Plnené hviezdičky

hviezdicky vrchna

Ja a Radka milujeme vsetko kde idu orechy a rum. Moja mamicka kedysi pekavala take plnene kolieska a volala ich Anickine torticky.  Co Vam budem hovorit….ten krem…ach…strasne strasne dobry je. Raz urobim aj tie Anickine torticky, ale teraz su Vianoce a tak som krehke hviezdicky nespajala lekvarom, ale anickinym kremom….teda kremom mojej mamky Zlatky. A robila som z dvojnasobnej davky…..Radka tes sa!

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 60 kusov hviezdiciek

Suroviny:

Na cesto :

400 g hladka muka + muka na podsypavanie
250 g maslo
150 g praskovy cukor
1 zltok
stipka soli

Na orechy :
velke nesolene, olupane lieskove orechy (ak nie su velke, tak nesolene makadamove orechy)
na medovy karamel
3 PL hnedy trstinovy cukor
1/2 CL mleta skorica
2 PL med

Na polevu :
150 g  mliecna cokolada na varenie + stuzeny tuk
150 g biela cokolada na varenie + stuzeny tyk

Na krem :

100g maslo
70 g praskovy cukor
1 zltok
1 Pl malinovy lekvar
2 CL  rum
cca 100g mlete vlasske orechy

 

Postup

Na dosku dame nakyprenu muku, praskovy cukor, stipku soli.
Vsetko zmiesame, do stredu vlozime zltok a maslo, nakrajane na male kocky.
Vsetko rychle vypracujeme a hladke cesto  zabalime do folie. Cesto odlozime na hodinu do chladnicky.

Velke lieskove orechy by mali byt fakt velke, pokial  chcete hviezdicky nazdobit cokoladou, tak ako som to robila ja.  Dobre by boli aj makadamove orechy. Orechy musia byt olupane, najlepsie oblansirovane, aby nebola na nich ziadna supka.
Na suchu panvicu s hrubym dnom, dame med a cukor.

hviezdicky karamel

Miesame kym sa cukor nerozpusti, ochutime ho mletou skoricou a vsypeme do neho orechy.

hviezdicky orechy v mede

Orechy premiesame, aby sa poriadne obalili v medovine a vysypeme ich na alobal, alebo papier na pecenie. Orechy od seba poodelujeme.
Cesto rozvalkame tak na 3 mm hrubku a vykrajujeme hviezdicky.
Ked valkam krehke cesto, tak si vzdy spomeniem na moju mamku….ona to cesto rozvalkala vzdy na celu dosku. Tak toto …ja jakziv nedokazem. Ja to cesto spracuvam po castiach a valkam cez foliu, tak mi to ide najlepsie.
Polovicu cesta spracujeme na hviezdicky s orechom a druhu na hviezdicky bez orechu.

Hviezdicky ukladame na plech, vylozenym papierom na pecenie. Do stredu kazdej hviezdicky vtlacime orech. Orechy uz mozu byt kludne studene.

hviezdicky lepenie orecha
Pecieme v predhriatej rure na cca 180 stupnov a pecieme nejakych 12 az 14 minut do zlata. Kontrolujte si to podla svojej rury.
O orech v hviezdickach sa nemusite bat, budu drzat pevne.
Pecivo nechame poriadne vychladnut.
Na parou roztopime jednu aj druhu cokoladu. Bohuzial neviem povedat, kolko tuku som dala. Polevu z tmavej cokolady som mala od minula….do tej uz len pridavam raz cokoladu, raz tuk 😀
No a do bielej cokolady som to neodvazila…nabuduce sa polepsim.
Hviezdicky s orechom chytime za ten orech a na kratko ju ponorime do cokolady, obtrieme od spodu a nechame na mriezke.

hviezdicky namacanie
Poliate hviezdicky nechame uplne ztuhnut.
Urobime si krem. Krem je z tych trvacnejsich.
Maslo vyslahame s cukrom do penista a postupne do neho zamiesame zltka.
Preslahame a vlejeme rum a dame malinovy lekvar.
Znovu preslahame a pridavame mlete orechy, kym nebude krem zhustnuty.
Mozno budete potrebovat orechov viac, mozno menej, vsetko zavisi od hustoty lekvaru, velkosti vajec a podobne. Skratka postupne dosypavajte. Ja som dala 100 g orechov a bolo mi malo, krem by sniesol aj viac, ale uz som nemala ani len supku . Takze je taky aky je, drzi, ale ked je hviezdicka v teple a zahryzneme do nej, tak krem ma tendenciu vyliezt von.
Hviezdicky, ktore su bez orechov rozlozime, do sacku naberieme krem a naplnime ich.

hviezdicky plnenie
Vsetko zlepime a nechame v chlade.

hviezdicky hlavna

2 názory na “Plnené hviezdičky

  1. Marina

    Nedavno som hladala jeden recept a dostala som sa na Vas blog. Kedze kazde vianoce skusam aj nove recepty na kolaciky, tento rok som sa rozhodla inspirovat u Vas. Po minulorocnom fiasku s pecenim z casopisu o vareni (velke sklamanie) som sa rozhodla pre generalku a spravila som polovicnu davku. A pisem Vam, lebo chcem podakovat za skvele recepty, ktore tu mate. Urcite tieto hviezdicky zaradujem na vianoce 🙂 Najprv som si nebola ista, lebo nemam rada pracu s krehkym cestom (quiche kvoli tomu robim len raz za dlhy cas), ale stalo to za to. Do kremu som dala dzem z ciernych ribezli a polevu som spravila len z bielej cokolady. MNAM, dakujem este raz a tesim sa az ich na vianoce rodina ochutna 🙂

  2. vybusna Autor

    Mila Marina…toto Vam musim napisat…mate prenadherne meno.
    O tych receptoch v roznych casopisoch a kucharskych knihach, mo rozpravajte. Ani netusite…netusite kolko materialu som pokazila..nie mojou nesikovnostou ( vobec sa tym netajim) ale uplne zlym rcp. Za svoj zivot som uz presla tolkymi, ze sa to neda ani vypovedat. Uz sa riadim len overenymi…velmi dobru skusenost mam s casopisom Dobre Jedlo…hlavne co sa tyka zakuskov. Ale je pravda, ze som ho uz prestala kupovat a dobre 3 roky som z neho neurobila ani tuk. No a v Nemecku mam take dva casaky, kde sa mi dari vzdy upiect dobre. Prave v piatok som robila napriklad tento zakusok….http://hotgamecritics.blogspot.ba/2015/11/rolnice-sa-vanilla-kremom-preukusne.html. Co Vam budem vraviet….ten krem je vynikajuci…akurat je absolutne nevhodny do trubiciek…je riedky a tecie, ten je tak dobry na trifle, alebo do poharov…ale nie do zakuskov. Aj som to nafotila, aj pekne fotky su…ale toto by som si nedovolila dat na blog. No som sa fajne rozpisala. Tak dakujem za pochvalu aj pri tych parizskych rozkoch…potesilo ma to. Tento rok som este ani len vyber neurobila…..mam resty. Pekny vecer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.