Plnené kornútky z lístkového cesta

listkove hlavna

 

 

Mamička si lístkové cesto robila vždy sama. Bez robota, ručne. Pri tých kvantách francúzskych a obyčajných kremešiek, čo napiekla, sa teda namiesila a navaľkala, to Vám poviem. Vlastné lístkové cesto sa zdá, že je brnkačka, ale vážne nie je.
Keď sme jedli takýto domáci krémeš, tam sa nám vyslovene oddeľovali jednotlivé plátky cesta od seba, tenké ako papier, poukladané jedno na druhom
Ja sa vôbec nečudujem, že po čase začala piecť kremešku medovú a priznám sa, že tá bola v rodine obľúbenejšia. Do kúsku medového krémeša sme zaborili vidličku a jedným ťahom odrezali z nej kúsok, od vrchu až po spodok, čo pri takej francúzskej, alebo obyčajnej nebolo celkom možné. To lístkové cesto lístkovalo na každú stranu a nechávalo po sebe bordel. Jedna mimičkina kolegyňa to vyriešila fajne zato. Ona si na spodok tanierika vždy uliala jednu, alebo dve lyžice rumu. To sa jej pekne pozliepalo a mala ešte aj rumovú chuť…..pri vanilkových krémoch fantastická kombinácia, to musíte uznať.
Ako mladá, som si vôbec nedokázala predstaviť, že budem niekedy piecť krémeše alebo štrúdle . Poprvé som netušila, ako si ten recept zapamätám, a  podruhé som si nevedela predstaviť, ako to budem vaľkať. Teraz je to fajn, mám každý recept na sieti, v prípade potreby.
Občas ma mátajú také myšlienky, že globálna sieť padne, nebude elektrina, alebo takéto katastrofické vízie, to ešte len bude. Ako ja urobím parížsku tortu, alebo ako urobím kávové zrná, robiť ich viem, ale z hlavy recept nie.
Mamička to bola iná káva, tá vo svojej vrcholnej kondícii nieže vedela všetko z hlavy, ale ani nevážila, sypala všetko od oka. Raz keď sme spolu piekli na objednávku, na nejakú udalosť, tak som to chcela preskúšať a čo nasypala, to som prevážila. Keď mi povedala, že je tam 300 gramov mletých orechov, tak tam bolo 300 gramov mletých orechov. Keď povedala, že je tam 80 gramov kakaa, tak tam toľko bolo . A to sa týkalo aj cukru a aj múky, skrátka hocičoho. Občas vytiahla svoju starú “kuchársku písanku”, aby sa uistila, že do londýnskych rezov ide toto a nie tamto.
Keď som vo filme Skrotenie zlého muža z roku pána ďaleko ďaleko pred internetom, videla našu hlavnú hrdinku, ako vaľká cesto na štrúdlu, fínskemu trénerovi, kdesi v Kanade, mala som dosť. Ja by som musela najprv z tej Kanady zavolať do Seliec aby mi mamička nadiktovala podrobný recept a pri tom samotnom pečení by som jej telefonovala asi 100x.
Ja takú papierovú “písanku” nemám a dosť sa spolieham, že tá ošúchaná mamičkina, bude moje dedičstvo a nie bratovo :-).
Lístkové cesto kupujem a dotiahla som to do takého konca, že nekúpim tú mrazenú kocku, ale normálne vyvaľkané.
To sa mi potom pečie, však?
Rozvaľkané lístkové cesto tvorí súčasť mojej chladničky už hádam 15 rokov, skutočne ho tam vždy mám a keď sa mi nechce piecť naozajstný zákusok, tak z tohto vždy vyčarujem sladkosť, ktorá poteší Dobrého Manžela.
Výrobu týchto lístkových taštičiek som včera videla na FB u Kvetiny a hneď som ich aj upiekla. A DM ich hneď aj zjedol.

 

Cas pripravy Čas prípravy:  30 minút
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  12 taštičiek

Suroviny:

2 rozvaľkané lístkové cestá
2 orechy masla
pomarančový džem
250 g hladký tvaroh
1 žĺtko
1 polievková lyžica vanilkový pudingový prášok, alebo nejaký kuchynský škrob (solamyl, gustin a pod)
2 polievkové lyžice práškový cukor + cukor na posypanie
1 veľká polievková lyžica hrozienka
pár kvapiek vanilková príchuť

Postup

Tvaroh vymiešame so žĺtkom, cukrom, príchuťou a hrozienkami. Zahustila som ho pudingovým práškom. Cukor si upravte podľa svojej chuti.
Maslo roztopíme.

Prvý plát cesta rozbalíme a rozrežeme na tri , rovnako široké pásy.
Prvý potrieme roztopeným maslom a položíme naň druhý a ten tiež potrieme maslom. Nakoniec príde tretí pás.
Naskladaný pás zrolujeme do rolády.
Takto postupujeme aj pri druhom pláte cesta
Obidve rolády, necháme hodinu ležať v chladničke.

listkove pasy listkove s maslom listkove rolada

 

 

 

 

Pripravíme si plech na pečenie s papierom.

Roládu nakrájame na na šesť rovnako hrubých koliesok, to isté aj pri druhej roláde.
Každé koliesko chytíme, stričíme do neho dva palce a tvarujeme košíček, respektíve kornútok
Snažme sa ho ťahať dohora a nie do široka.
Modelujeme tak ako s plastelínou.

Do kornútka dáme lyžičku ochuteného tvarohu a lyžičku džemu. Čo sa týka džemu, tak ak nemáte chuť na pomarančový, skúste nejaký pikantný.
Kornútok zľahka prstami uzatvoríme.

listkove platky listkove kornutok listkove pred pecenim

 

 

 

 

Kladieme na plech od seba a vložíme do rúry vyhriatej na plný výkon.
Teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme do zlata s tým, že prvých 10 minút za žiadnu cenu rúru neotvárajte.
V mojej plynovej som piekla 20 minút. Vy si to sledujte podľa svojej.

Upečené taštičky nabrali na objeme a je na nich výrazné skladanie ako na košíčku. Sú vážne skvelé a DM povedal, žeby  na nich nič nemenil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.