Rebarborový koláč s krémom

kolac hlavna

V Nemecku majú Schmand a Saure Sahne, obidvoje sa prekladá ako kyslá smotana. Schmand má ale viac ako 24 percent tuku.  Schmand čo kupujem v Mníchove je úžasný, jemný, jemne kyselkavý a dokázala by som ho jesť lyžičkou bez ničoho. Saure Sahne je obyčajná kyslá smotana, akú poznáme aj u nás, ale tá je menej tučná ako tá naša. Vo všeobecnosti má táto nemecká 10 percent a naša od 10 do 16. No a potom je už Creme fraiche a to je level, ktorý ma viac ako 30 percent tuku. Do krému v tomto koláči ide spomínaný Schmand, čiže kyslá smotana tučná viac ako 24 percent.  Pamätala som si, že sme kedysi pred tisíc rokmi robievali  akýsi nepečený múčnik z okrúhlych piškót, ovocia a krému, práve tento bol robený z kyslej smotany. Vôbec nič som si o tom nepamätala a tak som to musela konzultovať s Dobrou Cerkou. A tá to potvrdila, áno, jednoduchá kyslá smotana plus cukor.  A tak som si istá, že  tento krém sa môže robiť aj zo slovenských surovín. Vygúglila som si najtučnejšie kyslé smotany a najtučnejší tvaroh, ktorý u nás dostanete a tie uvádzam aj v receptovom rozpise. Ak máte dobrú skúsenosť s aj s tými 16 percentnými smotanami, tak ich smelo použite. Ja nemám žiadnu a tak ju nepíšem.
Koláč je  rýchly a úplne jednoduchý, zvládne to aj začiatočník, akurát pri tom kréme treba trošku ostražitosti. Ten krém dáva celému koláču šmrnc a ľahkosť a je celý taký …jarný.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  malý hlboký plech 20 x 20 (vnútorný rozmer)

Suroviny:

130 g mäkké maslo + maslo na vytretie plechu
120 g jemný cukor
malá štipka soli
1 balíček vanilkový cukor Dr.Oetker
3 vajcia
130 g polohrubá múka + múka na vysypanie plechu
1 polievková lyžica prášok do pečiva
70 g mleté lieskové oriešky
300 očistená a nakrájaná rebarbora
Na krém :
150 g tučný hladký tvaroh Melina
250 g tučná kyslá smotana 18 percentná Melina, alebo zakysaná kyslá smetana 20 percentná Kunín
100 g sladká smotana na šľahanie
50 g práškový cukor
2 balíčky vanilkový cukor Dr. Oetker
strúhaná kôra z 1 limety
1 balíček mletej želatíny na stužovanie krémov Dr. Oetker

Postup

Mäkké maslo vyšľaháme do penista s cukrom a vanilkovým cukrom a malou štipkou soli. Postupne zašľaháme vajcia. Do masy zapracujeme múku, kypriaci prášok do pečiva, mleté oriešky.
Hlboký plech vytrieme maslom a vysypeme múkou.
Masu preložíme do plechu a uhladíme povrch.
Očistenú a na kúsky nakrájanú rebarboru, nahusto pokladieme po povrchu surového cesta.

kolac pred pecenim
Plech vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov.
Teplotu trošku znížime  a pečieme 35 minút.
Koláč vytiahneme a  pripravíme krém

kolac po upeceni
Do misy dáme  kyslú smotanu a krémový tvaroh. Pridáme cukor a vanilkový cukor, strúhanú kôru z jednej očistenej limetky  a vymiešame.
Do hrnčeka vsypeme želatínový prášok a vymiešame ho s 5 polievkovými lyžicami studenej vody. Necháme napučať 5 minút.
Po tejto dobe necháme želatínu rozohriať, ale v žiadnom prípade nesmie vrieť, len ju za stáleho miešania roztopte.
Do hrnčeka k roztopenej želatíne pridáme 4 lyžice krému a všetko dobre premiešame, aby sme nemali hrudky. Túto zmes prilejeme ku krému a metličkou ručne prešľaháme.
Nakoniec vyšľaháme pevnú šľahačku bez cukru a ľahkou rukou ju zamiešame do krému.
Ja som takto pripravený krém nechala chvíľu odpočívať v chladničke a sledovala kým nezačne tuhnúť. Trvalo to možno 10 minút. Priznávam, že som to nesledovala na minúty, ale stále som ten krém pozorovala.
Keď som si bola istá, že už začína tuhnúť,  nabrala som ho do sáčku na striekanie krémov s veľkou okrúhlou hladkou trubičkou.
Receptový rozpis je len na polovičnú dávku a nemala som z toho malého plechu 20 x 20 problém koláč vybrať a preložiť na tácku. Uznávam, že pokiaľ to budete piecť zo 6 vajec, tak budete musieť ten koláč asi nechať v tom plechu.
Krém som na koláč striekala v pásoch, krém bol stuhnutý tak akurát, že sa tie pásy do seba nezlievali a držali okrúhly trubicový tvar.

 

kolac krem
Koláč necháme v chladničke, aby krém poriadnu stuhol a dal sa pohodlne krájať.
Nakoniec krém cez sitko posypeme jemne mletou škoricou.
kolac so skoricou

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.