Pražské gule

IMG_0502

Tieto arašidové gule, ktoré sa predávali v cukrárňach som sa chcela naučiť stoj čo stoj.
Takéto starodávne zákusky už vôbec nevídať. Piekli sa vo veľkom na svadby, ale tie také dedinské pred povedzme dvadsiatimi piatimi rokmi.
Svadby kde šéfoval starejší, prvý družba s kamarátmi uniesol nevestu do najbližšej krčmy a chodilo sa na fotku do fotoateliéru. Ak bol pod foto-ateliérom bufet  typu „mokrý lakeť“ družičky v dlhých šatoch a družbovia v dlhých kravatách ,  si tam zaručene k jednému stojákovému stolu zastali a dali rýchle pivo.
A na svadbe sa ako predjedlo podávala šunková rolka s chrenovou šľahačkou, rezancová a trojaké mäso s hranolkami pol na pol s ryžou. A neskôr pečené mäso s knedľou a  kapustnica na prebratie. A keď boli rodičia bohatí, tak o tretej ráno bol aj rezeň so šalátom.
Výslužky sa rozvážali deň pred svadbou a po svadbe sa ešte poroznášali rozkrájané torty, ktoré do svadby priniesli obidve kmotry, krstné mamy a všetky ženy, čo vedeli piecť.
Neveste o polnoci chceli buď hlávku sťať, alebo venček sňať a po veľkom prosení, jej predsa len dali dolu venček so závojom a ona si pritom cudne zahalila tehotenské bruško.
Kytica sa nechytala, to je americká novota, ale závoj s venčekom sa položil na hlavu prvej družičke, aby sa vydala do roka a do dňa. Ak mala prvá družička 15 rokov, tak jej mamka zhrozene kričala cez celú sálu, že závoj hej, ale do roka a do dňa nie.  A svadobčania začali vykrúcať nevestu a ženícha, kmotra držala v rukách polievkovú misu a lyžicu a každým klepnutím lyžice oznámila, že tento svadobčan môže, pretože hodil do misy peniaze. A kmotor tanečníkovi ulial do pohárika.  Raz som bola na svadbe, kde pani tak klepla na tú misu, že sa jej v rukách rozpadla na dve časti.

Také bývali kedysi svadby
Teraz si človek objedná svadbu s hotovým cateringom a tým to hasne.  Nepochybne sú aj tieto svadby krásne a moderné a posledná na ktorej som bola, bola doslova úžasná.
Nevesta bola oproti tým zo starodávnych svadieb jemnučká a ako sen. Hlávka sa nesťala a venček sa odoberal v choreografii Billyho Barmana. Dievčatá tancovali okolo našej nevesty a spieval a hral na gitare ženíchov kamarát. Bolo to krásne. https://www.youtube.com/watch?v=iTen3Fdf3gU
Ja viem, že zloženie stravy a tým aj zákuskov sa nevyhnutne musí zmeniť a mení sa, ale je dobre občas si pripomenúť to, čo piekli naše mamičky.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 32 kusov

Suroviny:

Na  buflerky (piškóty) :
6 vajec
170 g cukor
180 g hladká múka
70 g  kuchynský škrob (pudingový prášok, zlatý klas, gustin, maizena a pod)

Na slovenský krém :
500 g maslo
300 g cukor + 100 ml vody + lyžička octu
2  polievkové lyžice kakao

Tento slovenský krém je uvedený v cukrárenských normách, ale moja mamička používala parížsky a ja ho tiež robievam. Pre ukážku som gule naplnila aj slovenským a aj s parížskym krémom

Na parížsky krém s prídavkom stuženého tuku

125 ml šľahačková smotana
175 g kryštálový cukor
50 g kakao
250 g maslo
50 g stužený tuk (cera)

Na dokončenie

cukrový sirup z 200 g cukru a 50 ml vody
250 g nesolené lúpané arašidy
200 g  čokoláda na varenie  + cca 70 g cera

Postup

Najprv si upečieme buflerky.
Oddelíme žĺtky od bielkov.
Do bielkov pridáme 3/4 cukru a vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky a ostatok cukru šľaháme do zhustnutia a kým nenaberú na objeme. Vodu ako pri piškótových cestách nepridávame.

Našľahané žĺtky vlejeme k snehu a stierkou ich opatrne zapracujeme, stačí keď šesťkrát prehodíme masu. Aj keď sa Vám bude zdať, že sneh nie je so žĺtkami dôkladne zmiešaný,  bude to tak v poriadku .
Budeme ešte zamiešavať múku a vtedy sa žĺtková zmes spojí poriadne.  Je dôležité masu príliš nenatriasať, pretože čím viac ju miešame, tým viac klesá a redne.
K mase pridáme nakyprenú múku zmiešanú s  nejakým kuchynským škrobom a tiež ju opatrne zapracujeme.

Majme na pamäti, že s cestom veľmi nehýbeme aby sme nenarušovali zbytočne jeho nadýchanosť.

Platí to,  čo som už raz písala, zmes môže zrednúť a tým pádom sa nám nepodaria vyduté piškóty, ale piškótové tanieriky.

Ruru predohrejeme na cca 180 stupnov. Na plechy (mne vyslo dva velke a jeden maly) polozime papier na pecenie.
Cestom naplnime cukrarensky sacok s hladkou trubickou a spricujeme buflery. Piskoty tahame skor do vrchu, ostanu tak pekne napufkane,

buflerky

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 15 minút. Upečené buflerky sú pevne, nemajú byť pružné,  ako piškótové cesto.
upecene buflerky

Našpricované cesto by malo isť hneď do rúry kvôli tomu, aby cesto  na plechu nekleslo.

Uvarime si  na ukážku slovenský krém :

Moja mamka ho  volá   slovenský. Neviem prečo ho tak volá, ale ako bývalej cukrárenskej profesionálke jej dôverujem.
Cukor a vodu dáme variť kým sa neroztopí.
Do cukrovej vody pridáme ocot.  Robí sa to vraj preto, aby sa cukor pri vychladnutí nezrazil do kryštálikov.
Cukrovú vodu necháme bublať dovtedy, kým sa neťahá ako vlas . Po uvarení ju necháme vychladnúť.

Zmäknuté  maslo dáme do misy a  prilejeme k nemu uvarený sirup a kakao.
Ja som pôvodne dala 200 g kakaa a myslím, že to bolo dosť veľa, skúste dať  len dve lyžice, tu ide hlavne o farbu, ani nie tak o kakaovú chuť.
Vyšľaháme do krému.

Upečené buflerky rozdelíme na dve polovice.
Ak majú na sebe chvostík po striekaní krému, tak ho zrežte. Hlavne pri tých, ktoré pôjdu na spodok, na tých vrchných to nebude vadiť. Ak ten chvostík necháte tak sa vám budú gule kadejako váľať.
Nastriekame na piškóty krém a spojíme ich.
Dáme do chladu.

naplnene buflerky

Ako som spomínala, miesto slovenského,   dávam parížsky krém.

Smotanu s cukrom privedieme do varu.
Musí naozaj vrieť a cukor musí byť rozpustený.
Kastról odložíme zo zdroja tepla a hneď do horúcej smotany vysypeme kakao.
Metličkou vyšľaháme do hladka a parížsky základ odložíme do chladu.
Keď je základ dokonale vychladnutý,  pridáme k nemu maslo a stužený tuk a znovu šľaháme.

Začneme šľahať.
Riadime sa zásadami technologického postupu,  ako sú uvedené v tomto recepte
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3844

Pražské gule naplnene parížskym krémom

prazske gule
Uvaríme si ďalší sirup zo 400 g cukru a 100 ml vody….tento musí byť oveľa hustejší, ako bol ten,  čo išiel do krému, musí to byť naozaj lepkavá, ťahavá hmota. Ako keď nahrejete med.

Arašidy nasekáme v robote na jemnejšie kúsky. Ak ich budete drviť váľkom na cesto, tak to robte v dávkach. Veľké kusy arašidov sa neudržia, takže musia byt naozaj dôklade posekané.

Tieto, sú posekané ešte nahrubo a musela som tie krajové odobrať a posekať na jemnejšie

IMG_0355

Naplnene gule namacame najprv do husteho sirupu…ten nemusi byt studeny, staci len trochu prechladnuty aby ste sa pripadne nepopalili…..a potom ich obalujeme v posekanych arasidoch.

IMG_0356

Vo vodnom kupeli roztopime cokoladu a tuk…..ten tuk je naozaj len orientacne, vzdy zabudnem odvazit ….ja to robim od oka….ked mam cokoladu hustu, pridam este tuk, ked ju mam riedku dosypem bud kakao, alebo dam dalsiu cokoladu. Nabuduce sa polepsim.

Gule ponorime,  rychlym pohybom do polovice z arasidovej strany,  do cokolady a nechame trochu odkvapkat. Odlozime do chladu a po ztuhnuti ich vkladame do kosickov

prazske gule dolne

Prazske gule, plnene parizskym kremom

IMG_0503

Tu vidiet pekne, ze toho kakaa mohlo byt menej, ale skutocne to zas zalezi len na Vasej chuti. Dufam, ze vyskusate a ocenite tento zakusok, tak ako sa ceni v nasej rodine.

12 názorov na “Pražské gule

  1. Jitkas

    Jak se jmenovaly si nepamatuji, ale byly vynikajici, jako mala jsem zrovna nemusela super kremove sladkosti. Vybusna, jsi mi pripomela mladi, ach jo !! Nezbyva, nez udelat, mas je krasne a Ty jsi opravdu neuveritelny „vyhledavac“ uzasnych laskomin, zaslouzis si velkou pochvalu a diky. Preji Ti krasne Velikonoce a uzij si hodne radosti!

    1. vybusna Autor

      jitka..toto som nemusela hladat, je to v repertoari mojej mamky…bohuzial mala pochrumane rameno a moj synovec, brat a manzel by asi neprezili Velku Noc bez tohto zakusku..takze som sa musela ucit….som tomu rada.

  2. Motyka

    Nádherné a veľmi chutné. Raz som ich mohla ochutnať. Dajú ale dosť práce. Si šikulka. Obdivujem Ťa. Neviem, či sa k tomu odhodlám.

  3. vybusna Autor

    ja by som sa veru tiez neodhodlala keby som nemala pri sebe mamku……ona mi dala velmi cenne rady, hlavne co sa tyka pecenia bufleriek, tie su takym zakladom pri tomto zakusku. Minule som ich chcela znovu upiect a nevydarili sa mi….tak som uz ani nepokracovala….radsej som ich pomrvila na puncovinu. Nastastie boli len z polovicnej davky. A o tyzden som sa pokusala znovu….a to uz mi vysli, ale zase som nemohla dokoncit cely zakusok, pretoze sme cestovali na dovolenku….tak som ich supla do mraznicky . Teraz cakam navstevu zo Slovenska a ako keby som ich nasla.
    Tak vela stastia…urcite sa vydaria aj Tebe

  4. Lena

    Dobrý den, už mockrát jsem našla ve vašich receptech zákusky, které miluji a buď už zmizely z cukráren, nebo už nejsou moc dobré. Také vzpomínám- tak jako Vy na ruce mojí babičky a maminky, které mě naučily vařit a péct. Vzpomínky člověku někdy moc pomohou a nikdo nám je už nemůže vzít. Tyhle Pražské koule se u nás prodávají málokde, ale je tu cukrárna, kde je mají pravidelně, jen já tam už pravidelně nejezdím. Takže když se tam dostanu, koupím si 10 kusů těchto koulí a pak se „zkouluju“ do zásoby a nikdo mi na ně nesmí sáhnout. Už podle Vás dělám větrníky, punčové řezy a chystám se na Pražské koule. Doufám, že se mi snad podaří.Přeji Vám jen vše dobré a velké díky za to, že se s námi dělíte o svoje recepty a zkušenosti.

    1. vybusna Autor

      Ano tieto pražské gule majú úspech a pritom ja ich až tak rada nemám. A čo sa týka tých punčových rezov, minule som sa na ne pozerala a vravela som si, že urobím rozpis len na polovičnú dávku, pretože tam čo je ozpis je na veľký plech, taký cukrársky a ten už hádam ani nebýva a potom je zbytočne vysoký ten múčník. V každom prípade Vám ďakujem za milé slová.

      1. Lena

        Dobrý den, protože jsem měla veliké starosti, tak na koule mi nezbyl čas a budu je dělat teprve teď. Jen jsem se chtěla zeptat na Pařížský krém. V receptu je šlehačka, cukr, kakao a máslo, ale v postupu je, že se nakonec má zašlehat ztužený tuk. Já osobně si myslím, že tam patří spíš ten ztužený tuk, ale raději se ještě pro jistotu ptám- abych to nezkazila. Moc děkuji předem za radu a přeji Vám krásné a klidné svátky vánoční.

  5. vybusna Autor

    Dobrý večer Lenka. Ospravedlňujem sa, naozaj som to n napísala nejasne, pretože v hlavnom rozpise surovín som ten tuk v parížskom kréme vynechala. Už som to dopísala a ďakujem za upozornenie.

    1. Martina Dibalová

      Prosím vás a maslo do tohto parížskeho krému sa dá kedy ? To tam tiež nemáte napísané .ja robievam parížsky krém ale šľahaný nad parou a tento nepoznám.dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.