Zrubkine rožteky

Zrubka je moja bývalá spolužiačka zo strednej školy a v súčasnosti moja kamarátka. Akurát už nie je Zrubka, ale Klinček. Hoci tou Zrubkou ostane naďalej a asi aj na smrteľnej posteli budem vedieť, kto je Zrubka. Teda okrem prípadu, že budem mať alzhajmera a  predpokladám, že vtedy už nebudem poznať ani samú seba na fotkách.
Osobne sa často nestretávame, ale starostlivo sa navzájom sledujeme a občas si popíšeme . A keď sa už raz stretneme, tak to stojí za to. V pravom slova zmysle 🙂
Klinček je oddaná kamarátka a je Vám absolútnou bútľavou vŕbou. Neurobí klebetu, neodsudzuje a podporí Vás vo všetkom a vie sa preniesť aj cez zlotu a nikdy to nespomenie a nekonfrontuje.
Máme predplatené sedenie v plzenskej na bystrickom námestí, pretože aj ona aj Osa (o Ose inokedy) pijú pivo. Mne je jedno kde si dám tú hruškovicu.
Keď sa stretnem s mojou Dobrou Cerkou a preberáme úplne všetky klebety, tak na záver sa vždy spýta “ a so Zrubkou a Osou si nebola“?
Tieto rožteky voláme „zrubkine“  nie preto, že ich ona vymyslela, ale preto, že ich zdieľala ako klip na svojom FB profile. Hneď ten večer som ich upiekla, pretože Dobrý Manžel išiel na druhý deň so svojim kolegom z Japonska na výlet do Salzburgu. O talianskom kolegovi z Austrálie, ktorý žije a pracuje v Tokiu som už písala tu. A mali obrovský úspech. Vito si ich fotil, pred jedením , potom z niekoľkých uhlov fotil,  ako ich jedol DM, DM musel fotiť Vita ako sa nimi napcháva a nakoniec niekoľkokrát odfotil aj prázdnu škatuľku.
Upiekla som im dvojaké, jablkové a zrubkine, DM medzi nimi nerozlišoval, ale Vito vraj spucoval tieto. Chutili mu natoľko, že keď už bol v Tokiu, tak písal DM, aby som mu poslala recept pre manželku. Bohužiaľ som ich vtedy na blogu ešte nemala. A vtipné bolo to, že si pýtal recept na „ZRUBKINE“ koláčiky.
Tak ma to Klinček potešilo, že to ráztocké priezvisko rezonuje aj v Japonsku.
Teším sa na Teba baba jedna.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   16 malých  rožtekov

Suroviny:

150 g polohrubá múka + múka na podsypávanie
150 g mäkké maslo
150 g syr  Philadelphia (viac v texte)
ovocný džem
dve veľké hrste sekaných orechov a mandlí
dve veľké hrste hrozienka
rozšľahané vajíčko na potretie
práškový cukor na posypanie

Postup

Najskôr k tomu syru. V pôvodnom recepte sa nepísalo o Philadephii, ale o mäkkom syre. Ja som mala Phila, preto som ju aj použila. Pokiaľ máte doma napríklad ricottu, alebo mascarpone, môžete použíť aj to. Povedzme si úprimne, že tieto syry nie sú žiadna lacná záležitosť. Náhrada môže byť aj neochutená Lučina, ktorú som použila, keď som bola na chate v Jihlave.
Nechápem, že náš trh ešte neprišiel s niečim podobným a neustále si myslí, že si vystačíme s tvarohom. Nepoznám presne technológie výroby smotanových syrov a tvarohu, ale rozdiel je v tom, že tvaroh sa robí z kyslej smotany a tie syry zo sladkej, takže tvaroh bude vždy kyslastý na rozdiel od sladkých syrov, ktoré sú bez chuti.

Keby som bola v úzkych, asi by som použila aj tvaroh, ktorý je jemný a hladký a nechala ho odkvapkať.
Takže syr zmixujeme s maslom

 

 

a pridáme múku.
Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme v chlade aspoň hodinu.
Cesto rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na na tenký kruh.
Cez kruh rozmažeme dookola ovocný džem. Raz som použila detské jablkové pyré a bolo to fajn.
Po mokrej náplni  rozhodíme drvené orechy a mandle. No a nakoniec hrozienka.


V pôvodnom recepte dávali tuším aj mletý mak. Ja som ho vynechala, nie preto, že som ho nemala, ale mala som inú predstavu o náplni.


Kruh radielkom rozdelíme krížom krážom na 8 trojuholníkov a tie zrolujeme skraja do stredu a ohneme do rožteka.
Rožteky prekladáme na plech s papierom na pečenie.
Pred pečením potrieme vajíčkom.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlata, možno nejakých 20 minút. Strážte si to podľa svojej rúry.
Pred podávaním pocukrujeme.
Klinček vďaka za recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.