Ríbezľový koláč so snehovou perinou

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cas pripravy Čas prípravy: 40 minut
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  plech 23 x 35

Suroviny:

Na korpus :

50g maslo
3 žĺtky
150 g pieskový cukor
250 g polohrubá múka
1 čajová lyžička s kopčekom prášok do pečiva
300 ml sladké mlieko

Na snehove ríbezle :

5 bielkov
250 g práškový cukor
500 g očistené ríbezle
1 čajová lyžička mletá škorica + na poprášenie

Postup

Tento kolacik som odkukala od jarky *zizaly*.

Oproti jej receptu som pridala do snehu o dva bielky viac a tým pádom som pridala aj cukor (na každé  bielko 50 g cukru) S pridaním viac bielkov, ako mám žĺtkov ,nemám problém, pretože v mrazničke mám vždy nejaké naviac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povolené maslo vyšľaháme so žĺtkami a cukrom do penista.
Prilejeme mlieko a opatrne prešľaháme, pretože to bude fŕkať.
Vmiešame prevzdušnenú múku a prášok do pečiva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cesto rozotrieme na plech,  vyslaným papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov.
Moja rúra ho upiekla za dvadsať minút.

Do očistených ríbezlí vmiešame sto gramov práškového cukru. Možno Vám popraskajú a pustia šťavu, ale to nevadí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bielky začneme šľahať a keď napenia, pridáme  lyžicu práškového cukru, a šľaháme kým nemáme tú penu hustú Potom k nim dáme zbytok cukru a  plytkú lyžičku mletej škorice a  vyšľaháme do pevného stenu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ríbezľovú penu navrstvíme na upečený piškót a vrátime naspať do rúry.
Obyčajne pečiem desať minút.
Snehová perina by mala mať zlatavý povrch a kontrolujte si to podľa svojej rúry.
Pri žemľovke so snehovým povrchom má manžel rád, keď je skôr mäkší, ale tu pri tomto koláči má rád také vržďavejšie pod zubami a preto pečiem o niečo dlhšie ako tých desať minút.
Znovu pripomínam, aby ste dávali na tú snehovú vrstvu pozor, pretože pri dlhom pečení sa vám premení len na také škrupinky.

Keď koláč trochu vychladne, tak snehovú vrstvu, ešte poprášime mletou škoricou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

16 názorov na “Ríbezľový koláč so snehovou perinou

  1. Sofie

    Chodím se sem i na topky kochat Vašimi fotografiemi. Opravdu excelentní :o). Mohla bych se, prosím, zeptat, jakou značku fotoaparátu používáte? Děkuji :o)

  2. vybusna Autor

    Juj dakujem….tak som sa bola opytat manzela a zasmial sa. totizto ja pouzivam tie najobycajnesie digitaly….fotky ktore su robene napr. pri *jarna natierka, alebo parizske rezne*….boli fotene 6 rocnym canon powershot sx100 is….stal vtedy nejakych 190 eur. Ale ten som si zabudla v bratislave, tak pouzivam teraz takeho maleho digitalneho hajzlika Olympus 7030, ktoreho manel kupil na ebay z druhej ruky za 28 eur. pred 2 rokmi.
    Ja osobne som spokojnejsia s tym prvym, pretoze robi take , akokeby ostrejsie fotky, ale tento maly zas ma vyhodu, ze urobi peknu fotku ked je uz sero a zapalim si nad pracovnou doskou osvetlenie (LED lampicky) . Teda…fotila som takto len raz, tak dufam, ze to nebola nahoda. A tento maly este dokaze urobit krajsiu fotku, ked chcem nafotit zblizka cele aranzma okolo toho jedla. Ten prvy to tak nedokaze…ked si s nim priblizujem tak ako keby priblizoval len ten jeden bod , a nie aj okolie. Neviem ci sa vyjadrujem spravne. Mozno by som mala fotky kvalitnejsie, keby som sa zaujimala o techniku. Ja vobec netusim co je to expozicia, clona a podobne vyrazy. Nemam precitany ani len manual k tym fotakom.
    Je neuveritelne…ze ked sa pozriete na fotky spred roka, ktore mam na topreceptoch…..tak je to fotene presne tym istym , fotakom co aj teraz. Takze ja osobne si myslim, ze fotky, akotake nerobi len aparat.
    V prvom rade som sa konecne naucila vyuzivat prirodzene osvetlenie, ktore mam v kuchyni , no a to, ze moja pracovna doska je biela a tym ta fotka posobi tak cisto.
    Moj blog by uz bol davno plny receptami (na topkach ich mam asi 4 ,5 tis.), ale prave kvoli strasnym fotkam, ich sem netaham a plnim to len receptami, ktore mozem nanovo nafotit.
    Dakujem Vam velmi pekne a budem rada, ked sa budeme nadalej stretavat na mojich strankach, velmi ste ma potesili. Fungujem len 3 tyzdne a mam strach, ci si vobec najdem citatelov, takze taketo prispevky mi davaju akutatku nadej. Pekny vecer

    1. Sofie

      Dobrý večer, děkuji za odpověď, jak je vidno, ve fotoaparátu to opravdu není, ale v rukou :-).
      Samozřejmě budu dál Vaše stránky ráda navštěvovat a to nejen kvůli fotkám, Vaše recepty jsou moc inspirativní 🙂

  3. vybusna Autor

    jaj..nie tak som to myslela, ze ja mam ruky, co fotia dobre…boze to nie….Myslela som to tak, ze okrem aparatu, treba mat aj dobre svetlo, dobry podklad a tak….Zase taka sebavedoma nie som…..

  4. Peter

    Neviem prečo si všetci chvália, robil som presne ako ste napísali a spodok mi „spadol“ a „chrumkavý“ vrch sa nekonal – porovnal som potom originál recept – ako uvádzate v úvode že ste odkukali – je možné že máte niečo s očami a oproti originálu ste pozabúdali na kopec dôležitých vecí – nebudem uvádzať, kto má záujem nech si klikne na http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/moucniky/buchty-a-kolace/rybizovy-kolac-se-snehovou-krustou.html – zatiaľ toľko …

    1. vybusna Autor

      Pane som rada, ze ste si nasiel recept, podla ktoreho Vam zakusok urcite vyjde a bude vyhovovat Vasim ociam a nebudete sa musiet vracat na moj blog. Pekny den.

    1. vybusna Autor

      Dobrý deň Lenka. Hneď v úvode receptu, v kolonke nad Surovinami, uvádzam na mojom blogu pri všetkých receptoch rozmer plechu, respektíve počet kusov a podobne. Viem, že toto býva častou otázkou pri rôznych receptoch a sama viem, že pri nových druhoch , s ktorými nemám skúsenosť , mi býva tento údaj veľmi nápomocný. Takže takto je to aj pri tomto recepte a pečiem koláč v plechu s rozmerom 23 x 35. Pekný deň a určite sa Vám koláč vydarí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.