Kávové zrná s marcipánom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edit 2023 :
Po niekoľkoročných skúsenostiach, ktoré som pri výrobe kávových zŕn získala, si dovolím napísať, ešte jednu pripomienku.
Ohľadom tuku, ktorý sa používa pri varení krému, dostávam množstvo otázok, či sa nemôže použiť maslo. Písala som To na konci , ale napíšem to ešte aj na začiatok.
Mamička bola profesionálna cukrárka, ktorá NIKDY nenahrádzala maslo, ani herou, ani palmarinom ani ničím, čo existuje na tomto trhu. Ten tuk nie je náhrada za maslo, ale má svoje opodstatnenie. Síce netuším aké, ale skrátka maslo tam nikdy nedávala a nebudem ho dávať ani ja. Netuším, či sa tam môže dať maslo, vážne netuším, ale Vám ničomu nebráni ho tam dať. Budem rada, ak mi napíšete svoju skúsenosť, pretože som sama zvedavá.
Jaj a ešte jedna vec.
Rozprávala som sa s mojou sesternicou Martou, ktorá práve robila tieto zrná a ukazovala mi fotku. Skoro som odpadla, aké ich mala prenádherné. Každé zrno bolo jedno ako druhé.

No a ona sa priznala , že má na to formičku.
Ona urobí všetko ako mám uvedené v postupe, ale keď ich obalí v marcipánovej hmote, tak ho vloží do tej formy a tá ho vytvaruje .
Poslala mi aj fotku tej formičky

Koniec edit 2023

Kávové zrná, po našom *kávičky* patria k nevyhnutnému folklóru stretávok našej širokej rodiny.
Mamička už má skoro 80 rokov a z jej skrivených prstov so zapálenými kĺbami vychádzali zrná,  dokonalosť sama. Každý bol rovnaký ako jeden. Tak nejako som usúdila, žeby som sa ich mala konečne naučiť robiť. Mamka je bývalá, profesionálna, cukrárka, ktorá celý život piekla v bystrických cukrárňach, piekla celý život na svadby, na krsty, na oslavy, piekla torty, piekla hocičo  a nadiktovala mi svoj recept.
Prebehla som celý slovenský internet a aj český a namojdušu,  takýto som nikde nenašla. Dokonca aj recepty, ktoré o sebe tvrdili, že  „toto nie sú kávové zrná, ktoré sa robievajú bežne doma, ale sú podľa receptu z tej , či onej cukrárne“ tak aj tieto boli úplne iné, ako tento tu.
Tak som to znovu s mamkou skonzultovala a ona tvrdila, že tento recept je v súlade s normou pre cukrárenskú výrobu ešte za totáča. Že SOI by nepripustila, aby sa robili inak .
Sú prácne to je fakt, ale inak ich robiť nebudem.
Tieto, tu na blogu, sú moje prvé. Sú ozaj také, všelijaké, ale som na seba hrdá.
Verím, že sa zlepším.
A hrdá som preto, že keď ich mamka ochutnala, privrela oči a povedala „FANTASTICKÉ…..AKO KEBY SOM ICH ROBILA JA.“

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  75 kusov

Suroviny:

Na približne 75 kusov budeme potrebovať

Na náplň :

200 ml 33 % smotana na šľahanie
2 polievkové lyžice kryštálový cukor
40 g kvalitné kakao
450 g tmavá čokoláda na varenie
100g + 2 čajové lyžičky zrnková mletá káva
125 g stužený tuk Cera

Na obalenie :
Biela poťahová hmota K2 z potrieb pre cukrárov, alebo pravý marcipán minimálne 1 kg

(môžete marcipánovú hmotu nahradiť poťahovou hmotou z cukrárenských potrieb, alebo falošnou marcipánovou hmotou zo sušeného mlieka. Obidvoje Vás vyjde výrazne lačnejšie, ako keď použijete marcipán)

Na poliatie :

200 g čokoláda na varenie
120 g stužený tuk Cera

75 kusov, pokiaľ nemáte naozaj veľkú rodinu,  je veľa. Je to zákusok hutný. Máte dve možnosti.
Buď budete zrná robiť z polovičného množstva surovín.
Alebo uvaríte krém naraz. Na druhý deň , ešte pred šľahaním, odoberiete polovicu a vložíte do mikroténového sáčku, udlabčíte na plocho , aby zabral čo najúspornejšie miesto a odložíte do mrazničky.  A keď budete robiť nabudúce kávové zrná, tak ako keby ste našli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

Deň dopredu si uvaríme základný krém:

100 g mletej zrnkovej kávy zalejeme trochou horúcej vody, tak aby vznikla hustá kasička.
Ceru necháme roztopiť a necháme ju trochu schladiť.
Smotanu necháme prevrieť s cukrom a odložíme ju zo zdroja tepla.
Do smotany zamiešame  kakao a kávovú kasičku.
Zmes vymiešame do hladka a pridáme všetku nalámanú čokoládu. Znovu zmes premiešame do hladka a prilejeme do nej roztopený,  stužený tuk. .
Na záver znovu vymiešame do hladka a odložíme do druhého dňa.  Nemusíme dávať do chladničky, môže ostať voľne položená v kuchyni.

zrna navazena kava zrna kava po zaliati zrna uvareny krem

Na druhý deň zistíme, že hmota úplne stuhla. Ja som ju pokrájala v hrnci nožom a lyžicou povylamovala kusy a preložila do veľkej misy na siahanie.
Z dvoch lyžičiek zrnkovej mletej kávy si uvaríme do šálky kávu.
Nepijeme ju!!!!
Uvarenú šálku kávy vylejeme  k stuhnutému krému a premiešame. Lyžicou poriadne zapracujeme a začneme šľahať.
Niekedy sta stane, že „neskamenie“ a tak tú šálku kávy pokojne vypite a metličky Vám tú hmotu pohodlne rozšľahajú.

zrna po zapracovani horucej kavy

Vyšľaháme šľahačom  hladký krém (šľaháme minimálne 15 minút na strednom stupni)

zrna po vyslahani

Krémom naplníme sáčok na striekanie s hladkou trubičkou.
Ja som síce mala hladkú trubičku , ale bola úzka, tak som jednoducho použila igelitový sáčok na striekanie krémov a odstrihla som mu koniec tak, aby vychádzal krém v požadovanej veľkosti.

Na plech položím nepriľnavý papier (papier na pečenie) a striekame „bábiky“.
Z tejto dávky krému moja mamka robí cca 75 kusov. Ako som písala je to veľmi veľa, ak Vás v rodine nie je 30.

Valčeky robíme približne 5 cm dlhé a 3 cm široké a ťaháme ich pri striekaní do výšky.

Mne ostáva po nastriekaní bábiky , akokeby chvostík z krému. Tie jednoducho po nastriekaní, uhladím opakom lyžičky.
Plechy dajte do chladu, aby krém dokonale stuhol.

Chladnička je ideálna.

Marcipánovú hmotu, som kúpila v Tescu. Možnosťou je aj spomínaná cukrová poťahová hmota v cukrárenských výrobniach, Predávajú ju vo väčších baleniach, ale v pohode v chlade vydrží aj niekoľko mesiacov.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na pol kila marcipánovej hmoty z Tesca, som ešte pridala 2 polievkové lyžice sušeného mlieka a 2 polievkové lyžice práškového cukru a vymiesila som to na doske.
Mamka mi poradila, že to mám urobiť vtedy, keď sa mi zdá, že ten marcipán je príliš mäkký a trhá sa.
Nevedela som to posúdiť, tak som to pre istotu urobila a zdá sa, že to ničomu neublížilo.
Pravým marcipánom vlastne už vôbec neobaľujem a používam cukrárenskú hmotu (typ K2), ktorú kupujem v Banskej Bystrici v cukrárskej výrobni, ale dostať ju aj na internete, ak si do Google zadáte „cukrárska poťahová hmota“, tak Vám vybehne mnoho odkazov, kde si ju môžete kúpiť online a v chladničke vám vydrží aj niekoľko týždňov.

Marcipán rozvaľkáme. Keď ho budete vaľkať, na podsypávanie používajte jedine práškový cukor, alebo sušené mlieko, ja skôr ten cukor.
Rozvaľkáme na hrúbku približne max 3 mm.
Môžete aj  na tenšie, ale tá marcipánová hmota vyvažuje akokeby horkosť náplne, svojou sladkosťou a marcipánovou chuťou. Aj na reze vyzerá to zrno krajšie, keď nie je biela hmota vlasovo tenká.
Vykrajujeme kolieska, ktoré majú priemer 9 cm.
Ak budete dodržiavať striekanie bábik tak, ako som uviedla, tak kolieska budú perfektne stačiť na obalenie.
Pokiaľ ste nastriekali bábiky menšie a máte tie kolieska priveľké, odštipnite hmotu, nesnažte sa nasilu urobiť z nej hrboľ na spodku zrna a vykrajujte kolieska menšie

Až v tejto fáze vyberieme z chladu,  pripravené valčeky , každý zabalíme a položíme na plech. Do stredu vtlačíme ceruzkou priehlbinu

Tieto marcipánové balíčky uložíme znovu do chladu a pripravíme si čokoládu na polievanie.

Nad horúcou parou roztopíme stužený tuk a čokoládu na varenie. Priznám sa, že to množstvo tuku je orientačné, lebo som ho zabudla odvážiť…ja som to jednoducho pridávala podľa toho, ako sa mi zdala čokoláda riedka, alebo hustá.

Stuhnuté zrná ponoríme rýchlym pohybom do čokolády, necháme odkvapkať, spodnú časť zrna obtrite o hranu hrnčeka s čokoládou aby ste prebytočnú čokoládu zbytočne nemíňali a nestekala vám a položíme na papier a znovu necháme stuhnúť.

Po vychladnutí a stuhnutí kladieme do papierových košíčkov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

62 názorov na “Kávové zrná s marcipánom

  1. Jitkas

    Krasne „babiky“ jsi vytvorila a kdyz pomyslim na tu praci, tak musim konstatovat, ze mas uzasnou trpelivost. Zabalene v marcipanu jsem je nikdy nevidela a i ta napln je uzasna. Musi to byt silene dobre, nemam pochyb.

    1. Eva Kováčová

      Len tak som skúsila pozrieť či nenájdem niekde recept na moje obľúbené kávové zrná z detstva. Väčšiu radosť som už dávno nemala Ďakujem za tento recept. Pripomenul mi roky Keď som chodila do Banskej Bystrice do školy.

  2. Ivana

    U nás v cukrárnách je také prodávají obalené v marcipánu a čokoládě, ale uvnitř krému je jště něco..možná ořechový griliáš… prostě v tom něco křupe.
    Tohle bych mohla výhledově zkusit.

    1. vybusna Autor

      je mozne , ze tam pridavaju krokant….ktohovie, budem rada ak mi date vediet, ako Vam chutili

  3. ivon

    ja mám ten istý recept ale obal si robím sama je to recept od babičky:
    obal- 25dkg sušené mlieko,1salco,25dkg práš.cukor,3PL rum spolu to spracujeme a 1hod v chlade necháme stát znova premiesime a rozvalkáme……je ovela chutnejší jak tie umeliny v obchode

    1. vybusna Autor

      Moj mamka je vyucena cukrarka, takze poznam recept na falosny marcipan. S rumom som sa ale v nom nestretla, to je pre mna nieco nove. Je len na Vas, cim si obalite krem, s tym falosnym nemusim tolko setrit, pretoze je lacnejsi, ako ten s mandlami z obchodu.

  4. Maja

    Konečne som našla recept na pravé kávové zrná :-). Len ma tak trochu zarazilo to množstvo kávy. Odvážila som si 100 g, ale zdá sa mi to priveľa. Naozaj ide do plnky také množstvo kávy?

    1. vybusna Autor

      Majka naozaj. Viete ten krem mus byt hutny, aby sa Vam nerozpadal ked ho budete balit do marcipanky, Musi drzat tvar a tak musi mat svoju vahu. Viem, ze to vyzera desivo a ked budete do toho davat este aj take velke mnozstvo cokolady, tak budete pochybovat este viac, ale recept je napisany naozaj spravne….ja ked robim kavove zrna , vzdy sa vraciam na blog a skontrolujem si, ci si to pamatam spravne mnozstvo surovin.
      Recept je overeny 50 rocnou praxou, tak zan rucim, naozaj sa mozete spolahnut a smelo do toho. Drzim palce.

  5. sunny

    Dobry den. Skusala som recept a to mnozstvo kavy je naozaj strane vela. Robila som na skusku z pol davky a cele som to musela vyhodit, lebo to bolo ako keby sme jedli mletu kavu. Druhy pokus som spravila len s cca 2 lyzickami mletej kavy + dochutila som neskou a tie uz su super 🙂 Takze recept je fajn, len odporucam upravit davku kavy podla vlastnej chuti.

    1. Maja

      Skúšala som z celej dávky kávy, tiež som to vyhodila. Sunny, prosím, koľko čokolády ste dali do plnky?

  6. vybusna Autor

    damy to nie je mozne……a zaliali ste tu kavu horucou vodou, aby sa ta kava normalne luhovala? Samozrejme nie aby ste uvarili s toho mnozstva kavu, ale aby Vam ta kava bola kasovita. ja Tu kavu vzdy vsypem do 0.6 dcl hrnceka a tam ju zalejeme trochou horucej vody. Predvcerom som ich robila , pred mesiacom som ich robila, stale ich robim podla tohto receptu, podla ktoreho ich robila moja mamka 50 rokov. Nosim ich ako prezenty kadernicke, kozmeticke a bla bla bla ludom a nikto nidky nepovedal nic ine, len ze su skvele.
    Boze a vyhodit take drahe suroviny….uplne ani spat nebudem, ze Vas to sklamalo.

    1. Maja

      Prepáčte, mrzí ma to, možno ja robím niečo zle. Ale tých 100 g kávy, keď sa zaleje horúcou vodou, je pomaly viac ako čokolády so smotanou. Káva je ľahká, 100 g je veľmi veľa. Nemá tam náhodou byť 10 g?

  7. vybusna Autor

    Este sa chcem opytat….Vy na druhy den ten krem normalne vyslahate so slahacom? Musite slahat minimalne 8 minut na strednom stupni slahania

    1. sunny

      ano, postupovala som presne podla receptu…. a na pol davky som dala 50 g mletej kavy…spravila som kasicku, nechala krem odstat do druheho dna….zase vyslahala…stale som cakala, ze sa to spravi 🙂 a fakt to bolo, ako keby sme jedli „logr“. Ale recept sa mi pacil, tak som mu dala druhu sancu, ale s omnoho mensim mnozstvom kavy a su dobre 🙂 Asi mate radi silnejsiu kavu nez ja 🙂

  8. vybusna Autor

    naozaj to nema byt 10 g…urcite 100 g. Viem , ze je to vela, ale tak je to v recepte a tak to robievam. Nabuduce urcite nafotim, ako ten krem varim…aj s tym mnozstvom kavy. Ale najskor to bude niekedy v januari.
    Naozaj ma mrzi, ak Vas zakusok sklamal, mozno Vam nesadla ta vyrazna kavova chut.
    Damy, dufam, ze napriek tomuto sa obcas vratite a ziskam si naspat Vasu doveru.
    Pekne Vianoce.

    1. Maja

      Asi to teda bude len vec chuti :-). Ste zlatá, že sa s ostatnými podelíte o recepty, takže o sklamaní nemôže byť ani reči. Krásne Vianoce aj Vám :-).

  9. alias

    Myslím, že to záleží aj na použitej káve….ja som dala Zlatú lavazzu a je to úžasné…..najskôr sa mi to zdalo horké (dala som čokoládu so 75% podielom kakaa)…..ale v skutočnosti je to delikatesné luxusné! Ďakujem za recept! 🙂

    1. vybusna Autor

      ani netusite, ako sa mi ulavilo, strasne ma to trapilo, ze to Majke a Sunny nevyslo, predsa je to len financne celkom narocny zakusok. Dakujem za fakt fakt fakt skvelu spravu…

  10. sonculina

    Uplne najlepší recept aky som nasla, skutocne je to ako si z detstva pamatam.. Mam na ne uz roky chut ale nikto ich nerobi ako kedysi!! Origos v marcipáne a ked aj tak hmota vnútri uplne bleda a nechutna. Myslim ze na tomto zakusku sa naozaj neoplati setrit. Vyskusam ho čo najskor, kúpim najlepsiu kavu aku zozeniem 😀
    Dakujem za zverejnenie tohto pokladu.

    1. vybusna Autor

      dufam mila moja sonculina, ze Vam bude chutit. A najlepsiu kavu ozaj nemusite kupovat, ja kupujem uplne obycajnu. Ale pripravte sa, ze ten krem je naozaj kavovy, bola som celkom frustrovana, ked mi napisali, ze museli uberat….

    2. Monika

      Strasne pekne dakujem za recept… Stale odkladam cas kefy spravim zrna a uz birm pteco… Nemala som TENTO RECEPT… Konecne a dakujem za to, aj ked som ho nasla az teraz ale konecnr totacove zrna budem mat… Je nedela 6hodin ani spat uz nejdem idem si pisat a potom zacnem…. Lebo toto presne chcem jest na Vianoce kavu ciokoladu a marcipan… A nie ze 1maslo+1hera+1salko a dosypat praskovym cukrom… Peciem torty, modelovane aj nahe a skusam, tiez babi moja 87rocna nam vsetkym piekla torty podla seba a vzdy sme ich vyjedli do posledneho orecha mleteho… No uz nejdem zdrzovat… sa… Prajem krasne Vianoce 2020 a uz taky rok nech sa neopakuje, uz nech je len lepsie a lepsie 😘🌲Monika

  11. sonculina

    Kavove milujem, v tom problem nebude ale mozno zrnka by mi vadili, vy ich tam citite? Ci len chut? Konzistenciu si z detstva nepamatam len chut 😀 mam radsej zohnat jemne mletu kavu? Prave ale rozmyslam nad nejakou bezkofeinovou verziou, nemate nahodou skusenost? Tam kde by som to chcela prvy krat vyskusat bude mlsna tehulka, ta by mi neodpustila, keby to nemohla jest 😀

  12. sonculina

    Viete co, tak som si skontrolovala kolko je tych 100g je to dost ale myslim ze to nebude vobec zle, je mleta na jemno, v podstate to skoro ani zrnka nie su ale taky hrubsi prach. Cize zrniek nebude vela. Ten krem poznam, je fantastivky aj bez kavy. Musim to skusit 😀
    Prepáčte ze som taka otazkova, ale myslite, ze by som mohla nahradit stuzeny tuk maslom? Ďakujem za odpovede 🙂 dam vam vediet ako to dopadlo ked to spravim 😉

  13. vybusna Autor

    bezkofeinova verzia vobec nie je zly napad….a doporucujem naozaj jemne mletu kavu….
    Co sa tyka stuzeneho tuku…doporucujem nenahradzat maslom. Viete….v cukrarskych …v tych pravych cukrarskych receptoch, ktore su tvorene normami, je velmi malo receptov, kde sa vyslovene ziada nahradit maslo prave stuzenym tukom….je to v tomto recepte, v konakovych spicoch a v parizskych rozkoch. Podistym aj niekde inde, ale ja mam od mojej mamky, ktora je profesionalna cukrarka, vedomost len o tychto, pretoze tieto pekavam. Stuzeny tuk sa pridava hlavne tam, kde je velmi vela cokolady, aby sa ta cokolada netopila. Neviem presne, preco je to tak, ale nemam dovod mamke verit. U nas doma sa nikdy niky nikdy nepouzivala ziadna nahradka masla…ani do piskotovych ciest a uz vobec nie v kremoch, takze viem, ze v tomto recepte nejde o lacnejsiu nahradu za maslo, ale jednoducho to tam patri. Ale zase neodsudzujem, ak ma niekto husiu kozu z tuku….pokial chcete tak tam dajte to maslo, ale netusim, co z toho bude, nikdy som to nerobila a ja nie som cukrar, takze nemam predstavivost…myslim, ze ale nic sa s tym pokazit nemoze. Rada by som bola, keby ste sa mi potom ozvala ako to dopadlo…….

  14. sonculina

    Dakujem vam. Budem to musiet skusit s tym maslom, lebo nas tuk nezozeniem, dam vam potom vediet 😉

    1. vybusna Autor

      tak ani ja nepouzivam slovensky tuk…pouzivam ten co si kupujem tu v nemecku….akurat recepty pisem tak, aby tam boli pouzivane suroviny zo slovenska

  15. sonculina

    Neviem preco mi zobrazilo len prvu vetu. Chcela som ešte dat vediet ze nakoniec som to spravila z maslom a bezkofeinovej kavy. Kavu som doma este premlela lebo bola dost na hrubo. Dala som presne mnozstva vsetkeho tak ako to je v recepte. Nedalo mi a skusila som krem hned po zamiesani a aj po slahani a ano citila som zrnka ale verila som ze to nakoniec bude skvele. A veru ze aj je. Momentalne cakaju zrnka v marcipane v chladnicke na cokoladovy obal a uz len take bez nej su vyborne presne take ako si ich pamatam z detstva. Marcipan zrnka akoby schova a ma to spolu chut a texturu presne ako si pamatam, vobec tie zrnka nie je citit nejak vyrazne alebo nechutne. Pre tych co sa boja komentarov vyssie, odporúčam nekostovat krem, ale az konecny vysledok. Naozaj skvely recept. Musim si to vytlacit a ulozit do svojej zbierky ktoru raz moje deti zdedia

    1. vybusna Autor

      sonka ani netusite aku mam radost. Popravde tie zrnka mne vobec nevadia, tak som si ich pamatala cely zivot, ze ich trosilinku citit,t takze tieto veci ja uz neriesim. Dufam, ze mi zachovate aj nadalej priazen

  16. sonculina

    Presne ako pisete 😉 uz som recept posunula po celej rodine 😀 a kamaratom velmi velmi chutilo, zozala som jednoznačný uspech 😀 vdaka vam 😉

  17. Miriam

    Kávové zrná sú naozaj ako z cukrárne,výborné, množstvo kávy je presné.No ked som prvý krát ochutnala plnku vôbec mi nechutila ale ked sa spojili chute kávy a marcipánu ,kávové zrná boli úžasné.a čím dlhšie postoja tým sú lepšie.Ďakujem za receptík.

    1. vybusna Autor

      Som rada, ze aj ked sa Vam to spociatku nezdalo, tak ste receptu doverovala…..pekny advent

  18. Danka

    dobry den, na svadbe sme mali objednane tieto zakusky a rozhodla som sa, ze si ich skusim sama spravit. Vas recept ma najviac oslovil , a preto by so m sa rada poradila: mozem pouzit Jacobs zelenu? Z akej robievate vy ? A este sa chcem spytat, ci nemate nejaky typ, kde sa daju zohnat sacky na davkovanie plnky, take aby sa mi neroztrhli, kedze mam zlu skusenost. Dakujem krasne 🙂 Danka

    1. vybusna Autor

      Danka…ja pouzivam taku co je lacna….tak jasne, ze nie uplne taku, co pozametaju spod stroja, ale na znacke ja tak nebazirujem. Tento recept je stary minimalne 40 rokov a o vybere kav, aky mame teraz, mohli len snivat. Co sa tyka sackov na zdobenie….v Bystrici pouzivam latkove sacky…zdedene po mamicke….bratu, tie maju dobrych 30 rokov a sluzia stale. Neviem, kde sa daju kupit na volno…..na internete som ich nasla v kazdom online predaji cukrarenskych pomocok, ale to Vam uz asi bude neskoro. Ale po vianociach si ich urcite objednajte, dobre Vam posluzia. V nemecku som si ich este nekupila a tam pouzivam ozaj len tie igelitove su znacky fackelman a priniesla som si ich aj na slovensko pre istotu. Neviem, ci ich najdete niekde. Som si ista ze v predajni Tescoma (neviem odkial ste, ci tam budete mat predajnu) dostanete dobre zdobacie sacky. No a este taka jedna rada…..ked mi praskne sacok….tak je to vzdy tym, ze sa mi upcha otvor…prave vcera som robila islerky a orechova plnka bola dost….zrnita 🙂 a tak som tlacila tlacila , az sa mi vsetko vyvalilo von.
      Danka a este jedna vec….doverujte receptu….ak sa Vam bude zdat to mnozstvo kavy obrovske a bude plnka pre Vas nechutna…..nic neuberajte a pokracujte…..uvidite ze na zaver budete prekvapena tou harmoniou chuti. Nepoznam nikoho, kto ochutnal, zeby povedal, ze *boze tam je hrozne vela kavy*….NIKTO a to ich namojdusu rozdavam, ako narodeninove darceky, ako vsimne, skratka jedlo ich uz stovky ludi. Pekny den a vela stastia.

  19. Hilwena

    ten recept je naozaj perfektny! skusala som aj v marcipanovom obale, ale aj bez (vdaka tomu, to bolo trochu lacnejsie) a v oboch pripadoch vsetci, ktori chutnali, povedali, ze tie kavove zrna su najlespie! zmes takeho mnozstva kavy s cokoladou prinasa jedinecny pocit spokojnosti s tak dobrej chuti 🙂

  20. Monika

    Robievam kávové zrná podľa tohoto receptu,sú výborné,u nás každému chutia. Ďakujem za recept.

  21. Viera

    Pozrela som si recept aj diskusiu a viem,kde je chyba; tie,ktorým sa to nezdá,si kúpili mletú kávu v obchode,ale tá je určená do kávovarov,je hrubo mletá,aby neupchala sitko.Dnes už nikto nepije tzv.slovenskú zalievanú a generácia,ktorá si mlela doma kávu,už vymiera.Takže kávu treba veľmi jemne mletú a recept je vynikajúci.V úvode spomínaš,že si nenašla na nete takýto recept,ja som doteraz uznávala recept od vavan https://varecha.pravda.sk/recepty/marcipanove-kavove-zrna-fotorecept/22885-recept.html ale tvoj je dokonalý.Neviem,kto vymyslel dávať do kávových zŕn surový BB puding a marína keksy,je to niečo otrasné,ja kávové zrná milujem,kupujem si ich od jedného výrobcu,keď ma honí mlsná a robí ich tak,ako ich poznám 50 rokov (ako ty).Veľká vďaka za recept.

  22. Jana, Martin

    Tento recept je vynikajúci a všetko podľa neho sedí, nemením nič na postupe. Robím podľa neho už dva roky, kam zrnká prinesiem, všetci chvália a ja link na recept šírim ďalej. Zrnká sa podaria vždy a chutia ozaj vynikajúco. Tak výbornej chute a z takých kvalitných surovín som v žiadnej cukrárni nenašla.
    Marcipán kupujem v lidli, mávajú ho pred Veľkou nocou a Vianocami. Veľmi ďakujem za tento recept.
    Keď doma poviem, že idem robiť zrnká, tak sa všetci potešia. Práve sa idem do toho pustiť.
    Krásne Vianoce!

    1. vybusna Autor

      Janka veľmi pekne dakujem, idem ich robiť aj ja. Marcipan som vymenila za cukrarensku hmotu, pretoze nasa rodina si ziada,abz bol ten biely obal hruby a s marcipanom by to bolo príserne drahe. Pokial ich ale robim naozaj len tak pre našu súkromnú konzumáciu v najbližšom kruhu, tak davam ten marcipan

  23. Kateřina Mottlová

    Moc děkuji za recept, kávová zrna podle něj dělám už poněkolikáté – dlouho jsem zkoušela různé jiné, ale tohle je přesně to, co si pamatuji z dětství – prostě super! Ještě pro pobavení – ohledně velikosti, já jich mám z jedné dávky cca 160 (prostě mám ráda malé cukroví)…

  24. majkaa

    niekedy dávno som robila v cukrárenskej výrobni, kde šéfoval cukrár vyučený vo Viedni. Tak mám mlsný jazýček a viem, ako majú chutiť kávové zrná. Som preto vďačná za tento recept, dnes už mám pripravený krém, zajtra budú zrná. Marcipán dávam vždy pravý, chuť mandlí žiadna hmota nenahradí. V tatranskej výrobni sme marcipán vyrábali na kilá sami z mandlí, práškového cukru a škrobového sirupu v melanžéri. Všetko sa tam vyrábalo klasicky, žiadne polotovary a zmesi. Dovolím si povedať, že sme vyrábali fantastické koláčiky, takéto kávové zrná boli jedným z nich. Vďaka za super recept.

    1. vybusna Autor

      práve som mala videohovor s mamičkou na Slovensko a môžem povedať, že aj keď už má 83 rokov, stále nesmierne rada prijíma lichôtky a tak som jej čítala Vašu správu a usmievala sa od ucha k uchu a s takou akože skromnosťou, povedala, že aj pán Louda u ktorého sa vyučíla ona, sa učil vo Viedni. A mali sme potom polhodinový rozhovor o tom, aká je rozčačovaná z úrovne dnešnej cukrárčiny, ktorá sa prevádza v dnejšnej dobe. Dakujem za čas, ktorý ste si našla v tomto období a zanechala mi správu.

  25. Lenka

    Nevim jestli pekne nekecate, tohle je klasicky recept na kavove zrna, co se uci cutrari ve eruhem rocniku…

    1. Viera

      Cukrári sa učia v druhom ročníku…asi aby vedeli ako také zrná majú vyzerať a chutiť a potom vyrábajú fake. V obchodoch ani cukrárňach také zrná nedostanete, ja som ich naposledy jedla v kaviarni hotela Európa v Poprade r.1990. Zrejme ste (podľa času písania príspevku 02:23 hod.),nie celkom pri zmysloch,riešite si tu komplexy a dehonestujete prácu autorky a jej mamičky.:(

  26. Anonym

    mňa by teda zaujímalo, kde tie zrná, čo sa učni naučia takto klasicky robiť v druhom ročníku, môžem kúpiť. Tu, pod Tatrami, sú učňovky pre kuchárov a cukrárov, aj tatranské hotely s vlastnými výrobňami, no takéto kávové zrná nekúpite v žiadnej prevádzke, či už obchodnej, cukrárni, či v hoteli. Ak by ich bolo dostať, tak asi by sme si nedali tú námahu zháňať suroviny, učiť sa a vyrábať si ich sami. Ja ich robím aj vtedy, keď sa chcem za niečo niekomu poďakovať. Každý ich chváli, tak som vďačná za presný a dobrý recept. A želala by som si, aby sa učni cukrári svojimi výtvormi prezentovali a dali vedieť, kde ich môžeme ochutnať. Pekný deň prajem všetkým.

  27. Zirafka

    Ahoj. Mysliš že by som mohla ceru nahradit maslom? Opytas sa mami? Ked uz ma tolko skuseností za sebou🙂
    Neoblubujem tento tuk, ale kavove zrnka by som skusila. Minule som si kupila v cukrarni, ale bola som sklamana. O kave velmi neboli 🤨

    1. vybusna Autor

      bohužiaľ neopýtam sa už mamičky, pretože pred mesiacom sme ju pochovali ako som uviedla v poslednom článku na blogu. Ale viem, že ceru by maslom jakživ nenahradila a ja by som to tiež neurobila. Urobte si podľa Vašej chuti, možno to bude v poriadku. Ja ako píšem by som to jakživ v prípade kávových zrn a parížskych rožkov neurobila. Sú zákusky, kde sa to skrátka nerobí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.