
salat-suroviny

Postup

Pripravíme si dresing.
Použila som vínny ocot. Ovocné octy a blasamico majú svoju špecifickú chuť a niekomu tá chuť nesedí….ako napríklad Dobrému Manželovi :D. Ja som si už zvykla, ale dlhé roky mi ich vôňa pripomínala niečo prekysnuté.  Nemecký bežný, kvasený ocot,  je kyslejší ako náš slovenský a tieto ovocné sú rovnako kyslé, takže recepty s nimi sa mi píšu lepšie. Pokiaľ máte svoje pochybnosti o chuti ovocného, tak použite normálny, skúste ho najprv dať o pár kvapiek menej, ako uvádzam v rcp a potom už uvidíte podľa svojej chuti.

No a teraz k sladkej horčici. Je to taký bavorský unikát. Je to akokeby celozrnná , povedzme kremžská horčica , ochutená mohutne , práškovým cukrom. Ona aj má takú ťahavú konzistenciu, nie ako máva bežná horčica. Pozrela som sortiment v Tescu a videla som tam, ze majú horčice ochutené medom. Ale tie sú akokeby hladké, nemajú v sebe tie šupky. Ja som si nevedela vôbec predstaviť, žeby som to niekedy dala do úst, prišla mi tá chuť úplne absurdná…ale za tých 16 rokov….ako sa vraví, človek zvykne na všetko. Ona je špeciálne určená práve k týmto bielym wurstom, ale ja celkom bežne jedávam s ňou aj obyčajné párky a nenormálne mi to chutí. Vážne.
Pokiaľ zvolíte tú horčicu s medom, máte vystarané. Neviem ako chutí…ja keby som to robila doma v BB, tak by som asi použila kremžskú a dala tam práškový cukor…len neviem koľko…začala by som asi na 1 čajovej lyžičke  s kopčekom a potom by som uvidela.
Tak, keď sme si pohovorili o octe a horčici, čím by sa dali nahradiť a teraz poďme už k výrobe.
Do hlbokej misy dáme 2 PL vínneho octu, 2 PL jablkovej šťavy,  sťavu z pol malej limetky (alebo pár kvapiek citrónovej), 1 naozaj veľkú PL sladkej horčice a 7 PL rastlinného oleja.
Pridáme pol lyžičky soli a čerstvo drvenné korenie. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku , ja som dala žeruchu.
Metličkou dresing poriadne prešľaháme, aby sa nám všetko spojilo do krémova. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrinca a nakrájame na tenké plátky. Jablká vložíme do dresingu.

salat-dres-pred salat-dres-po salat-jablka-v-dres

 

 

 

 

Jablká nakrájajte podľa toho ako sa vám páči, môžu byť kocky, alebo hranolky….ja som ich na väčšie kvôli tomu, že DM tvrdí, že nemá rád ovocie v kombinácii s mäsom (aj keď pozitívne viem, že koľkokrát mu to dám, toľkokrát to zje bez jedného slova, ale nesmie o tom vedieť). Pokiaľ by mu tie jablká naozaj vadili, tak by sa mu ľahšie separovali.
Biele klobásky……samozrejme ich môžete nahradiť aj nejakou inou jemnou údeninou,  ponoríme na pár minút do horúcej vody, ale nie vriacej. Medzitým očistíme cibuľu, reďkovku a nakrájame ich na tenučké rebrá a plátky.
Wursty ošúpeme….črievko tým, že sme ich namočili do horúcej vody, pôjde úplne ľahučko a nakrájame na kolieska. Na panvici rozohrejeme 3 PL oleja a kolieska v dávkach opečieme. Kolieska by sa nemali kúpať v oleji, nech dostanú na panvici taký opečený vzhľad.
salat-pripravena-surovina salat-opekanie-koliesok

 

 

 

 

Opečené kolieska pridáme k jablkám do dresingu, všetko vymiešame.

Na tanier naservírovujeme šalát a obložíme cibuľou a reďkovkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.