Štedrák

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stedrovecerny kysnuty kolac, ktory predstavuje 4 roznymi plnkami pocet rocnych obdobi.

Peciem ho naozaj len raz v roku a tak na lepsie fotky budete musiet cakat az do buducich Vianoc.

Cas pripravy Čas prípravy:  60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  Tortova forma s odopinacim rafkom 24 az 26 cm

Suroviny:

 

Kategorie receptu Kategorie receptu: MúčnikyKysnuté

Suroviny:

Na cesto :

2dcl mlieka,
2 zltky,
7 lyzic rozpusteneho masla, alebo oleja,
1/2kg polohrubej muky,
stipka soli,
3 lyzice praskoveho cukru,
pomarancova, alebo citronova nastruhana kora,
20g drozdia rozpusteneho v troske  tepleho mlieka (povedzme necelych 100 ml)

Na plnenie :

Tvarohova plnka

250g makky tvaroh
1 vajce
2 PL roztopene maslo
1 vanilinovy cukor
Jemny cukor podla chuti…zacneme napr . 2 PL
citronova kora

Orechova plnka

150 g mlete vlasske orechy
150 g jemny cukor
1 PL rum (mozete podla svojej chuti, alebo uplne vynechat)
horuca voda

Makova plnka

120 az 150 g jemne namlety mak
3 lyzice roztopene maslo
horuce mlieko
1 balicek vanilinovy cukor
horuce mlieko
2 PL jemny cukor podla chuti pridame aj viac

Slivkova plnka
ja som kupila lekvar s co najvyssim obsahom ovocia, bol natolko dobry, ze som ho vobec neochutila…ak mate lekvar velmi husty nariedte trochou rumu, ak je prilis riedky zahustite struhanym pernikom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Postup

Do pekarne som dala najprv tekute suroviny  (mlieko, vajce, maslo). Na tekute som nasypala sypke (cukor, muka, stipka soli). Sypke zamiesam, aby sol neostala na povrchu. V teplom, nie horucom ! mlieku rozpustim drozdie a vylejem na sypke suroviny. Zapneme program cesto, nechame vymiesat a vykysnut…cely proces trva 1 hod a 30 minut. Ak nepouzivate pekaren, tak obyvklym sposom si urobime najprv kvasok …do mlieka rozpustime drozdie, pridame lyzicku cukru, lyzicu muky. Kvasok nechame nakysnut. Muku s cukrom a vykysnutym kvaskom vymiesame s vajcom a prilevame postupne,  dobre teple mlieko. Vymiesime nelepive pruzne hladke cesto . Posypeme ho hladkou mukou, prikryjeme a dame na teple miesto kysnut aspon hodinu.

Pocas kysnutia si pripravime plnky. Bohuzial ja som pomery odhadovala, pretoze peciem naraz viacero kolacov a buchiet a robim naraz plnky aj z trojnasobneho mnozstva ako je uvedene v recepte a postupne podla potreby odoberam, alebo dorabam :D.

Naprv si rozptopime maslo a nechame ho v teple aby neztuhlo.

Tvarohova

Do rozdrobeneho tvarohu pridam vajce,  2 pl roztopene maslo, vanilinovy cukor, nastruhanu limetovu koru a 2 PL jemny cukor. Vsetko vymiesame, priznavam, ze ja tvarohovu miesam rukami,  aby som medzi prstami rozdrvila hrudky.  Ochutname a ak je tvaroh malo vyrazny pridam este cukor. Hrozienka do plniek nepridavam. Ak je tvaroh velmi riedky, mozeme zahustit lyzicou vanilkoveho prasku Ole.

Orechova

Mlete orechy zmiesam s cukrom v pomere 1 :1. Pridam trochu rum, podla chuti. Po lyziciach prilievam horucu vodu do takej konzistencie, aby sa dala plnka pohodlne rozlozit na cesto.  Velky pozor na mnozstvo vody, aby Vam plnka netiekla. Radsej menej ako viac.  Ak sa da plnka rozotierat nozom, ako maslo , tak ju uz povazujem za riedku a zahustim dalsimi orechami.

Makova

Na makovu plnku vobec neodporucam kupovat mak, ktory sa predava ako mlety. Je pomlety na hrubo, byva horkasty a ked som z neho urobila plnku, chutila mi ako plnka z kupovanych makovych kolacov….a to teda ja ozaj nemusim. Najlepsie je kupit si , alebo niekede pozicat klasicky liatinovy mlyncek na mak. Plnka , z doma namleteho maku, sa neda porovnat s plnkou z kupenskeho mleteho maku…verte mi.

Takze dame zovriet na zaciatok 150 ml mlieka, balicek vanilinoveho cukru, 2 PL cukru a 2 PL masla a vsypeme do neho mlety mak. Zamiesame a nechame na najmensom zdroji tepla pomaly hustnut. Niekedy mi je toho mlieka dost, niekedy malo, nechajte takto redukovat aj 10 minut a uvidite, ci budete dosypuvat mak, alebo dolievat mlieko.

Slivkovy lekvar

Jednotlive naplne mozete dochucovat mletou skoricou, pernikovym korenim, rumom, hrozienkami a podobne.

Naplne by naozaj nemali byt riedke, skor hustejsie.

Vykysnute cesto rozdelime na 5 rovnakych bochnikov a kazdy rozvalkame na tenko na priemer cca 22 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Formu na tortu dobre vymazte olejom a na spodok dame prve koliesko cesta a natreme ho orechovou plnkou, priklopime druhym kolieskom a natreme lekvarovou plnkou. Potom dame dalsie cesto a natrieme tvarohovou plnkou, dalsie cesto + makova plnka. Posledne koliesko predierujem ozdobnym valcekom, ale moze ostat aj v celku.

Najvrchnejsie cesto potrieme rozslahanym vajickom a formu vlozime do rozohriatej rury na 180 stupnov.  Moja slovenska rura na 180 stupnov pecie inak, ako moja nemecka rura, takze tam by som dala takych 170 stupnov..upravte si tepletu podla svojej rury.

Ja som este prikryla formu alobalom, aby mi nepripekal velmi vrch.

Pecieme cca 60 minut….OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja som piekla den pred Stedrym vecerom a krajala som az na Stedry vecer. Stedrak musi byt naozaj vychladnuty.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.